EVF a tükörreflexesekbe?

0

A Nikon nemrégiben egy új szabadalma számára kapott lajstromszámot, mely talán a jövőben megreformálhatja a tükörreflexes gépek keresőinek koncepcióját. Lényegében egy elektronikus keresőképről van szó, amelyet a tükörreflexes kereső helyén látna a felhasználó és szabadon dönthetne, hogy az optikai, vagy a digitális képet kér-e.

A digitális kereső előnye, hogy nem az objektív által látott képet, hanem egy külön „szem”, egy apró objektív és érzékelő képét látja, amelyet a Nikon példájában a felnyitható vaku mellé szerelnének. Az elektronikus kép olyan esetekben nyújtana segítséget, amikor például teleobjektívet használunk, melynek elég korlátozott a látószöge. A szűk képszög miatt a fotós nem észleli megfelelően a képkivágáson kívül zajló eseményeket, így sok esetben lemaradhat róla. A digitális keresőkép a felhelyezett teleobjektívtől függetlenül, egy jóval szélesebb látószögű képet közvetít a keresőbe, melynek közepén egy keret jelezné a használt objektív valódi képkivágását. A fotós a valódi képmezőn kívüli történéseket is figyelemmel kísérhetné a szélesebb látómező jóvoltából. Különösen jól jöhet ez a megoldás a sportesemények megörökítésénél, hiszen a teleobjektívvel nyomon követett sportoló körüli akciókra is felkészíti a fotóst. A kijelző képe természetesen nagyítható lenne, és zoomobjektívek esetén a pontos gyújtótávolság kijelzését is megoldaná a gyártó.

Az újfajta kereső egyelőre csak papíron létező szabadalom, így nincs pontosabb információnk arrók, hogy a gyakorlatban mikor és melyik fényképezőgép modellnél találkozunk majd vele.