Panasonic Lumix DMC-FS3, DMC-FS5 és DMC-FS20

0

A Panasonic bejelentette Lumix modellcsaládján belül a legújabb sorozatát, melyeket FS jelzéssel láttak el. A DMC-FS sorozat az FX széria kistestvéreit tartalmazza, melyeket DMC-FS3, DMC-FS5 és DMC-FS20 névre kereszteltek.

A Panasonic Lumix DMC-FS3 8 Mpixeles, míg a DMC-FS5 és DMC-FS20 10 Mpixeles felbontású CCD-vel készül. Az optikájuk stabilizált, átfogásuk 3 illetve 4×-es, mely az átlagos gépekénél nagyobb látószöget is kínál. Az FS3 esetében 33 mm-es, az FS5 és FS20 esetében 30 mm-es a legkisebb fókusztávolság (kisfilmes formátumba átváltva).

Az új fényképezőgépek természetes támogatják a már korábban bevezetett intelligens automatikus üzemmódot, amely automatikusan képes beállítani a szükséges érzékenységet és a megfelelő témamódot.

Az élességállítás során arcfelismerés is a rendelkezésünkre áll. A kész képekből zenei aláfestéssel ellátott diavetítés is készíthető. A korábbi modelleknél már megismert módon a videófelvételt akár WVGA (848×480) pixeles felbontásban is készíthetünk, ráadásul a kártya kapacitásáig. Természetesen rendelkezésre áll a szokványos 640×480 pixeles VGA felbontás is, 30 kép/mp frissítéssel.

Panasonic DMC-FS3

Panasonic DMC-FS3

Panasonic DMC-FS3

Panasonic DMC-FS3

A Panasonic Lumix DMC-FS3 főbb jellemzői:

  • CCD: 8 Mpixel, 1/2,5″
  • ISO 100-1600 között állítható, nagy érzékenységű témamódban akár ISO6400 érzékenység
  • Objektív: 3x-os zoomátfogás, 33-100 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8-5,1 fényerő, 5 cm makró közelpont
  • átnézeti kereső nincs
  • LCD: 2,5″ 230e pixel
  • automatikus élességállítás arcfelismeréssel, kézi élességállítás nincs
  • 848×480 és 640×480 pixeles videórögzítés 30 kép/mp frissítéssel
  • 50 MB belső memória, SD/SDHC kártyahely
  • magyar menü
  • Lítium-ion akkumulátor (330 kép egy feltöltéssel)
  • USB2.0 csatlakozás

Panasonic DMC-FS5

Panasonic DMC-FS5

Panasonic DMC-FS5

A Panasonic Lumix DMC-FS5 főbb jellemzői:

  • CCD: 10 Mpixel, 1/2,33″
  • ISO 100-1600 között állítható, nagy érzékenységű témamódban akár ISO6400 érzékenység
  • Objektív: 4x-es zoomátfogás, 30-120 mm ekv. gyújtótávolság, f/3,3-5,8 fényerő, 5 cm makró közelpont
  • átnézeti kereső nincs
  • LCD: 2,5″ 230e pixel
  • automatikus élességállítás arcfelismeréssel, kézi élességállítás nincs
  • 848×480 és 640×480 pixeles videórögzítés 30 kép/mp frissítéssel
  • magyar menü
  • 50 MB belső memória, SD/SDHC kártyahely
  • Lítium-ion akkumulátor (300 kép egy feltöltéssel)
  • USB2.0 csatlakozás

Panasonic DMC-FS20

Panasonic DMC-FS20

Panasonic DMC-FS20

A Panasonic Lumix DMC-FS20 főbb jellemzői:

  • CCD: 10 Mpixel, 1/2,33″
  • ISO 100-1600 között állítható, nagy érzékenységű témamódban akár ISO6400 érzékenység
  • Objektív: 4x-es zoomátfogás, 30-120 mm ekv. gyújtótávolság, f/3,3-5,8 fényerő, 5 cm makró közelpont
  • átnézeti kereső nincs
  • LCD: 3″ 230e pixel
  • automatikus élességállítás arcfelismeréssel, kézi élességállítás nincs
  • 848×480 és 640×480 pixeles videórögzítés 30 kép/mp frissítéssel
  • 50 MB belső memória, SD/SDHC kártyahely
  • magyar menü
  • Lítium-ion akkumulátor (280 kép egy feltöltéssel)
  • USB2.0 csatlakozás

Sajtóközlemény:

8,1 megapixeles LUMIX DMC-FS3 3x optikai zoomos f2.8 Leica DC VARIO-ELMARIT objektívvel* – és Intelligens Automata móddal az egyszerű működtetésért, vékony, stílusos vázba csomagolva

