Űrturista Samsung fényképezőgépek

0

A Samsung két fénykézőgépét – egy tükörreflexes és egy NV szériás kompakt gépet – is magával visz holnap, azaz április 8-án a Nemzetközi Űrállomára tartó orosz Szojuz űrhajó. A készülékeket nem csak az űrállomáson belül, de a világűrben is használni fogják.

Ez lesz az első alkalom, hogy kompakt digitális fényképezőgépet használnak a világűrben. A gépekkel a kóreai Soyeon Lee és orosz asztronauták is dolgoznak majd. 10 napon keresztül az asztronauták mindennapjairól fognak készíteni felvételeket, valamint 7 napig a világűrben is tesztelik majd a gépeket.

Az orosz Energia hosszú procedúra után engedélyezte ezeknek a modelleknek az űrbe juttatását. Az első megfelelési tesztet 2007. februárjában végezték, azóta jópár további tesztet hajtottak végre. A próbák során erős ütéseknek és rezgéseknek vetették alá a modelleket, hogy kibírják-e a start nehéz pillanatait. Ezen felül azt is meg kellett vizsgálni, hogy a fényképezőgépek nem sugároznak-e ki túl sok elektromágneses jelet, amely megzavarhatná az űrállomáson lévő más berendezések működését.