A leggyorsabb: Casio EXILIM Pro EX-F1

0

Nem véletlenül kapta meg a Casio új csúcskompaktja a Pro jelzőt, hiszen nem csak a cég jelenlegi kínálatában számít etalonnak a gép, hanem a mai digitális fényképezőgép piacon is. Korábban már lehetett híreket hallani a Casio új csodamasinájáról, amely 6 megapixeles (1/1,8”-as) CMOS képérzékelőt kapott. Ez még kevés lenne az üdvösséghez, ha a készülék nem lenne képes teljes felbontásban (azaz 6 megapixelen) 60 kép/mp-es sorozat sebességre. A „framerate” egyébként 1-60 kép között állítható, a maximálisan rögzíthető képszám pedig 60 kocka, így igényeinkhez mérten szabhatjuk meg a sorozat teljesítményét és hosszát.

A Pro EX-F1 nem különösebben gyengébb mozgókép felvételnél sem. A rögzítés sebességét, alacsonyabb felbontásokban akár 300, 600, vagy 1200 képkocka/mp-ben is meghatározhatjuk, a maximális videóméret pedig 1920 x 1080, vagyis Full HD, melynél 60 képkocka/mp sebességre képes a gép, megszégyenítve nem egy videokamerát. A fényképezőgép HDMI kimenettel is rendelkezik, így a videóink – megfelelő felbontású TV-n – teljes pompájukban visszajátszhatók. Természetesen hang is rögzíthető a videó mellé mégpedig sztereóban.

A Casio EXILIM Pro EX-F1 mindezek mellett 12x optikai zoomátfogású objektívet kapott, F2,7-4,6 fényerővel és 36-432mm ekvivalens gyújtótávolság tartománnyal. Az élességállítás automatán és kézi beállítással is használható és lehetőségünk van manuális beállítások alkalmazására is. Ilyen például a rekesz, vagy a záridő előválasztás, illetve az ISO 100-1600 között állítható érzékenység. A záridőt például 60-1/40000 mp között állíthatjuk, ami szintén kiemelkedő teljesítményt mutat. A szolgáltatások körét gazdagítja a témamódokat magában foglaló Best Shot funkció, az expozíció, fehéregyensúly és fókusz sorozatok lehetősége és az arcfelismerő rendszer is.

A gép hátuljára egy 2,8” átlójú, 230 160 képpontos Super Clear LCD kijelző került. Az elektronikus kereső (EVF) pedig 0,2” méretű és 201 600 pixel felbontású. A választható képformátumok között megtalálható a RAW és a külső vaku csatlakozó is tovább erősíti a készülék komoly pozícióját. jellegét. A felnyitható belső vaku másodpercenként 7 villanásra képes.

Az EX-F1-hez lítium-ion akkumulátort mellékel a gyártó, képeink és videóink pedig SD, SDHC és MMC memóriakártyákra menthetők. A gép előreláthatólag tavasszal kerül forgalomba, de képességeihez mérten nyitóára is magasnak ígérkezik, hiszen kb 1000 dollárt kérnek majd érte.

A készülék főbb tulajdonságai

  • 6 megapixeles CMOS képérzékelő
  • 12x optikai zoom (36-432 mm ekv)
  • 1920 x 1080 képpontos videó, 60 kép/mp sebességgel
  • 1200 kép/mp sebességű videófelvétel (336 x 96 képponttal)
  • 1- 60 kép/mp sorozat (6 megapixelen), legfeljebb 60 képig
  • ISO 100-1600 érzékenység
  • Rekesz és záridő előválasztás
  • 60-1/40 000 mp záridő
  • Arcfelismerő rendszer
  • Külső vakucsatlakozás
  • 7 villanás/mp vakuteljesítmény
  • RAW képformátum
  • 2,8” LCD (230 160 pixeles)
  • EVF kereső (0,2”, 201 600 pixel)
  • Lítium-ion akku
  • HDMI kimenet

Sajtóközlemény (az első felében általános, a második felében részletes információkkal):

A CASIO bemutatja az EXILIM digitális kamerák új generációját villámgyors exponálási sebességgel és még exkluzívabb kivitelben

Egy új modell nagy sebességű exponálási képességgel Négy új modell stílusos, egyedi kivitelben

Tokió, 2008 január 7 – A CASIO Computer Co., Ltd., a mai napon bemutatja az EXILIM® digitális kamerák teljesen megújult, tavasszal bevezetésre kerülő termékskáláját. Az öt új, teljesen felhasználóbarát kivitelű modell a CASIO legfrissebb technológiai megoldásai révén a digitális fotózás mindeddig ismeretlen lehetőségeit tárja elénk.

