Környezetkímélő nyomtatás a HP-val

0

Az otthoni felhasználóktól a nagyvállalati nyomtatásig többféle szinten nyújt környezetkímélő megoldásokat a HP. A mai bejelentésből az is kiderül, hogy a jövőre nézve milyen tervek megvalósítását vállalja a Hewlett Packard, amely a környzetkímélő programjának fontos részét képezi.

Sajtóközlemény:

A HP páratlan nyomtatási megoldásportfóliója megkönnyíti a környezetkímélő működést

Budapest, 2008. május 23.– A HP ma bemutatott széleskörű programja révén az ügyfelek csökkenthetik képalkotási és nyomtatási tevékenységük környezetterhelését.

Néhány példa az otthoni felhasználóktól a nagyvállalatokig minden ügyfélszegmenst lefedő kezdeményezés elemeire:

  • a nagyvállalati nyomtatásfelmérő szolgáltatással és szénlábnyom-kalkulátorral meghatározható az energia- és papírfogyasztás, az ebből eredő CO2 kibocsátás, és az optimalizált nyomtatási környezettel elérhető költségmegtakarítás;
  • globális papír felhasználási politika, amely támogatja a HP által értékesített, valamint csomagolásra, szóróanyagok készítésére és belső irodai nyomtatásra használt papírok fenntartható gyártását és használatát;
  • HP Eco Highlights címke, amely alapján a vásárlók azonosítani tudják az adott HP-termék vagy szolgáltatás környezeti jellemzőit.

A mai bejelentések jelentős része a HP Eco Solutions programjának része, amely segít az ügyfeleknek azonosítani a cég környezettudatos kezdeményezéseit, termékeit és szolgáltatásait.

„A HP az otthoni felhasználóktól a nagyvállalatokig minden ügyfelének segíteni kíván a környezetterhelés mérséklésében” – nyilatkozta Vyomesh Joshi, a HP Képalkotási és nyomtatási divíziójának alelnöke. „Az utóbbi kilenc hónapban a HP különféle eszközei és szolgáltatásai a Fortune 500-as lista több cégénél is akár 30 százalékkal csökkentették a képalkotási és nyomtatási tevékenység szénlábnyomát.”

A környezeti felelősség jegyében a HP vállalta, hogy

  • 2011-ig 40 százalékkal javítja tintasugaras és lézernyomtatási termékei általános energiahatékonyságát (A 2005-ben szállított termékek szabványos mérési benchmarkok szerint mért átlagos energiahatékonyságához képest. Az energiahatékonyságot kilowattórában határozzák meg az egy perc alatt kinyomtatott oldalszámra vetítve (a teljes energiafogyasztás módszere szerint). A vizsgált termékcsaládok tették ki a HP 2005-ben szállított tintasugaras nyomtatóinak több mint 32 százalékát és HP LaserJet nyomtatóinak több mint 45 százalékát. );
  • 2010-ig a 2007-es érték háromszorosára növeli a tintasugaras nyomtatóiba épített újrahasznosított anyagok mennyiségét;
  • 2009-ig megnégyszerezi a telephelyein használt HP Halo együttműködési stúdiók számát, amivel várhatóan több mint 20 ezer utat és több millió dollár utazási költséget takarít meg évente;
  • 2008-ban túllépi az újrahasznosított HP tintapatronok és LaserJet festékkazetták darabszámában a 250 milliós határt, amivel közelebb kerül ahhoz, hogy a számítástechnikai és nyomtatási eszközeiből kinyert újrahasznosítható anyagok össztömege 2010-re elérje a 900 millió kilogrammot.

A HP Eco Solutions program
A globális HP Eco Solutions program célja, hogy megkönnyítse az ügyfelek számára a környezettudatos kezdeményezések, termékek és szolgáltatások azonosítását. A program elemei:

  • Egyértelmű, jól olvasható HP Eco Highlights címke, amelynek segítségével a vásárlók azonosítani tudják az adott termék, eszköz vagy szolgáltatás környezeti jellemzőit. A címkét a HP valamennyi termékkategóriájánál használni fogják – a nyomtatók közül elsőként a HP LaserJet P4015x, LaserJet P4515x és LaserJet P4515xm (a HP LaserJet P4515xm csak az EMEA-régióban kapható) eszközökön tüntetik fel. Az Eco Highlights címke a csomagoláson, a weben és az adatlapokon is megjelenik.
  • A HP Auto-On/Auto-Off technológia 2009-től akár háromszorosára is javíthatja a HP LaserJet személyi nyomtatók jelenleg is a piac élvonalában járó energiahatékonyságát, amely akár hússzorosára is nőhet, mire az új technológiát a LaserJet család valamennyi tagjára kiterjesztik. A megtakarítás abból ered, hogy a megoldás révén a nyomtatók bizonyos idejű tétlenség után kevesebb mint 1 watt fogyasztású „mélyalvó” üzemmódba állnak át, ahonnan aktivitás észlelése esetén gyorsan képesek újraéledni.
  • A HP nyomtatási szénlábnyom-kalkulátorával az ügyfelek összehasonlíthatják meglévő nyomtatóparkjuk és egy új, optimalizált géppark szénlábnyomát, felmérve ezzel, hogy milyen mértékben tudnák a fejlesztéssel csökkenteni működésük környezeti hatását. A kalkulátorprogram felméri a nyomtatók energia- és papírfogyasztását, a használattal járó CO2-kibocsátást, és az adott földrajzi helyre jellemző költségbecslés alapján a kapcsolódó kiadásokat is meghatározza. Az ügyfelek június végétől elérhetik a kalkulátort az interneten, vagy a HP-val közvetlenül együttműködve megbecsülhetik a nyomtatóparkjuk üzemeltetése által évente közvetve kibocsátott CO2 mennyiségét.
  • A HP LaserJet fogyasztáskalkulátorral a mikro-, kis- és középvállalatok összehasonlíthatják a népszerű HP LaserJet nyomtatók termékspecifikus energiafelhasználási adatait a versenytárs termékek fogyasztásával. Arra is van lehetőség, hogy a régebbi HP modellek fogyasztását vessék össze az új HP LaserJet termékekével, kimutatva, hogy mennyi energiát takaríthatnak meg kilowattórában vagy dollárban az átállással. A kalkulátorprogram a www.hp.com/large/ipg/environment címen érhető el.
  • A HP szolgáltatáskínálatának új tagja, a HP Eco nyomtatásfelmérési szolgáltatás segít az ügyfeleknek felmérni energia- és papírfogyasztásukat, valamint közvetett CO2-kibocsátásukat, és javaslatot tesz az energia-/papírmegtakarításra, az újrahasznosítási arány növelésére és a képalkotás-nyomtatás környezetterhelésének csökkentésére.
  • Végül, a HP az idén nyáron piacra lép egy olyan nyomtatóval, amely a cég „zárt láncú” műanyag-újrahasznosító rendszeréből nyert, újrahasznosított műanyagra épül. A zárt láncú rendszer sokféle újrahasznosított műanyagot tartalmaz a HP tintasugaras patronjainak anyagától kezdve az ásványvizes palackokig.

A HP papír felhasználási politikája
A HP globális papír felhasználási politikája fontos szerepet játszik abban a törekvésben, hogy a cég energia- és erőforrás-megtakarítással, digitális alternatívák bevezetésével, valamint újrahasznosítási és újrafelhasználási programokkal csökkentse saját maga és ügyfelei működésének környezetterhelését. Az ágazat egyik legátfogóbb papírpolitikájával a HP az általa vásárolt, felhasznált és értékesített papírok környezeti hatását is mérsékli. Papír felhasználási politikájának hat vezérelve a világon mindenütt érvényes a HP márkájú papírokra, a HP belső működésében felhasznált papírra, a cég által készített marketing-szóróanyagokra és a termékek csomagolására.

A HP papír felhasználási politikája a papír teljes életciklusára nézve irányelveket fogalmaz meg. A vállalat gondoskodik a nyersanyagok hatékony felhasználásáról, preferáltan kezeli a hitelesen tanúsított, fenntartható erdőgazdálkodási környezetből érkező rostot feldolgozó beszállítókat, minimumra szorítja a CO2-kibocsátást és a pazarlást a gyártás során, továbbá ösztönzi a papír felelős használatát és újrahasznosítását. A HP úgy tervezi, hogy nyilvános jelentésekben számol be a papírpolitika megvalósításából és a papírfelhasználás környezetterhelésének csökkentéséből származó előnyökről.