*35 mm filmes megfelelője:33-100 mm

A Panasonic örömmel mutatja be a Lumix új FS sorozata tagjaként az új 8,1 megapixeles DMC-FS3 modellt f2.8 Leica DC VARIO-ELMARIT objektívvel, 3x optikai zoommal (35 mm-es filmes megfelelője 33-100 mm). Az új FS sorozat, amely a világszerte elismert FX sorozat párja, a fotózás minden fázisában az egyszerű és kényelmes használatra helyezi a hangsúlyt, miközben nagy teljesítményt nyújt a felhasználóknak, akik számára így élvezet a gyönyörű fényképek készítése.

Az új DMC-FS3 már az iA (Intelligens Automata) üzemmódot is kínálja, amely 5 fotózást segítő funkciót tartalmaz: Mega O.I.S., Intelligens ISO-vezérlés, Intelligens Motívumprogram választó, Arcfelismerés és Gyors AF. A Mega O.I.S. elnyomja a kézremegés hatását, az Intelligens ISO-vezérlés pedig a bemozdulás okozta életlenséget előzi meg. Az Intelligens Motívumprogram-választó beállítja a helyzetnek leginkább megfelelő motívumprogramot, amelyet automatikusan választ ki a leggyakrabban alkalmazott felvételi módok, azaz a Portré, Tájkép, Makró, Éjszakai portré és Éjszakai tájkép közül. Az Arcfelismerő rendszer érzékeli az emberi arcok jelenlétét, és automatikusan rájuk állítja a fókuszt és a megfelelő expozíciót. A Gyors AF rendszer segítségével a fényképezőgép még az exponáló gomb félig való lenyomása előtt elkezd a fotótémára fókuszálni, így minden adódó lehetőségből a legjobb eredményt lehet kihozni, hiszen az AF ideje minimálisra csökken. Ha belépünk iA üzemmódba, az itt felsorolt, sokoldalú funkciók automatikusan működnek, tehát anélkül fotózhatunk, hogy a körülmények megváltozásakor minden alkalommal a beállításokon kellene gondolkodnunk. A körülményektől függetlenül élvezhetjük az egyszerű, problémamentes fotózás örömét, és megelégedettséggel nézhetjük vissza az elkészült gyönyörű felvételeket.

A nagyteljesítményű képfeldolgozó LSI a Venus Engine IV megjelenésével immár a negyedik generációba lépett, és továbbfejlesztett jelfeldolgozási rendszerével még jobb minőségű fényképeket biztosít. A DMC-FS3 kijelzője 230.000 képpontot tartalmaz, és rendelkezik az Intelligens LCD funkcióval, amely a fényviszonyokat érzékelve 11 finom lépcsőben állítja be az LCD fényerejét, hogy a megjelenítés minden szituációban optimális legyen. Az elkészített fotókból összeállított diavetítés funkció most a felvételek hangulatához illő zenei aláfestést is lehetővé tesz, így fényképeit még hangulatosabban nézheti meg, vagy mutathatja meg másoknak. Az Easy Zoom funkció a megfelelő gomb megérintésekor azonnal a maximális zoomértékre (3x) állítja az objektívet. A gép ezenkívül (kb.) 50 MB beépített memóriával is rendelkezik, ami további rugalmasságot biztosít a felhasználónak fényképezéskor.

A metálfényű burkolattal ellátott, vékony és divatos FS3-mal egyszerű működtetésének köszönhetően még a kezdő fotós is könnyedén készíthet kiváló pillanatfelvételeket. A készülék ezüst, fekete, mélykék és pink színekben lesz kapható *
* A forgalmazott modellek és színek értékesítési területenként eltérőek lehetnek.

1. Újonnan kifejlesztett, 3x optikai zoomos (33-100mm) Leica DC VARIO-ELMARIT objektív és 8,1 megapixeles CCD
A 8,1 megapixeles DMC-FS3 vékony, kompakt vázában 33 mm-es, 3x optikai zoomos Leica DC VARIO-ELMARIT objektív foglal helyet f2.8 fényerővel. A korszerű objektív – melyben hat lencsetag található 5 csoportban, köztük három aszférikus lencse négy aszférikus felülettel – kiemelkedően vékony és kompakt felépítést tesz lehetővé, miközben megfelel a Leica szigorú elvárásainak a kivételes optikai teljesítményt illetően. Ráadásul 3 megapixeles módban az Extra Optikai Zoom funkció további nagyítást biztosít, 4,8x-ra növelve a zoom erejét, a CCD felületének középső részét alkalmazva. Az Easy Zoom** funkció a megfelelő gomb megérintésére azonnal a maximális 3x zoomra állítja az objektívet, majd a gomb újbóli megnyomására a nagyítást tovább növeli 4,8x-ra az Extra Optikai Zoom funkció aktiválásával.
**Amikor a képméret 3 megapixelre vagy nagyobb értékre van beállítva, a fotót a gép automatikusan átméretezi 3 megapixelre. Amikor az objektív visszatér nagylátószögű állásba, a képméret is automatikusan visszaáll az eredeti beállításra. A 3 megapixelnél kisebb méretű képek esetében megmarad az eredeti méret.

