Camera Obscura fotópályázat

0

Digitális vagy filmes lyukkamerával készült fotókat várnak a Camera Obscura fotópályázatra. A nevezéseket 2008. szeptember 1. és 15-e között lehet leadni, vagy elküldeni.

Sajtóközlemény:

„Camera obscura fotópályázat”

A Magyar Fotográfusok Háza Kht. (Mai Manó Ház) a Reneszánsz év alkalmából az Oktatási és Kulturális Minisztérium – Reneszánsz Programiroda, – és a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht. támogatásával országos camera obscura fotópályázatot ír ki. A camera obscurát több festő és rajzoló használta a reneszánsz korában. Az egyik legismertebb ábrázolás Leonardo da Vinci-től származik. A pályázat célja megmutatni, hogy ezt a technikát a kortárs fotográfia miként használja művészi céljainak megvalósítására.

Részvételi feltételek:
Pályázhat minden magyar állampolgár és Magyarországon élő személy saját alkotásával. Személyenként 10 alkotás adható be tetszőleges méretben és kivitelben. A képek hátoldalán, vagy a digitális hordozón kérjük feltüntetni a szerző nevét, címét és telefonszámát, valamint a mű címét és keletkezésének dátumát. Mellékelni kell továbbá az alkotást létrehozó eszköz (camera obscura) képét és egy rövid szöveges leírást a fotó elkészüléséről. Utólagosan számítógéppel manipulált képekkel, melyek alapvetően megváltoztatják a kép tartalmát, megjelenési formáját, nem lehet pályázni, de digitális camera obscurával készült képek természetesen szerepelhetnek. Kérjük, csak nyilvánosság előtt még nem szerepelt alkotásokkal pályázzanak.

Pályázni három kategóriában lehet:
1. Valamennyi magyarországi vagy magyar tannyelvű általános és középiskola tanulói számára, egyéni vagy csoportos formában. Pályázhatnak tanulók külön és tanulói alkotócsoportok, fotó- vagy képzőművészeti szakkörök kollektívan is.
Díjazás: digitális fényképezőgépek, egész évre szóló múzeumi és kiállítási belépők, könyvek, albumok.
A jól szereplő iskoláknak: I. díj 500 ezer forint,
II. díj 300 ezer forint,
III. díj 200 ezer forint.
2. Ebben a kategóriában indulhat minden 18 év feletti pályázó, aki lehet amatőr vagy hivatásos fotográfus, képzőművész, művészeti vagy egyéb felsőoktatásban résztvevő hallgató, vagy a camera obscurával való képalkotás iránt érdeklődő bármely személy.
Díjazás: I. díj: 500 ezer forint,
II. díj: 300 ezer forint,
III. díj: 200 ezer forint.
3. A harmadik kategória meghívásos azon fotó- és képzőművészek számára, akik eddigi munkásságuk során a camera obscurát már magas művészi szinten használtak.
Díjazás: I. díj: 700 ezer forint,
II. díj: 500 ezer forint,
III. díj: 300 ezer forint.
A zsűri kategóriánként egy I. egy II. és egy III. díjat adhat ki. A zsűrinek joga van a kategóriadíjakat összevonni, vagy átcsoportosítani. A zsűrinek joga van képsorozatból kiemelkedő képet egyedi képként kezelni.

Beadási határidő 2008. szeptember 1-15 (minden hétköznap 9.00 és 16.00 óra között), a Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház) titkárságán, 1065 Budapest VI. Nagymező utca 20. III. emelet., email: cameraobscura@maimano.hu. A képeket személyesen is leadhatja, vagy postán is eljuttathatja, megfelelő csomagolásban. A postai szállítás következtében bekövetkező esetleges sérülésért a kiíró fél felelősséget nem vállal.

Pályázati eredményhirdetés időpontja:
A kiállítás megnyitójának napján

Bírálóbizottság:
Kincses Károly, elnök
Maurer Dóra,
Kardos Sándor,
Hudra Klára.

A pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával (kiállításával) okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a beadó fotográfust (szerzőt) terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is. A résztvevő a pályázati anyag beküldésével automatikusan elfogadja a pályázati feltételeket, és egyben hozzájárul, hogy a rendezők a pályázattal kapcsolatos publikációkban képeiket térítésmentesen használják, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során azokat az oldalakon megjelenítsék.

A beadott anyagból a Mai Manó Ház 2008. novemberében reprezentatív kiállítást nyit meg, melyet a Reneszánsz Év végéig további helyszíneken is bemutatunk majd, továbbá a beérkezett és kiállításra beválogatott képekből egy reprezentatív katalógus jelenik meg, amelyet miden sikeres résztvevő térítésmentesen megkap. A kiállított alkotások mellett a képet létrehozó instrumentumokat, vagy azok fényképét is kiállítjuk, amennyiben erre lehetőség nyílik.
A díjnyertes alkotások a Magyar Fotográfusok Háza Kortárs Gyűjteményébe kerülnek, melyeket további hazai és külföldi kortárs fotóművészeti kiállításokon mutatunk be.

Kapcsolódó programok:
A „Camera Obscura” – a fotográfia reneszánsza program keretében a Magyar Fotográfusok Háza kiállítást készít a camera obscuratól a hologramig, amely alkotásokkal és technikai berendezésekkel bemutatja a képírás fejlődését a középkortól napjainkig.
A kiállítással egyidőben egy nagymérető camera obscurát állít fel a Mai Manó Ház előtt, amelyben tíz-tizenkét ember egyszerre befér, s a kamerában láthatja a kép létrejöttét. Több kiegészítő program, workshop is kapcsolódik a rendezvényhez..
A kiállításhoz kapcsolódik Kolta Magdolna angol és magyar nyelven megjelenő alapvető munkája, mely a Képmutogatók. A látás iskolája címet viseli, s mely betekintést nyújt a camera obscura világába és a többi képnézési technikát is bemutatja.