Új struktúrájú Sony érzékelő

0

A Sony egy új, jelenleg még fejlesztési stádiumban lévő CMOS érzékelőt jelentett be, melynek prototípusa 5 megapixeles, 1,75µm pixelmérettel és 60 képkocka/mp-es sebességgel.

A „back-illuminated” (kb. háttérbevilágítású) szenzor teljesen új struktúrát kapott, így a cégnek jelentős javulást sikerült elérnie az érzékenység és a zajszint terén. A háttérbevilágítású CMOS közel kétszeres javulást hoz ezeken a területeken, amit a fotodiódákat hordozó szilikonréteg és a huzalozás megfordításával értek el.

A háttérbevilágítású érzékelő azonban alaphangon sok problémát felvetett, melyek megnövekedett világossági-, és sötétzaj, hibás pixelek és színkeveredés formájában jelentkeztek. Ennek kiküszöbölése érdekében a Sony teljesen áttervezte a fotodiódák és a mikrolencsék elrendezését is, így összességében +6dB érzékenység növekedést és -2dB zajcsökkenést értek el.

A japán cégóriás az új technológia mellett, csúcsmodelljeiben használt Exmor CMOS szenzorát is továbbfejleszti, javítva annak sebességét és képminőségét.

Az érdeklődők az Sony angol nyelvű sajtóbejelentéséből többet is megtudhatnak a „back-illuminated” CMOS szenzor titkairól. Az oldalon további szemléltetőábrák és kisméretű mintaképek is megtalálhatók.