Az új modellek egyike egy nagy működési sebességű digitális fényképezőgép, mely minden eddiginél gyorsabb exponálási műveletre képes. Ez a tulajdonság önmagában is meghódítja a vásárlóközönséget – és új piacokat nyit meg. A másik négy kamera a funkciók sokasága és a fokozott teljesítmény ötvözete, mely egy új design elveit követve lehet egyszerre méreteiben a lehető legkisebb, kiviteli minőségében, exkluzivitásában pedig szinte utánozhatatlan.

Megdöbbentően nagy sebességű modell, mely új technológiai színvonalat mutat be
EXILIM Pro EX-F1 a világ leggyorsabb exponálási lehetőségével*
Ez a modell egy nagysebességű CMOS szenzort és egy szintén nagysebességű LSI processzort foglal magába. A CASIO először alkalmaz megdöbbentően gyors, akár másodpercenként 60 állókép (60 fps) rögzítését lehetővé tevő technológiát, valamint rendkívüli, az emberi szem számára sem elérhető gyorsaságú, 1200 fps sebességű mozgókép rögzítést, mely nagyon lassú lejátszás esetén is élvezetes eredményt ad. Mindezek mellett az új kamera a legjobb felbontással is készít mozgóképfelvételt!
* 2008 január 6.-I állapot szerint, a CASIO tanulmánya által ismert kereskedelmi forgalomban kapható digitális fényképezőgépek adatai alapján.

Négy stílusos kamera tökéletes funkcionalitással, exkluzív megjelenéssel
EXILIM Card EX-S10 – a világ legkisebb és legvékonyabb* 10.1 megapixel felbontású kamerája
A CASIO e modellben egy nagy felbontású CCD-t és egy Super Clear LCD rendszerű növelt fényerejű kijelzőt alkalmaz, mely kimagasló kontrasztarányt és extraszéles látószöget biztosít. A képkészítés és a képnézegetés funkciók így szintén a kamera erősségei, ugyanúgy, mint a megjelenése, mely a tökéletességet a minimális méretek megtartásával éri el.
* 2008 január 6.-I állapot szerint, a 10.1 megapixeles digitális fényképezőgépek között. A CASIO tanulmánya alapján.

EXILIM Zoom EX-Z80 – meglepően kicsi 8.1 megapixeles kamera újragondolt design alapján
A lenyűgözö funkcionalitás mellett – mely a fotók és videók készítésének minden eddiginél egyszerűbb lehetőségét kínálja – a kamera stílusa a CASIO új irányelveit követve lehetővé teszi, hogy divatkiegészítőként használjuk. A nagy teljesítmény mellett a kompakt, átgondolt tervezéssel megalkotott külső emeli magas szintre a fényképezőgépet.

EXILIM Zoom EX-Z200 és EX-Z100 – két 10.1 megapixeles kamera széles látószögű 28 mm-es optikával és 4× optikai zoommal
Az új fejlesztésű lencséknek köszönhetően e modellek a különböző fotózási stílusok, illetve a látószög nagy variációs lehetőségét kínálják. Fontos jellemző a jó láthatóságot biztosító Super Clear LCD kijelzőrendszer és a CASIO AUTO ®BEST SHOT látványminták alapján automatikusan a megfelelő felvételi módot és beállításokat előválasztó funkció.

Mind a négy új modell rendelkezik Auto Shutter móddal, mely egy boldog pillanat tökéletes megörökítését teszi lehetővé. E funkció automatikusan megállapítja a legjobb időpontot a fotó elkészítésére és el is készíti a fotót.

