Lezárult az EnergiaKaland fotópályázat

0

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint az E.ON Hungária Zrt. által közösen megrendezett EnergiaKaland oktatási program fotópályázatának díjkiosztójára került sor a tegnapi nap folyamán. A 6-18 éves diákok számára meghirdetett megmérettetés végén 23 pályázót díjazott a zsűri, egyben megnyitotta a beérkezett művekből készült fotókiállítást.

Díjátatás

A zsűri és a díjazottak

A rendező cég, „Energiahatékonyság a mindennapokban” címmel újabb országor fotópályzatot hirdetett, melynek részletei az alábbi sajtóközleményben, illetve az ott található linken olvashatók.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az EnergiaKaland győzteseket hirdetett

A fotópályázat pályaműveiből kiállítás nyílt

2008. október 14.

Október 14-én került sor az EnergiaKaland nevet viselő oktatási program internetes fotópályázatának ünnepélyes díjkiosztójára és a beérkezett pályaművekből rendezett kiállítás megnyitására az E.ON Roosevelt téri székházában.

A vállalat az Oktatási és Kulturális Minisztériummal közösen, EnergiaKaland néven nagyszabású virtuális tanulási programot indított azzal a céllal, hogy segítse a pedagógusokat a fiatalok energiatudatosságra nevelésében. A program részeként a 6 és 18 év közötti fiatalok számára internetes fotópályázatot hirdették meg, melyre négy kategóriában lehetett jelentkezni.

A 2008. szeptember 21-én lezárult pályázatra 285 pályamű érkezett be. A szakmai zsűri nevében Novák Péter értékelte a versenyben részt vevő képeket, majd megnyitotta az egy hónapon át látogatható fotókiállítást. A rendezvény keretében 23 díjat osztottak ki a legjobb pályaművek készítőinek.

A virtuális tanulási programot támogató Oktatási és Kulturális Minisztérium részéről Csák Ferenc államtitkár köszöntőjében kiemelte annak fontosságát, hogy a rövid idő alatt népszerűvé váló EnergiaKaland a magyar általános és középiskolai korosztály energiatudatosságra nevelését, az energiával kapcsolatos tudás bővítését tűzte ki célul, így támogatva a fenntartható fejlődés programját.

„Az energia kiemelt érték, amit gyakran csak hiány esetén veszünk észre, a fotópályázat is erre kívánta felhívni a figyelmet” – hangsúlyozta Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. képviselője. A vállalat számára az EnergiaKaland program azért fontos, mert egyesíti a cég három fő célkitűzését: figyelmet szentel a klímaváltozás kérdésének, a biztonságos energiaellátásnak, s eközben gondolkodásra, mérlegelésre tanítja a felnövekvő generációt.

Újabb fotópályázat az energiatudatosság jegyében

Jászberényi Zoltán, az E.ON Földgáz Trade Zrt. vezérigazgatója az ünnepség keretében meghirdette az „Energiahatékonyság a mindennapokban” című újabb országos pályázatot három korcsoport számára.

Ebben a versenyben 5-20 fős csoportok vehetnek részt, a közoktatásban tanuló, a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett, önmagukat kreatívan kifejezni képes diákok, valamint rajtuk keresztül az őket oktató intézmények. Pályázni lehet három kategóriában: a témát feldolgozó saját készítésű, lehetőleg természetes anyagokat felhasználó makettel; kézi kamerával vagy mobiltelefonnal felvett 3-7 perces kisfilmmel; illetve 5-10 perces drámai/zenés/táncos színpadi produkcióval.

Az energetikai szakemberekből és művészekből álló zsűri döntése alapján az I. helyezett diákok nyári táborozást, a II-III. helyezettek értékes könyvutalványt kapnak, de ezúttal a felkészítő iskolákat is megjutalmazzák. Az első helyezett diákcsoport oktatási intézménye nagy értékű eszközöket kap: az energiafogyasztást online módon nyomon követő Energy Monitor illetve az energiafelhasználás adatait tároló Energy Direct rendszert. A pályázatok postára adásának, illetve elektronikus úton történő megküldésének határideje: 2009. január 31.

Az EnergiaKaland pályázat nyertesei:

12-14 éves korosztály:


kategória név Kép címe helyezett

város

Mindennapok fényei Mándi Ferenc Búcsú a Naptól

I

Páty

Csikós Nikolett Elérhetetlenség

I

Jászárokszállás

Elektromosság Vértes Gábor Boldizsár Pókháló

I.

Győr

Bobák Nikolett Energiagyűjtés

II

Jászárokszállás

Bobák Nikolett Soroskapcsolás

III.

Jászárokszállás


15-18 éves korosztály:


kategória név kép címe helyezett

város

Földgáz a család szolgálatában Lehotzky Zsófia Gázrózsa

I.

Budapest
Benke Nikolett Kávé

II.

Szeged
Ván Bálint Gázláng

III.

Budapest
Középpontban az energia biztonság Kis Veronika Edit Szimbiózis

I.

Budapest
Megyeri Bernadett föld alatt

II.

Budapest
Kasza Kristóf Szél – energia

III.

Budapest
Mindennapok fényei Martin Wanda A Fény

I.

Békéscsaba
Defner Dóra Körték

II.

Kaposvár
Sándor Bence Bejárat

III.

Budapest
Megyeri Bernadett Föld alatti fény

III.

Budapest
Elektromosság Nagy Hajnalka Meghasonlott

I.

Nyíregyháza
Lehotzky Zsófia takarékos körte

II.

Budapest
Kiss Árpád Izzó

III.

Iklad


Különdíjat kapott:


kategória név Kép címe

város

Mindennapok fényei Foltin Gergely A víz tisztasága Kisbér
Központban az energiabiztonság Nagy Viktória Flóra Ez igazán energia takarékos megoldás Budapest
Mindennapok fényei Szilágyi Borbála Otthonunk fénye és éke Hortobágy
Mindennapok fényei Kiss Levente Természetes fény Alsószölnök
Középpontban az energiabiztonság Orbán Eszter Vetítővel 1.


Kolozsvár

További információ: www.eon-hungaria.com

– az E.ON Energy Monitor és E.ON Energy Direct rendszerekről: www.eon-hungaria.com

– a pályázatról: http://www.energiakaland.hu/fotopalyazat