MWG: az értelmezhetőbb metaadatokért

0

Digitális képalkotó és számítógépes piac prominens képviselői által 2007-ben alapított Metadata Working Group (kb. Metadata Munkacsoport). A kölni Photokina kiállítással egy időben nyilvánosságra hozta első ajánlását, mely a digitális fényképek metadatainak könnyebb átláthatóságát segíti. A munkacsoportot az Adobe, Apple, Canon, Microsoft, Nokia és a Sony együttműködése hozta létre. Célja, hogy a fotókhoz csatolt kiegészítő adatok még átjárhatók és egyszerűbben kezelhetők legyenek az egyes szoftverek és fotótermékek között.

„A metaadatok átjárhatóságának hiánya komoly problémát jelent az amatőr és profi fotósok számára, ezért cégeink komoly ráfordítást eszközöltek, hogy megoldják ezt.”, nyilatkozta Josh Weisberg, a Metadata Working Group elnöke és alapítója, valamint a MiMicrosoft Rich Media Group igazgatója. „Az, hogy a piacvezető cégek összefogtak a metadatok közös kezelését illetően, valódi fordulópontot jelent, amely reményeink szerint egyszerűbbé teszi e technológia használatát a fotósok számára. Nagypn keményen dolgoztunk, hogy olyan irányelveket dolgozzunk ki melyek kompatibilisek minden alkalmazás, eszköz és szolgáltatás között, és amelyek a legjobb módszereket nyújtják abban, hogyan, mikor és hol kell megváltoztatnunk a metaadatokat a népszerű fájlformátumokban.”

A Matadata Working Group ajánlásai kimondottan az állókép formátumokra korlátozódnak, különös tekintettel azok mindennapos felhasználására.

Akit esetleg bővebben érdekelnek a csoport irányelvei, az a következő, több mint 40 oldalas, angol nyelvű dokumentumból többet is megtudhat.