2. A nagyszerű fénykép többé nem a professzionális fotósok kiváltsága: Intelligens Automata üzemmód
A Panasonic új modelljét ellátta az ún. Intelligens Automata üzemmóddal annak érdekében, hogy a készülék használata minden korábbinál egyszerűbb legyen, és hogy akár a teljességgel hozzá nem értő „kezek” által is minél több jó fotó készülhessen. A minél egyszerűbb mégis minél eredményesebb fotózás érdekében létrehozott összetett üzemmód több pilléren támaszkodik.

Minden Lumix fényképezőgép tartozéka az életlenség ellen ma alkalmazott két leghatásosabb eszköz, a Mega O.I.S. (Optikai Képstabilizátor), amely a kézremegést küszöböli ki, és az Intelligens ISO-vezérlés, amely a bemozdulást érzékeli, és az abból adódó életlenséget előzi meg. Mindkét képstabilizációs technológia további fejlesztésen ment keresztül, érzékelési pontosságuk és korrekciós hatásuk tovább erősödött az új képfeldolgozó LSI, a Venus Engine IV jóvoltából.

Az életlenség kiküszöbölésére szolgáló két kiemelkedő technológia mellett a Panasonic továbbra is arra törekszik, hogy technikai tudástól függetlenül bárki könnyedén készíthessen gyönyörű fényképeket, ezért fényképezőgépeit ellátja Intelligens Automata üzemmóddal. A választható felvételkészítési módok számának növelése egy dolog, hatékony kihasználásuk már más kérdés. Itt van szerepe az Intelligens Motívumprogramválasztónak. Ez a szituációnak megfelelően automatikusan kiválasztja a megfelelőt a leggyakrabban használt felvételkészítési módok, így a Portré, a Tájkép, a Makró, az Éjszakai tájkép és az Éjszakai Portré közül. Az Arcfelismerő rendszer segítségével a fényképezőgép érzékelni tudja, ha emberi arcok szerepelnek a képmezőben, és automatikusan rájuk állítja az élességet és az expozíciót. Egyszerre akár 15 arcot is képes felismerni. A Gyors AF rendszer segítségével a gép még az exponáló gomb félig történő lenyomása előtt elkezd a fotótémára fókuszálni, így minden adódó lehetőségből a legjobb eredményt lehet kihozni, hiszen az automatikus élességállítás működési ideje minimálisra csökken.

Ha belépünk iA üzemmódba, az itt felsorolt, sokoldalú funkciók automatikusan működnek, tehát anélkül fotózhatunk, hogy a körülmények megváltozásakor minden alkalommal a beállításokon kellene gondolkodnunk. A körülményektől függetlenül élvezhetjük az egyszerű, problémamentes fotózás örömét, és megelégedettséggel nézhetjük vissza az elkészült gyönyörű felvételeket.

3. A nagysebességű, kiemelkedő minőségű képfeldolgozó LSI továbbfejlesztett változata: a Venus Engine IV
Az új képfeldolgozó LSI a továbbfejlesztett jelfeldolgozási technológia révén még jobb minőségű képeket képes létrehozni.

A korábbi verzió, a Venus Engine III számára kifejlesztett párhuzamos zajcsökkentés folyamata – mind a luminencia, mind a kromatikus jelfeldolgozási rendszerekben – még kifinomultabb lett. Először a luminencia (fényesség) zajt kétdimenziósan magas és alacsony frekvenciájú zajokra választja szét a rendszer, és csak a feltűnőbb alacsony frekvenciájú zajt távolítja el anélkül, hogy a felbontást nagyban befolyásoló magas frekvenciájú zajt érintené. Azután a különböző színű területek érintkezésének képi információit nagy pontossággal tárolja, hogy a szélek jól elhatárolhatók legyenek, és így jelentősen csökkenteni lehessen a színelfolyást. Ez nem csupán tisztább képeket eredményez magas ISO-érzékenységű felvételeknél, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy alacsony ISO-szint esetén a sötét képrészeken is pontos legyen a részletek visszaadása.

