Fotópályázat: Fókuszban a környezetvédelem

0

A Bayer Hungaria Kft. idei fotópályázatának témája a környezetvédelem.
Nevezni csak eredeti, nem módosított, 2006. január 1.-e után Magyarországon készült, más pályázatra még be nem küldött felvétellel lehet.
Beküldési határidő: 2008. szeptember 5.

Sajtóközlemény:

Bayer Hungária
„Fókuszban a környezetvédelem”
Természetvédelmi Fotópályázat
2008
Pályázati kiírás

A Bayer Hungária Kft. fotópályázatot hirdet „Fókuszban a környezetvédelem” címmel.

Idei téma: Mit tehet a tudomány a klímaváltozás megállításáért?

Pályázni az alábbi kategóriákban lehet:

Természet – Hogyan hat a tudomány a természeti jelenségekre?
Ebbe a kategóriában olyan képek tartozhatnak, amelyek a klímaváltozás természeti környezetre gyakorolt nyilvánvaló hatásait mutatják be, mint amilyen az árvíz, aszály, tűzesetek, hurrikánok, a növényi élet vagy az állatok szokásainak, viselkedéseinek változásai stb. A kategóriában induló fotósok a változások által még nem érintett természeti környezet szépségét is ábrázolhatják, pl. erdők tájképét, hegyeket, tengerpartokat, amelyekre a klímaváltozás még nem vagy csak kis mértékben volt hatással.

Emberek – Hogyan befolyásolja az ember és a tudomány az éghajlatot és a környezetet?
Ebbe a kategóriába olyan képek tartozhatnak, amelyek a tudomány természetre gyakorolt hatásait mutatják be, beleértve a pusztító és a pozitív hatásokat is, pl. vízierőműveket, szélenergia-farmokat, nemzeti és természetvédelmi parkok létrehozását, az iparban, az autógyártásban és az építőiparban az ökológiai technológiák bevezetését. A pályázat rendezője olyan fotókat vár a résztvevőktől ebben a kategóriában, amelyek bemutatják a tudományos kutatásokat és azok természeti környezetre gyakorolt, látható hatásait – a modern tudomány portréját.

A pályázat díjazása:
A fotók elbírálását és a díjak odaítélését a rendező által felkért zsűri végzi.
Kategóriánként egy-egy egyenértékű fődíj kerül kiosztásra, egyenként 200.000,- Ft (kettőszázezer forint) értékben.
A zsűri jogosult további díjakat is kiadni mindegyik kategóriában.
A pályázaton külön értékelésre kerülnek a 12 –18 év közötti korosztály által beküldött pályaművek, kategóriánként egy-egy digitális fényképezőgépet kap a nyertes kép alkotója.
Mindegyik fotó csak egyszer díjazható.

Pályázati feltételek:
A pályázaton részt vehet minden amatőr és hivatásos – Magyarországon élő és alkotó – fotográfus.
A pályázni szerzőnként maximum 8 (nyolc) darab 2006. január 1-je után Magyarország területén készített eredeti, egyedi fotográfiával lehet, melyeknek szerzői jogával alanyi jogon korlátozás nélkül rendelkezik a pályázó, és amellyel még más pályázaton korábban nem vett részt és díjat nem nyert.
Nem küldhető be fotósorozat és olyan pályamű, melynél az eredeti felvétel tartalmi vagy kompozíciós jellegét megváltoztató képmódosító eljárást alkalmaztak.
Mind analóg, mind digitális formában lehet pályázni. Analóg felvétel esetén a beküldhető képek minimális mérete 18 x 24 cm. Digitális felvétel esetén legalább 300 dpi felbontású képek vagy maximum A/4-es méretű nyomat beküldését kérjük.
A rendező által kiválasztott fotók – köztük a díjnyertesek – egy vagy több helyen, kiállítás keretében kerülnek bemutatásra.
A pályázaton résztvevők vállalják, hogy a zsűrizés alapján eredményesnek ítélt munkájuk eredeti, nagyméretű nagyítás létrehozására alkalmas formátumát (eredeti dia vagy negatív, eredeti digitális fájl megfelelő méretben) a kiállítás létrehozása érdekében, előzetes értesítés után a rendezőnek határidőre átadják. Jelen feltétel nem teljesítése a pályázatból történő kizárást vonja maga után.

A pályázatok beadása:
A pályázatok beadási határideje: 2008. szeptember 5. (postai feladás határideje) (A késedelmesen postára adott műveket értékelés nélkül a rendezők kizárják a pályázatból.)
A pályaműveket az alábbi címre kell küldeni: „BAYER Fotópályázat” 1508 Budapest Pf.6., feladóként csak a pályázót azonosító jelszót feltüntetve.
A pályázatnak tartalmaznia kell a fotókat, illetve a jelentkezési lapot külön lezárt borítékban, melyen szintén csak a jelszó van feltüntetve.
A pályázaton résztvevő fotók hátoldalán csak és kizárólag a következőket kell feltüntetni:
a) a kép sorszáma a jelentkezési lap adataival egyezően (egynél több beadott fotó esetén)
b) a kép címe
c) a kép leírása (hol, mikor, milyen körülmények között készült)
d) a kategória címe (Természet vagy Emberek)
e) a korcsoport (Felnőtt vagy Junior)
f) a pályázót azonosító jelszó
A pályázó személyes adatait (név, cím, telefonszám, e-mail cím) csak a külön lezárt borítékban beküldött jelentkezési lap tartalmazhatja.
A pályázó a jelentkezési lap aláírásával kijelenti, hogy a pályázati kiírást elolvasta, annak feltételeit (a mellékelt részletes kiírást összes pontjával egyetemben) és a zsűri döntését elfogadja, rendelkezik a beküldött képek szerzői jogával, hozzájárul személyes adatai rögzítéséhez és azoknak a pályázattal kapcsolatos nyilvánosságra hozatalához. A jelentkezési lap csak egy természetes személy adatait tartalmazhatja.
Egy pályázó csak egy jelentkezési lapot küldhet be.
A jelentkezési lap és a pályázat részletes szabályzata letölthető a www.bayerfotopalyazat.hu Internet címről.

A pályázatok elbírálása:
A pályázatok elbírálásának határideje: 2008. szeptember 30.
A rendező a díjazott személyek neveit és a nyertes pályaműveket a www.bayerfotopalyazat.hu oldalon teszi közzé. A zsűri az odaítélt díjakat a kiállítás sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitójának keretében osztja ki.
A rendező, a pályázó kifejezett írásbeli kérése ellenére sem vállalja, hogy a beküldött, de díjat nem nyert Fotókat visszaküldi a pályázónak.