Egy Cseppnyi Művészet – fotókiállítás

0

Szavazással egybekötött kiállítás nyílt a Gézengúz Alapítvány által kihirdetett fotópályázat legjobb képeiből. A WestEnd City Center és a Művészetek Palotájában kiállított fotók több korosztályt magába foglaló kategóriából kerültek kiválasztásra. A legjobb képek a sajtóközlemény alatt láthatók.

Sajtóközlemény:

Gyermeki művészet: különleges fotókiállítás nyílt a West Endben és a Művészetek Palotájában

A két helyszínen 2007. december 30-ig tekinthetőek meg a Gézengúz Alapítvány fotópályázatának legjobb alkotásai

Budapest, 2007. december 10. – Mától tekinthetőek meg a Gézengúz Alapítvány által indított „Egy Cseppnyi Művészet” című jótékonysági fotópályázat legjobb alkotásai a West Endben és a Művészetek Palotájában. A fotópályázatra 267 pályaművel neveztek be az amatőr fiatalkorú, felnőtt és profi alkotók.
A Sándor Pál filmrendező által jegyzett zsűri a gyermekek fejlődésének, illetve a művészet kapcsolatának vizuális megjelenítését várta a pályázóktól, amelynek során feltűnést keltett az amatőr korosztályok témaérzékenysége és változatos látásmódja.

Az „Egy Cseppnyi Művészet” fotópályázatra 267 fotót küldtek be a Gézengúz Alapítvány weboldalán regisztrált pályázók.

A felnőtt amatőr fotósok és a hivatásos fényképészek mellett külön kategóriában vettek részt a 8-14 év közöttiek, valamint a 18 év alatti fiatalok. A 8-14 éves gyermekek kategóriájának győztese Major Ábel egy kisgyermek kezdeti lépéseit ábrázoló „Első táncóra” című képe lett. A 14-18 év közötti fiatalok között az első díjat Tóth Csilla „Koncentráció” című, manuális alkotást megörökítő képe nyerte el. A felnőtt amatőr kategóriába küldött 192 pályamű közül Berényi Péter „Testvér-foci” című pillanatfelvétele hozta el az első díjat. A professzionális kategóriában pedig Berki Beáta „CÉÉ!” címmel jegyzett, négykezes gyermekzongora-játékot bemutató pillanatképe aratta a legnagyobb elismerést a zsűri körében.

A díjakat a Művészetek Palotájában ünnepélyes díjátadó keretében Balázsovits Edit színművésznő és Bárdos András újságíró, műsorvezető adta át a 4 kategória első három helyezettjének.

„Sok megkapó, rácsodálkozást kiváltó pályamű érkezett – mindez pedig azt mutatja, hogy a mai szülők, fiatalok nyitottak arra, hogy egymással is megosszák a gyermek fejlődésével kapcsolatos élményeiket.” nyilatkozta – Dr. Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány orvosszakmai vezetője.

A beadott pályaműveken keresztül jól érezhető volt az a tendencia, hogy a digitális fotótechnikának köszönhetően a pillanat megörökítésének vágya már jóval fiatalabb korban testet ölthet, ez pedig korábbi tehetségkutatást – és kibontakoztatást hozhat magával. Ennek nyomán Szipál Martin fotóművész, a zsűri tagja így vélekedett: „Számos képben láttunk precíz kompozíciót és dinamizmust egyszerre. Összességében, óriási potenciált érzékelek az amatőr fiatalkorú fényképészekben. A zsűrizésnél láthattuk, hogy sokszor korukat meghazudtolóan jól megkomponált képeket adtak be a 8-14 év közötti gyerekek.”

Szavazás a Gézengúzokért: kiállítás a West Endben és a MÜPA-ban
A West Endben 120, míg a Művészetek Palotájában 60 kiállított pillanatfelvételt tekinthetnek meg a látogatók – akik a Gézengúz Alapítvány működését támogató emelt díjas SMS szavazatokkal aktívan befolyásolhatják, hogy a kiállított pályaművek alkotói közül ki nyerje majd el a közönségdíjat 2007. december 30-án a Művészetek Palotájában.

Néhány szóban a Gézengúz Alapítványról:
A Gézengúz Alapítvány a születés körüli időszakban sérülést elszenvedett kisgyermekek mozgáskoordinációs gyógyításával foglalkozik. Az 1990 óta működő Gézengúz Alapítvány hazánkban egyedülálló szakmai programjával ezidáig több, mint 3000 gyermek fejlődését segítette. Ennek köszönhetően a születés körüli időszakban sérülést elszenvedett gyermekek közül immár sokan teljesen beilleszkedhettek embertársaik közé és nagyszerű eredményeket érnek el az iskolában is – így összeségében éppolyan teljes életet élhetnek, mint az egészségesen született gyermekek.
A Gézengúz Alapítvány állami normatíva nélkül nyújt országos ellátást.Ha többet szeretne megtudni a Gézengúz Alapítványról, látogasson el weboldalára: www.gezenguz.hu

„Láss, ne csak nézz!” – Egy Cseppnyi Művészet – fotópályázat mindenkinek
A pályázat célja : megörökíteni a gyermekek és a művészet kapcsolatát, a gyermeki fejlődést – az elmélyülés, a koncentráció és az alkotás örömének ábrázolásával.

