CinemaDNG: a platformfüggetlen videofájl szabvány

0

Az Adobe egy új, platformfüggetlen mozgóképfájl szabvány kifejlesztésén dolgozik, melyhez neves gyártók bevonására számít. Az új Cinema DNG egy nyers videóformátum lenne, mely független a feldolgozórendszertől és a felvevő készüléktől, hasonlóan a digitális fényképezőgépek DNG RAW fájljaihoz.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Adobe kezdeményezi a CinemaDNG szabvány kifejlesztését

A nyílt fájlformátum előnye, hogy készüléktől és feldolgozórendszertől függetlenül használható, így a munkafolyamat gyorsabbá és költséghatékonyabbá válhat.

Az Adobe a NAB Show 2008 konferencia és kiállítás keretében bejelentette, hogy kezdeményezi a CinemaDNG névre keresztelt formátum kifejlesztését. A vállalat tervei szerint a CinemaDNG egy olyan nyers videoformátum lesz, ami szabadon hozzáférhető a digitális technológiát választó filmkészítők számára. Az Adobe célja, hogy ez a nyílt formátum idővel ipari szabvánnyá váljon, megkönnyítve ezáltal a munkafolyamatokat a filmkészítéstől kezdve az utómunkálatokon keresztül a publikálásig.

Az Adobe a kameragyártókra is számít

A fotósok által használt nyers DNG képformátumhoz hasonló CinemaDNG videoformátum kifejlesztésében az Adobe a digitális kamerák gyártásával foglalkozó vállalatok közreműködésére is számít. A Panavision, a Silicon Imaging, a Dalsa, a Weisscam és az ARRI, valamint az Iridas, a The Foundry és a CineForm szoftvergyártók már jelezték, hogy részt vesznek a projektben. Az Adobe az említett vállalatokkal karöltve jelenleg a formátum alapkövetelményeinek rögzítésén dolgozik.

Az iparágnak szüksége van az egységes szabványra

A nyílt fájlformátum előnye, hogy készüléktől és feldolgozórendszertől függetlenül használható, így a munkafolyamat gyorsabbá és költséghatékonyabbá válhat. Az Adobe már több olyan dokumentum- és médiaformátumot kifejlesztett (pl. Adobe PDF, Adobe Flash), amelyeket széles körben használnak szerte a világon.

www.szoftver.hu