Környezetvédelem Epson módra

0

Az Epson nyilvánosságra hozta környezetvédelmi programját.

Sajtóközlemény:

Az Epson bemutatja: “Környezetvédelmi víziók 2050”

Kulcsfontosságú kezdeményezések a globális felmelegedés, az erőforrások kimerülése és a csökkenő biodiverzitás elleni küzdelemben

Brüsszel, Belgium, 2008. június 2.

Akihiko Sakai, a Seiko Epson vállalati stratégiai irodájának vezetője belgiumi sajtótájékoztatóján az újságírók elé tárta a cég következő generációra vonatkozó környezetvédelmi programját. Az Európai Zöld Hét előestéjén Sakai egy ambíciózus, több részből álló programot vázolt fel, amely a 2050-ig a világon várható legégetőbb környezetvédelmi problémákkal foglalkozik. A dokumentum azt is bemutatja, az Epson hogyan kívánja kezelni ezeket a problémákat az elkövetkező tíz évben.

A ma bemutatott célok közül az egyik legfontosabb a vállalat termékeinek és szolgáltatásainak teljes élettartama alatt kibocsátott széndioxid mérséklésére irányul – a cél mindegyik termék újrahasznosítása vagy újrafeldolgozása –, és a vállalat aktívan részt vesz a biodiverzitást növelő projektekben is.

Az Epson négy alapvető célt határozott meg a “Környezetvédelmi víziók 2050” megvalósítása érdekében:
1) A széndioxid-kibocsátásnak a termék teljes életciklusára vetített 90%-os csökkentése
2) Minden termék újrahasznosítása vagy újrafeldolgozása
3) A közvetlen széndioxid-kibocsátás 90%-kal való csökkentése és az egyéb globális felmelegedést okozó gázok teljes kivonása
4) A biodiverzitás helyreállítása és megőrzése a helyi közösségekkel együttműködve

Az első tíz évben az Epson négy tevékenységre fog koncentrálni a “Környezetvédelmi víziók 2050”-ben meghatározott célok elérése miatt:

  1. Az alkatrészek gyártása során kibocsátott széndioxid mennyiségének csökkentése energia- és erőforráskímélő tervek révén
    Termékeink egész élettartamát tekintve a széndioxid-kibocsátás legnagyobb részéért az alkatrészek felelnek. Így az alkatrészekből származó környezeti hatások mérséklésére az Epson alaposan átdolgozza a terméktervezés folyamatát, hogy csökkentse az alkatrészek méretét, súlyát és mennyiségét. Ugyanakkor a beszállítók támogatását is megnyerve átrendezi a termelést, valamint alaposan átvizsgálja a disztribúció és a logisztika folyamatát.
  2. Olyan üzleti modell kifejlesztése, amelyben a végfelhasználói termékek élettartama hosszabb, és annak végeztével visszakerülnek az Epsonhoz
    Termékeink élettartamának meghosszabbításán túl az Epson arra fog törekedni, hogy olyan üzleti modellt építsen ki, amely lehetővé teszi az erőforrások hatékony felhasználását. A megvizsgált területek közé fog tartozni a termékek újrafelhasználása, lízingelése és bérbeadása.
  3. Szakértői csoport mozgósítása a tisztaszobák energia-felhasználásának felére való csökkentésére
    A tisztaszobák a közvetlen széndioxid-kibocsátás legnagyobb forrásai az Epsonnál, amelyek összesen mintegy 300 000 tonna gáz légkörbe juttatásáért felelősek. A gyártás, a létesítmény-karbantartás és egyéb területek szakértőiből olyan csoportot állít össze a cég, amely a tisztaszobák energiaigényének csökkentését célzó fejlesztéseket serkenti, garantálva azt, hogy az energiát csak a feltétlen szükséges mennyiségben, időben és mennyiségben használják fel. A tisztaszobák összevonása révén a vállalat tovább csökkenti az energiafogyasztást.
  4. Alkalmazottak részvétele az erdőtelepítő és más környezetvédelmi programokban Az Epson azokon a területeken, ahol jelen van, az önkormányzatok és nem-kormányzati szervezetek támogatásával erdőtelepítési programokat fog indítani, amelyekben a vállalat alkalmazottai önkéntesként részt vehetnek. Ezen kívül összegyűjti az alkalmazottak ötleteit, és segítséget nyújt a környezetvédelmi megőrző jellegű programokhoz, amikben azok szintén részt vehetnek.

A tízéves terv az egész vállalatot meg fogja mozgatni. Az Epson rugalmasan áll hozzá a tervezett tevékenységekhez, szükség szerint változtat rajtuk, amennyiben a környezetvédelmi témájú kutatások ezt javasolják. A kezdeményezések így folyamatosan fejlődnek annak érdekében, hogy a vállalat minél pozitívabb hatást fejthessen ki a környezetre.