A H.264 formátumú mozgóképek egyszerű felvételét a mindegyik modellen megtalálható Movie gomb biztosítja.

A folyamatos fejlesztés és kutatás eredményei révén megalkotott és bevezetett új technológiák és funkciók mellett a CASIO szépséget, élvezetet és kényelmet ad vásárlóinak a digitális fényképezésben eddig ismeretlen módon. Az EXILIM új, kimagaslóan felhasználóbarát és új alkalmazási területeket nyitó termékskálájának bemutatásával a CASIO reméli, hogy minél többen fedezik fel a digitális fényképezés kamerái által nyújtott fokozott élvezetét.

EXILIM Pro EX-F1 — nagy működési sebességű digitális fényképezőgép a világ leggyorsabb exponálási lehetőségével*

Az EXILIM Pro EX-F1 egy új, nagysebességű CMOS szenzort és egy szintén nagysebességű LSI processzort egyesít. Miután megépítették a 6 millió effektív pixellel és 12× optikai zoommal rendelkező alapokat, a mérnökök ezideig nem ismert exponálási sebesség elérésére összpontosítottak. A kamera ultragyors állókép és mozgóképfelvétel készítési sebességét alkalmazva a felhasználók a másodperc töredéke alatt is részletgazdag és minden pillanatot megörökítő állóképeket, valamint akár az emberi szem számára sem követhető mozgásokat rögzíthet.
* 2008 január 6.-I állapot szerint, a CASIO tanulmánya által ismert kereskedelmi forgalomban kapható digitális fényképezőgépek adatai alapján.

Maximális felbontású képek 60 fps ultragyors rögzítéssel – és minden fontos pillanat megörökíthető
A gyors állókép rögzítési mód segítségével akár 60 képet rögzíthetünk 1 másodperc alatt. Lehetőségünk van másodpercenként 1 – 60 kép rögzítésének beállítására. Ekkor 60 kép készül egy másodperc alatt, illetve másodpercenkét 5 kép 12 másodpercen keresztül.

Nem maradhat le a pillanatról – a gyors állókép rögzítési móddal előre felvett képek készíthetők
Képeket nem csak a kioldógomb megnyomásával készíthetünk – hanem előtte is! Másodpercenként 60 kép exponálási sebességgel a kamera átmeneti memóriájába folyamatos felvétel módban maximálisan 60 kép rögzíthető. Ekkor a kioldógomb megnyomásakor az utolsó 60 kép a normál memóriába kerül mentésre, így nem probléma, ha a megörökítendő pillanat éppen a gomb megnyomása előtt történt.

A lassított lejátszás funkció segít a legfontosabb kép megtalálásában
A legfontosabb pillanat a felvett képek lassított lejátszásával található meg a lehető legegyszerűbben. Ez az idő múlásának lelassításához hasonlítható. A képek mozgása lassabb, mint a kioldó gomb lenyomása, így a keresett pillanat gyorsan kiemelhető.

A gyors vaku gyenge megvilágítás esetén is folyamatos felvételt biztosít
Vakut használhatunk 20 felvétel másodpercenkénti 7 kép sebességgel történő rögzítése esetén is. Így nem maradhatunk le a megörökítésről gyenge fényviszonyok között sem. Ezek mellett a beépített LED fotófény a másodpercenkénti 10 és 60 felvétel készítését segítheti.

1200 fps csúcssebességű mozgóképrögzítés
Az EXILIM Pro EX-F1 az emberi szem számára nem követhető gyorsaságú mozgások felvételét is lehetővé teszi, melyek ezután erős lassítással a szemünk elé tárulnak. A felvétel készítéséhez 300, 600, illetve 1200 fps felvételi sebesség között választhatunk. A Movie gomb a mozgóképfelvétel azonnali indítását biztosítja.

Teljes felbontású High-Definition mozgóképfelvétel
A fényképezőgép teljes felbontású High-Definition mozgóképfelvételre képes. Az 1920×1080 pixel és a másodpercenként 60 kép rögzítése biztosítja a gyönyörű felvételek lehetőségét. Egy opcionális HDMI kábel segítségével a videók HD kompatibilis televízión élvezhetők.