Marius Vasiliu: Bukovina

0

A Győri Fotóklub Egyesület
és a
Petőfi Sándor Művelődési Ház
tisztelettel meghívja önt, családját és barátait
Marius Vasiliu
(Románia)
fotóművész
a Győri Fotóklub Egyesület tiszteletbeli tagjának

Vándor, egy, -még- létező világban:
BUKOVINA

című kiállítására.

A tárlatot megnyitja
2007. december 3-án (hétfőn)18 órakor
dr. Ottófi Rudolf
alpolgármester
és
Szabó Béla
Győri Fotóklub Egyesület ügyvezető elnöke

A kiállítás megtekinthető
2008. január 10-ig
a művelődési ház nyitvatartási idejében.
(Győr, Árpád u. 44)

Marius Vasiliu

1964. június 15-én született

Gyermekkora első részében, vagyis öt és fél éves koráig az apai nagyszüleinél nevelkedett, egy Isten háta mögötti tanyán, valahol Botoşani-ban, az Eminescu-féle csendes dombok között. Bizonyára innen és a későbbi Ionel Teodoreanu olvasmányokból származik az érzékenysége és nosztalgiája a falusi élet, a hagyományok, az eredetiség és a régiségek iránt.

Marius Vasiliu gyakorlatilag élete minden időszakában a jelenkorba ültetett át egy szimbólumot, egy jelt, amelyet meghatározónak tart az őt körülvevő világ megértésében. A Gura Humoruluiban töltött gimnáziumi éveiből egyik tanára, Roşca úr hatása marad meg benne, akitől a térmértan iránti szeret, a szigorúság és a logika iránti tisztelet ragadt rá. A Constanţa-n elvégzett haditengerészeti líceum hatására pedig paradox módon a szabadság iránti vágya, az aktív társadalmi élet, és a barátai iránti függőség alakult ki benne, de ugyanakkor az intézményben kiélhette a vizek iránti végtelen vágyait, valamint az utazási szomját is.

Az első fényképét talán hatodikos korában készíthette egy Orizont márkájú géppel, az egyik Iaşi-i kirándulásán. Témája: nem meghatározott. Színhely: a Copou park.

Következik a kamaszkora egy hosszú távú barát, az első Zenit TTL társaságában.

1994-ben elindítja a Terra Design nevű nyomdát.

1997-től kezdve társszervezője a Voroneţi ősz nevű film és diaporáma országos színtű fesztiválnak.

2000 december elsején, Románia Nemzeti Ünnepe alkalmával Velencében megnyílik az első fényképkiállítása A bukovinai kolostorok – a világörökség kincsei címmel. A mintegy 70 alkotást később Olaszországban több helyen is kiállították: Padova, Pordenone, Milánó, Róma, Udine, majd a képek a római Román Kulturális Intézménybe kerültek.

Második kiállítása 2003. november 23-án nyílt Budapesten a Román Nagykövetségen a A kereszténység alapkövei névvel. 2004 és 2007 között ezt az anyagot Cernăuţi-ban, Chişinău-ban, Kijevben, és Bukarestben, valamint Franciaország, Lengyelország és Németország több városában is kiállítják. A kereszténység alapkövei gyűjtőnév alatt a 149 kép ma már a Suceavai Múzeumközpont fényképanyagát gyarapítja.

Jelenleg Utazás a még létező világban címû kiállításán dolgozik, melynek célja bemutatni azokat az embereket, de főleg helyeket, amelyek a mellőzések ellenére is megőrizték eredeti, évszázados értékeiket.

A művész életének minden napján azt vallja, hogy „A legfontosabb mindazok közül, amit eddig sikerült megtanulnom az, hogy az élet nagyon szép lehet… ha kinyitom a szemeimet!”

Dumitru Irimia prof.