E politika részeként a HP ígéretet tett rá, hogy 2009 végére otthoni fotópapírjának alapanyagát 100 százalékban független erdőgazdálkodási programban tanúsított beszállítóktól szerzi be (A beszállítókat a fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatot igazoló független tanúsítási programok valamelyike szerint vizsgálják. Ilyen tanúsítási programok: Forest Stewardship Council, Programme for the Endorsement of Forestry Certifications, Sustainable Forestry Initiative. ). A HP a világ legnépszerűbb tintasugaras fotópapír-márkája (a világszerte összesen eladott tintasugaras fotópapírok összmennyisége alapján. Forrás: Lyra Research Inc.), és ezzel az ígérettel egyben az első olyan vállalat, amely a papírellátás teljes láncában fenntartható beszerzési és gyártási alternatívákat követ.

Környezettudatos, letisztult csomagolás
A HP felső kategóriás nyomtatóihoz újonnan tervezett csomagolás átlagosan felére csökkenti a termékekhez felhasznált csomagolóanyag mennyiségét. Az új letisztult csomagolással feleslegessé válik a külső kartondoboz és a térfogatnövelő műanyaghab használata. Ehelyett minimális mennyiségű habra és merevítőanyagra van szükség, mivel tartós áttetsző fóliával burkolják be a szállítandó terméket. A külső fóliaborítás ugyanazokból az újrahasznosítható anyagokból készült, mint a műanyag palackok, és a vásárlóknak kevesebb csomagolóanyaggal kell bajlódniuk a termék megérkezésekor.

A technológiai szektorban a HP alkalmazza elsőként ezt a csomagolási módszert nyomtatási termékeknél. Azt tervezi, hogy idén nyártól a másológépekhez hasonló funkcionalitással rendelkező, állványos vagy görgős nagyméretű nyomtatóknál is az új csomagolást fogja használni. A HP elsőként meglévő többfunkciós termékeinél alkalmazta a megoldást, és nemrég bemutatott rendszereit, köztük a HP LaserJet M5035x MFP-t is ezzel a módszerrel csomagolja.

Digitális nyomtatási alternatívák
A HP régóta törekszik az ügyfelei környezetterhelésének csökkentésére alkalmas digitális nyomtatási alternatívák piaci bevezetésére.

A vállalat az idén mutatta be új, digitális kiskereskedelmi fotónyomtatási megoldásait, amelyek a hasonló ezüsthalogenid-technológiájú termékekhez képest harmadannyi árammal működnek, és mérséklik a hagyományos fotókidolgozásra jellemző vegyi hulladék mennyiségét és vízpazarlást.

A HP az elmúlt évben új digitális nyomdagéppel és workflow-megoldással is előbbre vitte az igény szerinti kiadványkészítés fejlődését. A Pira International adatai szerint a hagyományosan készített könyvek mintegy 30 százaléka eladhatatlan, ezért ezt a mennyiséget később bezúzzák(5). Az igény szerinti digitális kiadványkészítéssel jelentősen mérsékelhető a felesleges készletmennyiség.

A szintén nemrég bemutatott HP Latex nyomtatási technológia vonzó alternatívát kínál a nyomdai szolgáltatóknak a hagyományos nagy formátumú nyomtatási módszerek kiváltására. Az e technológiára épülő nyomtatók a potenciálisan környezetkárosító hatású oldószer-alapú tinták helyett vízalapú tintákat használnak.

Bővebben a bejelentésekről, valamint a HP társadalmi felelősségvállalásáról és környezetvédelmi törekvéseiről: www.hp.com/go/ecosolutions.

A HP és a környezet
A HP évtizedek óta élen jár a környezetvédelemben, és holisztikus, környezettudatos fejlesztési stratégiájával a felelős vállalati magatartás fontosságát hirdeti. Az ellátási lánc felelős üzemeltetése, az energiahatékony működés, a klímavédelem, valamint a termékek újrahasznosítása és újrafelhasználása iránti régi elkötelezettségével az egész ágazat szemléletét formálja. Eco Solutions programjával megkönnyíti ügyfelei számára a környezettudatos termékek és szolgáltatások azonosítását. Bővebben: www.hp.com/environment.