Tiszta levegőt mindenkinek!

0

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, továbbá az Oktatási és Kulturális Minisztérium pályázatot hirdet rajz és fotó készítésére. A fotópályázatot felső tagozatos általános iskolásoknak illetve középiskolásoknak hirdeti meg.
A pályázat témája a közlekedés és környezetszennyezés kapcsolata.
A fotópályázatra 13×18 cm-es papírképeket várnak, az alkalmazott technikára nincs megkötés, lehet filmes vagy digitális egyaránt.

A nevezések postára adásának utolsó határideje: 2008. június 30., éjfél.

Sajtóközlemény:

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
ÓVODÁS GYERMEKEK, VALAMINT ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLÁS TANULÓK SZÁMÁRA

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, továbbá az Oktatási és Kulturális Minisztérium meghirdeti immár hagyományos rajz-, és fotópályázatát a 2008. szeptember 16-22. között megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap alkalmából.

A pályázat ez évi mottója: „TISZTA LEVEGŐT MINDENKINEK!”

Pályázati kategóriák:
1. Rajzpályázat:
óvodás kategória
kisiskolás kategória (1-4. osztály)
felső tagozatos kategória (5-8. osztály)
2. Fotópályázat:
felső tagozatos kategória (5-8. osztály)
középiskolás kategória (9-12. osztály

A pályaművek témái:
Az 1960-as évek végéig a városokban az ipari termelés volt a levegőszennyezés legjelentősebb forrása. Napjainkban az ipari és fűtési technológiák korszerűsítése, valamint a nagyüzemek kitelepítése következtében a közúti gépjárművek okozta légszennyezés lett a döntő. A városokban élőknek is joguk van lakóhelyükön az egészséges környezethez, a tiszta levegőhöz. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a gyerekek szemszögéből közelítik meg a közlekedés és a környezetszennyezés kapcsolatát, bemutatják a városi környezet védelmét szem előtt tartó, tiszta közlekedési módokat, eszközöket. Ábrázolhatják a levegőszennyezéssel kapcsolatos negatív tapasztalataikat, de megjeleníthetnek élhető, szép, tiszta lakókörnyezetet is.

A pályaművek elkészítése:
A rajzpályázatra A/3 vagy A/4 méretű, fekvő vagy álló rajzlapokon, vagy egyéb, nem törékeny anyagon megvalósított művek nevezhetők. Az elkészítés technikája szabadon választott (pl.: vízfesték, tempera, olajfesték, filctoll, tollrajz, zsírkréta, pasztell, montázs, batikolás, kollázs, vegyes technika stb.). A rajzpályázatra egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat. A beküldött anyagot nem szükséges képkerettel ellátni.
A fotópályázatra maximum 3 darab papíralapú, pályázati anyagot várunk. A pályaműveket 13×18 cm-es méretben kell elkészíteni. Fekete-fehér és színes papírképek egyaránt beküldhetők. Hagyományos, ezüstalapú fényképek és digitális fotók, nyomatok egyaránt szerepelhetnek a pályaművek között. A fotókat semmilyen hordozó anyagra nem szabad felragasztani.

Pályaműként csak olyan alkotás küldhető be, amely más pályázaton még nem vett részt. Kérjük, hogy a rajzok és fényképek hátulján jól olvashatóan tüntessék fel az alkotás címét, a pályázó nevét, pontos postai címét, telefonszámát (illetve a szülő, gondviselő, vagy felkészítő pedagógus telefonszámát), osztályát, születési adatait (év, hónap, nap), az iskola/óvoda nevét és címét, valamint a felkészítő pedagógus nevét, e-mail címét.

A nyerteseket telefonon és e-mailben értesítjük.

Pályázat benyújtása:
A pályázati anyagokat az alábbi címre kérjük postázni:
Gazdasági és Közlekedési Minisztérium
„Európai Mobilitási Hét” rajz- és fotópályázat
1880 Budapest, Pf: 111.

A pályázatok postára adási határideje: 2008. június 30., éjfél.
A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem veszi figyelembe.

Az alkotásokat korosztályonként értékeljük és jutalmazunk. A fődíjakon túl, a Bíráló Bizottság döntése alapján értékes különdíjak is gazdára találnak. A Bíráló Bizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor egyes korosztályokat és kategóriákat összevonhat, illetve más díjazási módokat állapíthat meg. A legügyesebb diákokat a pályázatot kiíró minisztériumok 2009 nyarán környezetvédelmi alkotó-táborba hívják meg.

A legjobb alkotásokból a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kiállítást rendez. A pályázat postázásával a pályázó törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű kiállításra kerüljön, illetve a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium non-profit kiadványában megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével.

A díjátadó ünnepségre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2008. szeptember 16-22.) kerül sor. A rendezvény pontos időpontjáról és helyszínéről a díjazott alkotókat, illetve oktatási intézményüket tájékoztatjuk. Az ünnepségre vidékről meghívott gyerekek és egy felnőtt kísérőjük útiköltségét (vonat- illetve autóbuszjegyét) a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megtéríti.

A beküldött műveket nem küldjük vissza. A pályaművek 2008. október 30-ig átvehetők a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (Budapest V. kerület, Honvéd u. 13-15.)

További információk:
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium részletes felvilágosítást nyújt a 06-1-472-8793-as telefonszámon vagy a meszaros.imre@gkm.gov.hu e-mail címen.