A Venus Engine IV ezenkívül a kézremegésből eredő életlenséget kiküszöbölő Mega O.I.S., illetve a témamozgás okozta életlenséget megelőző Intelligens ISO-vezérlés érzékelési pontosságát és korrekciós hatását is növeli.

A DMC-FS3 többfeladatos képfeldolgozó egysége, a Venus Engine IV rendkívül gyors válaszidőt biztosít. A kioldási időkülönbség mindössze 0,005 mp, így könnyű megörökíteni a hirtelen adódó, és vissza nem térő pillanatokat. Sorozatfotózás módban az FS3 másodpercenként 3 felvételt tud készíteni teljes felbontás mellett,* Gyors sorozatfotó** üzemmódban pedig egészen lenyűgöző másodpercenkénti 7 felvételt. A Korlátlan Sorozatfotózás*** révén addig fényképezhet, amíg be nem telik a memóriakártya.

A Venus Engine IV a Nagy Érzékenységű üzemmódot is támogatja akár ISO 6400 értékig, amely elég érzékeny ahhoz, hogy vaku használata nélkül készítsünk felvételt csaknem teljes sötétségben.****
*Max. 7 kép normál módban / 4 kép finom módban.
** 2 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felbontásnál
*** A sorozatfelvétel sebessége függ a memóriakártyától, a képmérettől és a kép tömörítésének módjától. A felvételek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor élettartamától, a képmérettől és a kép tömörítésének módjától.
**** 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételnél

4. Továbbfejlesztett, 2,5”-os (6,4 cm) intelligens LCD 230.000 képpontos felbontással az egyszerű fotózáshoz és visszajátszáshoz
A DMC-FS3 nagyméretű, 6,4 cm-es, 230.000 képpontos nagyfelbontású kijelzője kiválóan látható képet biztosít a felvételek készítésekor és visszanézésekor is. Az Intelligens LCD funkció érzékeli a fényviszonyokat, és automatikusan képes max. 40%-kal megnövelni az LCD háttérmegvilágítását, amikor a szabadban, erős napsütésben használjuk a gépet, valamint éppen ellenkezőleg, gyenge megvilágítás esetén módosítja a képfrissítési rátát, miközben a kevert pixelkiolvasási módszer segítségével biztosítja a kép jó kivehetőségét. A fényviszonyok automatikus érzékelésével, és a képernyő fényerejének 11 finom lépcsőben történő beállításával ez a funkció minden szituációban a legoptimálisabb láthatóságot biztosítja többletenergia felhasználása nélkül.

A High Angle (nagy rálátási szögű) mód alkalmazása esetén az LCD-n megjelenő kép jól látható akkor is, ha a fényképezőgépet a magasba emeljük, például amikor tömeg felett szeretnénk felvételt készíteni.

5. Izgalmas lehetőségek, melyekkel tovább növelhető a fényképezés öröme
A Lumix további lehetőségek széles skáláját kínálja. Az FS3 az elkészített fotókból összeállított diavetítéshez zenei aláfestést is elérhetővé tesz. Csak össze kell állítani a bemutatandó fotókat, és kiválasztani a leginkább hozzájuk illő „hangulatot” – természetes, lassú, városi vagy swing – és máris készen áll az érzelemmel megtöltött diavetítés sokféle áttűnési effektussal és hozzáillő zenével.

Minden Lumix fényképezőgép képes 1920×1080 pixeles HD fotókat készíteni, amelyek ideálisak teljes képernyős megtekintéshez széles képernyős (16:9) HDTV-n. A Panasonic régóta arra törekszik, hogy a fotózást élvezetesebbé tegye, például azzal, hogy a felhasználók könnyedén megtekinthetik elkészült felvételeiket a beépített SD-kártyabemenettel ellátott Panasonic Viera televíziókon.

Ami a videofelvételt illeti, az FS3 a normál VGA (640 x 480) felbontás mellett képes WVGA (848 x 480) filmfelvétel készítésére is másodpercenként 30 képkockával. A wide VGA filmfelvétel tökéletesen illeszkedik a széles képarányú (16:9) televíziókhoz.

6. Egyéb funkciók
Az új DMC-FS3 számos különböző funkciót kínál, amelyek növelik a felhasználó kényelmét és örömét a fotózás minden fázisában. Az energiatakarékos Venus Engine IV képfeldolgozó egység révén még hosszabb lett az akkumulátor működési ideje, így a nagyméretű, fényes LCD ellenére a készülék egyetlen feltöltéssel akár 330 felvétel készítésére is alkalmas*.

