Sony TransferJet vezetéknélküli technológia

0

A Sony új vezeték nélküli adatátviteli technológiát mutatott be, amellyel főként nagy fájlok átvitelére lesz lehetőség digitális fényképezőgépek vagy mobiltelefonok és különböző eszközök (pl. nyomtatók, TV-k, stb.) között.

A megvalósítás során 4,48 GHz-es frekvenciát használnak, a két eszköz maximum 3 cm-es távolságra lehet egymástól, ez a közelség teszi lehetővé egyrészt a nagy átviteli sebességet kis adóteljesítmény mellett, másrészt azt, hogy ne kelljen bonyolult módszereket alkalmazni, ne legyen szükség Access Point adókra, egyszerűen csak egy-egy készülék a saját adójával rendelkezzen mindenféle problémák nélkül (frekvencia, csatornák, egymásra hatás).

A technológia 560 Mbit/s átviteli sebességet ígér, amely a hibajavító kódok és fejlécek felhasználása után elméletileg 375 Mbit/s hasznos sávszélességet nyújthat. Ez azt jelenti, hogy a mai – általánosan használt – 100 Mbps-os helyi hálózatokhoz képest akár 3x-os sebességet is el lehet érni. Így valóban gyors átvitelre lesz lehetőség. Természetesen a valós sebesség ettől eltérhet, de nem ideális közegben is működőképes marad a technológia, igaz, alacsonyabb sebességgel. A használt sebesség persze teljesen automatikusan áll be, nincs szükség beavatkozásra.