„Az Epson egyértelműen azt jelzi ezzel a világnak, hogy komolyan veszi a globális környezetvédelmi problémákat. Célunk, hogy termékeink és szolgáltatásaink széndioxid-kibocsátása a teljes élettartamra vetítve 90%-kal csökkenjen 2050-re, hogy a károsanyag-kibocsátás szintjét bolygónk széndioxid-felszívó kapacitásán belül tartsuk. A programban szeretettel látjuk a nyomtatási és képalkotási iparág más képviselőit is, szárnyalják túl a mi céljainkat! Ez az egyetlen alkalom, amikor nem bánnánk, ha csak a másodikak lennénk” mondta Akihiko Sakai.

Hozzátette: “Minden iparágnak küldünk meghívókat, hogy csatlakozzanak kezdeményezésünkhöz. Találjunk ki együtt konkrét megoldásokat a globális felmelegedés problémájának kezelésére.
Környezetünk terhelésének csökkentése közös felelőssége mindenkinek, aki ilyen magas pozícióban dolgozik. Nem az a kérdés, hogy el tudjuk-e érni ezeket a célokat vagy sem. Mindannyian tudjuk, hogy a balsiker igen szomorú következményekkel járna, így egész egyszerűen fel sem merülhet, mint lehetőség.”

A klímaváltozás megállítása érdekében a terv a széndioxid-kibocsátásnak 90%-os csökkentését, míg más üvegházhatást okozó gázoknak teljes kivonását célozza. Ezt a célt a vállalat a teljes károsanyag-kibocsátásának 40%-áért felelős tisztaszobák széndioxid-felhasználásának csökkentésén keresztül fogja elsősorban megvalósítani.

Az Epson technikai innovációi kulcsfontosságú mértékben járulnak hozzá az energiatakarékossághoz, hiszen a tintasugaras nyomtatók energiafogyasztása 73%-kal csökkent az előző négy évben, míg a kivetítőké 90%-kal a múlt évtizedben. A nyomtatóéval megegyező élettartamú, Epson által kifejlesztett Micro Piezo nyomtatófejek pedig csökkentik a feszültséget és az áramfelhasználást, így jelentősen mérséklik az energiafogyasztást.
Ugyanezt a technológiát alkalmazzák a csipek és más elektronikus alkatrészekhez szükséges nyersanyagok mennyiségének csökkentésére is. Ez az első lépés az erőforrások kimerülésének megakadályozására, amivel a világnak hamarosan szembe kell néznie, és aminek kezdeti jeleit már most is észrevehetjük a nyersanyagárak utóbbi években történt hatalmas növekedésében.

Még ha a hőmérsékletet csak két fokkal emelkedne is, a globális felmelegedés miatt a növény- és állatvilág fajainak 25%-a halhatna ki. Ezért az Epson a biodiverzitás védelmére is nagy figyelmet kíván fordítani, hiszen nem fogadhatjuk el a bolygó flórája és faunája egynegyedének elvesztését. A vállalat már jó pár éve foglalkozik erdőtelepítéssel és az erdők védelmével. Ezek a programok számos helyen, a Föld különböző pontjain sikerrel zajlanak, például Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Portugáliában és Németországban. Az erdő és más értékes ökoszisztémák védelme segít a biodiverzitás megőrzésében.

Mivel az Epson “Környezetvédelmi víziók 2050” programja nagyon nagy kihívásokat állít elénk, olyan teljesen új megközelítések és megoldások szükségesek, amelyek drasztikus változást hozhatnak a vállalat szervezetében – ezért hoznak hamarosan létre egy-egy szakértői csoportot Japánban és Európában. A testület létrehozásának ötlete azon független tanácsadóktól származik, akik az Epson hosszú távú víziójához szükséges forgatókönyveket, folyamatokat és módszereket megrajzolták. A cég meg fogja osztani a károsanyag-kibocsátás csökkentésére és az erőforrások kimerülésének megakadályozására vonatkozó kutatásainak eredményeit más vállalatokkal is, ezzel is hozzájárulva egy jobb világ megszületéséhez.

Környezetvédelmi víziók 2050

Felismerve, hogy a Föld kapacitása és terhelhetősége véges mértékű, és abban a hitben élve, hogy a környezeti hatások csökkentése mindannyiunk felelőssége, az Epson termékeinek teljes élettartamra vetített széndioxid-kibocsátást 90%-kal kívánja csökkenteni 2050-re.
Ugyanakkor az Epson, mint az ökoszisztéma tagja, tovább folytatja a helyi kormányzatokkal és önkormányzatokkal közös programjait a biodiverzitás védelme és helyreállítása érdekében.