A formatervezésben újdonságot jelent, hogy minden új Lumix fényképezőgépen megtalálható a REC/PLAYBACK módváltó gomb, mellyel a fotós könnyedén válthat a felvételkészítési és lejátszási mód között, miközben mindig pontosan tudja, melyik üzemmódban van éppen a készülék. A menü is átalakításon ment keresztül, ahol az új design és szín futurisztikusabb hatást kelt, miközben a karakterek továbbra is jól olvashatók. Az összesen 21 választható motívumprogram révén könnyen készíthet csodálatos felvételeket a legkülönbözőbb szituációkban.

Érdekes még a Feliratszerkesztő (Title Edit)* funkció, amellyel szöveges információt, például a gyerekek, háziállatok, vagy az utazás állomásainak nevét adhatja hozzá a képekhez. Ezt az információt, valamint a dátumot, amely hasznos lehet album készítésekor, a Szövegnyomtatási v. más néven Karakterbélyegző (Text Stamp) funkcióval a kinyomtatott képre is elhelyezheti, akár saját maga nyomtatja ki képeit otthonában, akár laborban dolgoztatja ki azokat. Az SDHC-/SD-memóriakártya kiegészítésére, felvétel és másolás céljára a készülék mintegy 50 MB beépített memóriával is rendelkezik.

Az itt említett főbb funkciók működtetése könnyen elsajátítható az újonnan beépített bemutatóprogram, a Demo üzemmód segítségével.

Az FS3-hoz külön megvásárolható tartozékként vízalatti tok (DMW-MCFS5) is kapható, mellyel a felhasználók búvárkodás közben akár 40 méteres mélységben is fotózhatnak. A tok emellett vízparton is jó szolgálatot tesz, megakadályozva, hogy a készüléket véletlenül ráfröccsenő víz érje, de a légmentes záródás révén sivatagban vagy poros környezetben is javasolt alkalmazása.
*A CIPA szabvány alapján.

10,1 megapixeles LUMIX DMC-FS20 és DMC-FS5 30 mm-es nagylátószögű, 4x optikai zoomos Leica DC objektívvel* és Intelligens Automata móddal az egyszerű működtetésért, vékony, stílusos vázba csomagolva

*35 mm filmes megfelelője: 30-120 mm A Panasonic örömmel mutatja be új Lumix „FS” sorozatának két tagját, a 10,1 megapixeles DMC-FS20 és DMC-FS5 modelleket. A fényképezőgépek 30 mm-es, nagylátószögű, 4x optikai zoommal ellátott Leica DC objektívvel rendelkeznek(35 mm-es filmes megfelelője: 30–120 mm). Az új FS sorozat a Panasonic szuperkompakt divatos fényképezőgép termékskáláját gazdagítja, kiegészítve a világszerte elismert FX sorozatot.

A meglepően kompakt váz és vékony felépítés ellenére a stílusos FS20 és FS5 30 mm-es, nagylátószögű Leica objektívvel dicsekedhet, amellyel ugyanabból a pozícióból nagyobb területet lehet a képmezőbe foglalni, mint egy normál, 35 mm-es fényképezőgéppel.

A DMC-FS20 3”-os (7,7 cm) nagyméretű LCD-vel rendelkezik, míg a DMC-FS5 kijelzője az igazán kompakt kivitel jegyében 2,5” (6,4 cm). Mindkét modell kijelzője nagy felbontású 230.000 képponttal és rendelkezik Intelligens LCD funkcióval, amely a fényviszonyokat érzékelve 11 finom lépcsőben állítja be az LCD fényerejét, hogy a megjelenítés minden szituációban optimális legyen.

Az új FS20 és FS5 már az iA (Intelligens Automata) üzemmódot is kínálja, amely 5 fotózást segítő funkciót tartalmaz: Mega O.I.S., Intelligens ISO-vezérlés, Intelligens Motívumprogram választó, Arcfelismerés és Gyors AF. A Mega O.I.S. elnyomja a kézremegés hatását, az Intelligens ISO-vezérlés pedig a bemozdulás okozta életlenséget előzi meg. Az Intelligens Motívumprogram-választó beállítja a helyzetnek leginkább megfelelő motívumprogramot, amelyet automatikusan választ ki a leggyakrabban alkalmazott felvételi módok, azaz a Portré, Tájkép, Makró, Éjszakai portré és Éjszakai tájkép közül. Az Arcfelismerő rendszer érzékeli az emberi arcok jelenlétét, és automatikusan rájuk állítja a fókuszt és a megfelelő expozíciót. A Gyors AF rendszer segítségével a fényképezőgép még az exponáló gomb félig való lenyomása előtt elkezd a fotótémára fókuszálni, így minden adódó lehetőségből a legjobb eredményt lehet kihozni, hiszen az AF ideje minimálisra csökken. Ha belépünk iA üzemmódba, az itt felsorolt, sokoldalú funkciók automatikusan működnek, tehát anélkül fotózhatunk, hogy a körülmények megváltozásakor minden alkalommal a beállításokon kellene gondolkodnunk. A körülményektől függetlenül élvezhetjük az egyszerű, problémamentes fotózás örömét, és megelégedettséggel nézhetjük vissza az elkészült gyönyörű felvételeket.

