Fotók rendezése

0

A könnyelmű kattintgatás eredménye hihetetlen mennyiségű fénykép. Ez eddig nem is baj. De ha elkezdjük keresni egy bizonyos képünket, és rájövünk, hogy nincsen normálisan kategorizálva, rendszerezve képállományunk, akár órákat is eltölthetünk, hogy az emlékeinkben derengő felvételt megtaláljuk. Arról nem is beszélve, hogy mennyi időbe telik több ezer képből kiválasztani a 10 legjobbat, vagy egy adott témában a 10-15 legjobban sikerültet egy albumba, egy vetítésre vagy egy portfólióba. Ezért mindenképpen szükséges valamilyen elv szerint rendben tartani fotóinkat.

  1. Első és legfontosabb, hogy olyan rendszert találjunk ki, ami nekünk jó. Ha dátum vagy téma, esetleg hely szerint könnyen megtaláljuk a keresett képünket, akkor használjuk ezt a kategorizálási rendszerünk alappilléreként.
  2. Alakítsunk fel egy munkafolyamatot, amit betartva semmilyen fontos lépés nem maradhat ki.
  3. Keressük meg a legegyszerűbb módokat az átnevezésre (pl. csoportos átnevezés a Total Commander programmal, vagy a fényképezőkhöz adott programok „képek merevlemezre mentése” funkciója közbeni átnevezések)
  4. Használjunk katalogizáló programot (Lightroom, Bridge, Aperture, Picasa)
  5. Használjunk kulcsszavakat (hely, esemény, személyek, évszakok, stílusjegyek, mint pl. HDR…)
  6. Értékeljük csillagokkal a fotóinkat, talán így a legkönnyebb megtalálni a legjobb fotókat

És egy saját tanács, (bár sokan ellene lesznek, mert „semmilyen képet nem törlök, mert egyszer majd úgyis jó lesz valamire”): ne féljünk megválni a gyengén sikerült képeinktől. Bővebben