Résztvevők köre: pályázaton akár a 8-14 közötti gyerekek, valamint 14-18 év közötti fiatalok is indulhattak – külön kategóriákban. Továbbá, külön kategóriában vetélkedtek az amatőr (nem hivatásos) felnőttek, valamint a professzionális fotósok.

Az „Egy Cseppnyi Művészet” pályázaton digitális képekkel és A3-as formátumú nagyított papírképpel egyaránt lehetett pályázni, részvételi díj nélkül. A valamennyi technikai részletet felölelő, részletes pályázati kiírás a www.gezenguz.hu/cseppnyi oldalon olvasható.

Zsűritagok
A zsűriben Sándor Pál filmrendező, zsűrielnök mellett a grémium tagja volt még Rédei Ferenc, a Népszabadság fotórovatának vezetője, Szipál Martin fotóművész, Walch Ottó, a WestEnd City Center marketing igazgatója, Jármay László, a Pólus Center ügyvezető igazgatója, valamint Bartha Elektra, a Gézengúz Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Hol láthatjuk a beküldött képeket?
A beküldött képek a pályázat weboldalán (www.gezenguz.hu/cseppnyi) figyelemmel kísérhetőek, valamint
a 2007. december 10-től – a szakmai eredményhirdetést és díjátadást követően a Művészetek Palotájában
a West End City Centerben
nyílik kiállítás a legjobb pillanatképekből.

Az „Egy Cseppnyi Művészet” jótékonysági fotópályázat győzteseinek listája:
(Zárójelben a pályaművek kódjai és címei)

„A” kategória – 8-14 év közötti gyermekek
1. Major Ábel (A105 – Első táncóra)
2. Takács Virág (A110 – Pózolunk)
3. Veres Orsolya (A57 – „Az alkotás” 1)

„B” kategória – 14-18 év közötti fiatalok:
1. Tóth Csilla (B136 – Koncentráció)
2. Varga Móni (B272 – Kacsázás a Dunánál)
3. Hefkó Márton (B251 – Fényfestmény)

„C” kategória: 18 év feletti amatőr fotósok:
1. Berényi Péter (C40 – Testvér-foci)
2. Jaskó Ádám (C262 – Kicsi lány hegedűvel)
3. Buday Zsolt (C75 – Pörgés)

„D” kategória – hivatásos fényképészek:
1. Berki Beáta (D207 – CÉÉ!)
2. Németh László György (D258 – Az élet csodája..)
3. Egyed Ufó Zoltán (D6 – Balettóra)

További információk a Gézengúz Alapítványról:
A Gézengúz Alapítvány 1990-ben Budapesten jött létre azzal a céllal, hogy korai, összetett habilitációs és rehabilitációs tevékenységgel lehessen a születési károsult gyermekek és családjuk megsegítésére. Az Alapítvány fő célja a központi és perifériás idegrendszeri sérült csecsemők és kisgyermekek terápiája, valamint az eltérő fejlődésű és az egészséges csecsemők, kisgyermekek mozgásos és értelmi képességeinek maximális kiaknázása, a stabil pszichés fejlődés hátterének megteremtése, a család integritásának, az anya-gyermek pszichés egységének védelme a korai integráció tükrében. Az Alapítvány oktatási-nevelési területen gyógypedagógiai fejlesztés keretében vállalja a mozgáskorlátozott, mentálisan és halmozottan sérült gyermekek komplex gyógypedagógiai fejlesztését, napközbeni ellátást is igénybe vehetően, a speciális szükségleteknek megfelelő egyéni, csoportos illetve integrált formában. A korai intervenció orvosi, fizioterápiás és gyógypedagógiai terápiás módszerekkel, valamint pszichológiai módszerek, eszközök segítségével, a szülők aktív közreműködését is felhasználva, illetve a szülők jelenléte nélkül, a családdal folyamatosan konzultálva történik.

Kikkel foglalkozik az Alapítvány?
Megkésett, illetve megváltozott fejlődésmenetű,
Kognitív funkciók fejlődésének terén veszélyeztetett, illetve az értelmileg sérült,
Mozgássérült
Halmozottan sérült
Rizikócsoportba tartozó, koraszülött
Genetikai eredetű vagy egyéb fejlődési rendellenességgel született,
Ideg és izomrendszert érintő megbetegedésben szenvedő
Ortopédiai, tartási rendellenességgel született csecsemőkkel és kisgyermekekkel.

I. Major Ábel – Első táncóra

II. Takács Virág – Pózolunk

III. Veres Orsolya – Az alkotás 1

I. Tóth Csilla – Koncentráció

II. Varga Móni – Kacsázás a Dunánál

III. Hefkó Márton – Fényfestmény

I. Berényi Péter – Testvér-foci

II. Jaskó Ádám – Kicsi lány hegedűvel

III. Buday Zsolt – Pörgés

I. Berki Beáta – CÉÉ!

II. Németh László György – Az élet csodája

III. Egyed Ufó Zoltán – Balettóra