A nagy teljesítményű képfeldolgozó LSI a Venus Engine IV megjelenésével immár a negyedik generációba lépett, és továbbfejlesztett jelfeldolgozási rendszerével még jobb minőségű fényképeket biztosít.

Az egyszerű, praktikus felhasználást elősegítendő az Easy Zoom funkció a megfelelő gomb egyszeri megnyomásával villámgyorsan a maximális (4x) zoomértékre állítja az objektívet. Az elkészített fotókból összeállított diavetítés funkció most a felvételek hangulatához illő zenei kíséretet is lehetővé tesz, így fényképeit hangulati aláfestéssel is megtekintheti, illetve bemutathatja. A DMC-FS20 és a DMC-FS5 ezenkívül (kb.) 50 MB beépített memóriával is rendelkezik, ami további rugalmasságot biztosít a felhasználónak fényképezéskor.

A metálfényű burkolattal ellátott, szuperkompakt, divatos megjelenésű készülékek egyszerű működtetésének köszönhetően még a kezdő fotósok is könnyedén készíthetnek nagyszerű felvételeket. Az FS20 ezüst és fekete, míg az FS5 ezüst, fekete és vörös színben lesz kapható Magyarországon.

1. Újonnan kifejlesztett 30mm-es nagylátószögű Leica DC VARIO-ELMAR objektív 4x optikai zoommal (30-120 mm), és 1/2,33 hüvelykes, 10,1 megapixeles nagyfelbontású CCD
A 10,1 megapixeles DMC-FS20 és DMC-FS5 modellek vékony, kompakt vázában 30 mm-es nagylátószögű* Leica DC VARIO-ELMAR objektív foglal helyet 4x optikai zoommal. A korszerű objektív, melyben hét lencsetag található 6 csoportban, köztük három aszférikus lencse négy aszférikus felülettel, kiemelkedően vékony és kompakt felépítést tesz lehetővé, miközben megfelel a Leica szabvány szigorú előírásainak.

Érdekesség, hogy 3 megapixeles felbontás mellett az Extra Optikai Zoom funkció további nagyítást biztosít, 7,1x-re növelve a zoom erejét, a képérzékelő felületének középső részét alkalmazva.

Az Easy Zoom** funkció a megfelelő gomb megnyomására azonnal a teljes 4x zoomra állítja az objektívet, majd a gomb újbóli érintésével a nagyítás tovább növelhető pontosan a fent említett 7,1-szeres értékre, az Extra Optikai Zoom funkció automatikus aktiválásával.
*35 mm-es filmes megfelelője: 30-120 mm*
**Amikor a képméret 3 megapixelre vagy nagyobb értékre van beállítva, a fotót a gép automatikusan átméretezi 3 megapixelre. Amikor az objektív visszatér nagylátószögű állásba, a képméret is automatikusan visszaáll az eredeti beállításra. A 3 megapixelnél kisebb méretű képek esetében megmarad az eredeti méret.

2. A nagyszerű fénykép többé nem a professzionális fotósok kiváltsága — Intelligens Automata üzemmód
A Panasonic új gépeit ellátta az ún. Intelligens Automata üzemmóddal annak érdekében, hogy azok használata minden korábbinál egyszerűbb legyen, és hogy akár a teljességgel hozzá nem értő „kezek” által is gyönyörű fotók készülhessenek. A minél egyszerűbb mégis minél eredményesebb fotózás érdekében létrehozott összetett üzemmód több pilléren támaszkodik.

Minden Lumix fényképezőgép tartozéka az életlenség ellen ma alkalmazott két leghatásosabb eszköz, a Mega O.I.S. (Optikai Képstabilizátor), amely a kézremegést küszöböli ki, és az Intelligens ISO-vezérlés, amely a bemozdulást érzékeli, és az abból adódó életlenséget előzi meg. Mindkét képstabilizációs technológia további fejlesztésen ment keresztül, érzékelési pontosságuk és korrekciós hatásuk tovább erősödött az új képfeldolgozó LSI, a Venus Engine IV jóvoltából.

