Olympus interjú

0

A tegnapi harmadik meghívásunk az Olympus standjára vezetett, ahol az SLR tervezési részleg egyik vezetője várt egy rövid prezentációval. Persze én is készültem néhány kérdéssel, így érdekesnek ígérkezett az egy órás találkozó. Terada úr azon kevés japán vezető közé tartozik, akik képesek közvetlen módon, felszabadultan beszélni a szakterületükről, így élvezet volt hallgatni az új középkategóriás gépről és a Micro FourThirds rendszerű koncepció modellről, illetve az objektívekről tartott előadását. Középkategóriás E Az Olympus nem hozott új tükörreflexes gépet a kiállításra, de azért elővették azt a makettet, ami a következő modelljüket igyekszik bemutatni. Az alsó kategóriás E-520 és a professzionális E-3 közé pozícionált új modell tudásban az E-3 képességeit örökli, de hogy mégse legyen a profi modell vetélytársa, kimarad belőle a por- és vízállóság. Az amatőr fotósoknak szánt modell a kreatív gondolatok megvalósításában kíván segíteni, így a mérnökök ilyen jellegű szoftverekkel fogják felruházni. De hogy ez pontosan mit takar, azt nem árulták el. A sajtóközleményben megadott 5 blendényi előnyt biztosító képstabilizátor működését a korábbiaknál kifinomultabb érzékelők vezérlik, ez biztosítja az előző modelleknél is jobb stabilizálást. Az 5 rekeszértékes előny egyébként 50 mm-es objektív használatakor érhető el. Kérdésemre, hogy meddig tart egy ilyen gép kifejlesztése Terada úr elmondta, hogy az E-420/E-520 páros esetén a fejlesztés kb. 1,5 év volt, az E-3 esetén több mint két év. De ez csak a fejlesztésre és csak a gép fejlesztésére vonatkozik. A fényképezőgépekben felhasznált komponensek egy része már készen van, így azokra nem kell időt áldozni, viszont az új modellek piacra kerülését sokszor vezetői döntések, módosítások késleltethetik. A most bemutatott modell fejlesztéséről értelem szerűen még nem tudott nyilatkozni, bár azt elárulta, hogy a forgalmazását már januárban szeretnék elkezdeni.

Micro FourThirds rendszerű makett Bár már az előző gépnél is a makett szót használtam, erre a mintára jobban illett ez a szó. Az Olympus 2009 nyaránál hamarabb nem tervezi a modell bevezetését, ennek megfelelően a kiállításra szánt példány sem volt több egy szépen faragott és festett fadarabnál. De ránézésre azonban tökéletes volt. A felmérések szerint a kompakt fényképezőgépek vásárlóinak 20%-a mérelgeli, hogy esetleg DSLR-t vegyen, de elriadnak a nagy méret, nagy tömeg és bonyolultabb használat láttán. A Micro FourThirds ezeket a vásárlókat igyekszik megnyerni, hogy az előnyt jelentő nagyobb érzékelőt megtartva igyekszik kompakt méretű gépeket adni a felhasználók kezébe. Ezzel szeretnének újabb rétegeket megnyerni a cserélhető objektíves gépek világának. Míg a Panasonic Lumix G1 a tükörreflexesek érzését hozza a kisebb méretű cserélhető objektíves gépek kategóriájába, addig az Olympus a kompakt gépek formavilágát és kezelőszervét igyekszik feljavítani a nagyobb érzékelővel és az objektívválasztás szabadságával. Terada úr elmondta, hogy az új modellhez „több” objektívet is bemutatnak, de pontos számot nem volt hajlandó elárulni. Mindössze annyit tett hozzá, hogy ezek közül egy nagyon keskeny optika lesz. Kérdésemre azt is elárulta, hogy ugyanúgy 60 kép/mp-es képkiolvasású érzékelőt fognak használni, mint a Panasonic, de azt még nem tudta (akarta) megmondani, hogy ez azonos lesz-e azzal, ami a G1-ben van. A reakciójából arra következtetnék, hogy ugyanaz lesz, de még nem 100% (vagy nem 100%, hogy elárulhatja). Az új rendszer bemutatása ellenére az Olympus továbbra is az eredeti FourThirds rendszer fejlesztését, támogatását tartja a legfontosabb prioritásnak a cserélhető objektíves szegmensben. A Micro FourThirds rendszer fejlesztését az első modell megjelenése után a vásárlók visszajelzései alapján fogják folytatni. Olympus ZD 9-18mm f/4-5.6 ED A beszélgetésre Terada úr behozta a Zuiko Digital objektívsorozat legújabb érdekességét, a 9-18mm-es belépő szintű optikát is. Ez egy elérhető árú, könnyű és kicsi zoom objektív, ami kisfilmes rendszerre átszámolva 18-36mm-es, tehát igen nagy látószögű optika. A belépő szint ellenére az objektív frontlencséje és leghátsó lencsetagja aszférikus (a frontlencsének mindkét oldala), míg a hátsó lencsetag ED, tehát alacsony színszórású verzió. A két lencsetag demonstrálásához a zakózsebébe nyúlt és elővett néhány üvegdarabot, amikről kiderült, hogy az előbb említett lencsék egy-egy példányai. E-520 Evolution kit és Komachi kit Idén karácsonyra két különleges csomagot is összeállítottak az Olympus marketingesei. Az E-520 Evolution egy akkora doboz, mint amekkorába a komolyabb porszívókat csomagolják, így sejthető, hogy nem egy dupla optikás kitről van szó. A doboz a következőket tartalmazza:

A Komachi kit ennél kicsit szerényebb felszereltségű, de annál mutatósabb:

A két kitből az E-520 Evolution valószínűleg kapható lesz Magyarországon is, de a Komachi a jelenlegi állás szerint nem.