Az életlenség kiküszöbölésére szolgáló két kiemelkedő technológia mellett a Panasonic továbbra is arra törekszik, hogy technikai tudástól függetlenül bárki könnyedén készíthessen gyönyörű fényképeket, ezért fényképezőgépeit ellátja Intelligens Automata üzemmóddal. A választható felvételkészítési módok számának növelése egy dolog, hatékony kihasználásuk már más kérdés. Itt van szerepe az Intelligens Motívumprogramválasztónak. Ez a szituációnak megfelelően automatikusan kiválasztja a megfelelőt a leggyakrabban használt felvételkészítési módok, így a Portré, a Tájkép, a Makró, az Éjszakai tájkép és az Éjszakai Portré közül. Az Arcfelismerő rendszer segítségével a fényképezőgép érzékelni tudja, ha emberi arcok szerepelnek a képmezőben, és automatikusan rájuk állítja az élességet és az expozíciót. Egyszerre akár 15 arcot is képes felismerni. A Gyors AF rendszer segítségével a gép még az exponáló gomb félig történő lenyomása előtt elkezd a fotótémára fókuszálni, így minden adódó lehetőségből a legjobb eredményt lehet kihozni, hiszen az automatikus élességállítás működési ideje minimálisra csökken.

Ha belépünk iA üzemmódba, az itt felsorolt, sokoldalú funkciók automatikusan működnek, tehát anélkül fotózhatunk, hogy a körülmények megváltozásakor minden alkalommal a beállításokon kellene gondolkodnunk. A körülményektől függetlenül élvezhetjük az egyszerű, problémamentes fotózás örömét, és megelégedettséggel nézhetjük vissza az elkészült gyönyörű felvételeket.

3. A nagysebességű, kiemelkedő minőségű képfeldolgozó LSI újabb változata, a Venus Engine IV
Az új képfeldolgozó LSI a továbbfejlesztett jelfeldolgozási technológia révén még jobb minőségű képeket képes létrehozni.

A korábbi verzió, a Venus Engine III számára kifejlesztett párhuzamos zajcsökkentés folyamata – mind a luminencia, mind a kromatikus jelfeldolgozási rendszerekben – még kifinomultabb lett. Először a luminencia (fényesség) zajt kétdimenziósan magas és alacsony frekvenciájú zajokra választja szét a rendszer, és csak a feltűnőbb alacsony frekvenciájú zajt távolítja el anélkül, hogy a felbontást nagyban befolyásoló magas frekvenciájú zajt érintené. Azután a különböző színű területek érintkezésének képi információit nagy pontossággal tárolja, hogy a szélek jól elhatárolhatók legyenek, és így jelentősen csökkenteni lehessen a színelfolyást. Ez nem csupán tisztább képeket eredményez magas ISO-érzékenységű felvételeknél, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy alacsony ISO-szint esetén a sötét képrészeken is pontos legyen a részletek visszaadása.

A Venus Engine IV ezenkívül a kézremegésből eredő életlenséget kiküszöbölő Mega O.I.S., illetve a témamozgás okozta életlenséget megelőző Intelligens ISO-vezérlés érzékelési pontosságát és korrekciós hatását is növeli.

Az új fényképezőgépek többfeladatos képfeldolgozó egysége, a Venus Engine IV rendkívül gyors válaszidőt biztosít. A kioldási időkülönbség mindössze 0,005 mp, így könnyű megörökíteni a hirtelen adódó, és vissza nem térő pillanatokat. Sorozatfotózás módban mindkét gép másodpercenként 2,5 kép készítésére alkalmas az elérhető legjobb felbontásban*, Gyors sorozatfotó** üzemmódban pedig egészen lenyűgöző másodpercenkénti 6 felvétel lőhető el. A Korlátlan Sorozatfotózás*** révén addig fényképezhet, amíg be nem telik a memóriakártya.

A Venus Engine IV a Nagy Érzékenységű üzemmódot is támogatja akár ISO 6400 értékig, amely elég érzékeny ahhoz, hogy vaku használata nélkül készítsünk felvételt csaknem teljes sötétségben.****
*Maximum 5 kép normál módban / 3 kép finom módban.
** 2 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételnél
***A sorozatfelvétel sebessége függ a memóriakártyától, a képmérettől és a kép tömörítésének módjától. A felvételek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor élettartamától, a képmérettől és a kép tömörítésének módjától.
**** 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételnél

4. Továbbfejlesztett, 3”-os (7,6 cm) (FS20) / 2,5”-os (6,4 cm) (FS5) nagyméretű intelligens LCD 230.000 képpontos felbontással az egyszerű fotózáshoz és visszajátszáshoz
Az FS20 igazán nagyméretű, 7,6 cm-es, 230.000 képpontos kijelzővel büszkélkedhet, mely jól látható képet biztosít a felvételek készítésekor és visszanézésekor, akár 30 indexképes megjelenítés esetén is. A kisebb méretű FS5 6,4 cm-es kijelzőt mondhat magáénak ugyanekkora felbontással.

Az Intelligens LCD funkció érzékeli a fényviszonyokat, és automatikusan képes max. 40%-kal megnövelni az LCD háttérmegvilágítását, amikor a szabadban, erős napsütésben használjuk a gépet, valamint éppen ellenkezőleg, gyenge megvilágítás esetén módosítja a képfrissítési rátát, miközben a kevert pixelkiolvasási módszer segítségével biztosítja a kép jó kivehetőségét. A fényviszonyok automatikus érzékelésével, és a képernyő fényerejének 11 finom lépcsőben történő beállításával ez a funkció minden szituációban a legoptimálisabb láthatóságot biztosítja többletenergia felhasználása nélkül.

A High Angle (nagy rálátási szögű) mód alkalmazása esetén az LCD-n megjelenő kép jól látható akkor is, ha a fényképezőgépet a magasba emeljük, például amikor tömeg felett szeretnénk felvételt készíteni.

5. Izgalmas lehetőségek, melyekkel tovább növelhető a fényképezés öröme
A Lumix további lehetőségek széles skáláját kínálja. Az FS20 és FS5 az elkészített fotókból összeállított diavetítéshez zenei aláfestést is elérhetővé tesznek. Csak össze kell állítani a bemutatandó fotókat, és kiválasztani a leginkább hozzájuk illő „hangulatot” – természetes, lassú, városi vagy swing – és máris készen áll az érzelemmel megtöltött diavetítés sokféle áttűnési effektussal és hozzáillő zenével.

Ami a videofelvételt illeti, az FS3 a normál VGA (640 x 480) felbontás mellett képes WVGA (848 x 480) filmfelvétel készítésére is másodpercenként 30 képkockával. A wide VGA filmfelvétel tökéletesen illeszkedik a széles képarányú (16:9) televíziókhoz.

6. További funkciók
Mindkét új modell számos különböző funkciót kínál, amelyek növelik a felhasználó kényelmét és örömét a fotózás minden fázisában. Az energiatakarékos Venus Engine IV képfeldolgozó egység révén még hosszabb lett az akkumulátor működési ideje. Az FS20 280, míg az FS5 hozzávetőlegesen 300 fotó készítését teszi lehetővé az akkumulátor egyetlen feltöltésével*.

A formatervezésben újdonságot jelent, hogy minden új Lumix fényképezőgépen megtalálható a REC/PLAYBACK módváltó gomb, mellyel a fotós könnyedén válthat a felvételkészítési és lejátszási mód között, miközben mindig pontosan tudja, melyik üzemmódban van éppen a készülék. A menü is átalakításon ment keresztül, ahol az új design és szín futurisztikusabb hatást kelt, miközben a karakterek továbbra is jól olvashatók.

Az összesen 21 választható motívumprogram révén könnyen készíthet csodálatos felvételeket a legkülönbözőbb szituációkban.

Érdekes még a Feliratszerkesztő (Title Edit)* funkció, amellyel szöveges információt, például a gyerekek, háziállatok, vagy az utazás állomásainak nevét adhatja hozzá a képekhez. Ezt az információt, valamint a dátumot, amely hasznos lehet album készítésekor, a Szövegnyomtatási v. más néven Karakterbélyegző (Text Stamp) funkcióval a kinyomtatott képre is elhelyezheti, akár saját maga nyomtatja ki képeit otthonában, akár laborban dolgoztatja ki azokat. Az SDHC-/SD-memóriakártya kiegészítésére, felvétel és másolás céljára a készülék mintegy 50 MB beépített memóriával is rendelkezik.

Az itt említett főbb funkciók működtetése könnyen elsajátítható az újonnan beépített bemutatóprogram, a Demo üzemmód segítségével.

Az FS5-höz külön megvásárolható tartozékként vízalatti tok (DMW-MCFS5) is kapható, mellyel a felhasználók búvárkodás közben akár 40 méteres mélységben is fotózhatnak. A tok emellett vízparton is jó szolgálatot tesz, megakadályozva, hogy a készüléket véletlenül ráfröccsenő víz érje, de a légmentes záródás révén sivatagban vagy poros környezetben is javasolt alkalmazása.
*A CIPA szabvány alapján.