Chachipe fotópályázat

0

A Chachipe (Diák) a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) és a Közép-Európai Egyetem (CEU) részeként működő OSA Archivum közös rendezvénye, a 2007-ben indított Chachipe fotópályázat folytatása.
A fotópályázaton 12 és 25 év közötti fiatalok nevezhetnek, regisztrációs űrlap kitöltésével és a digitális képük pályázati oldalra feltöltésével.
Feltöltési határidő: 2008. december 15.

Sajtóközlemény:

Mi az, hogy Chachipe (Diák)?
Ha 12-25 év közötti fiatal vagy, akkor a Chachipe (Diák) Neked szól! A Chachipe szó roma nyelven azt jelenti, hogy „igazság” és „valóság”, de az utóbbi években „jog” értelemben is használatos. A Chachipe (Diák) nemzetközi fotópályázat arra ösztönöz, hogy fotók, képek segítségével mutasd be a saját valóságodat, és azt, amit igaznak hiszel. A következő témákon gondolkodj el:
Mi történik az utcádban, a környezetedben?
Mi az, ami színessé teszi az életedet?
Mi a hiba a téged körülvevő világban?

A pályázat célja, hogy megmutassa, hogyan látod Te a romákat és helyzetüket a társadalomban. Tedd félre a romákkal kapcsolatos előítéleteidet, ha pedig roma vagy, légy nyitott a többiek felé, és mutasd be a romákat és kultúrájukat.

A világ bármely részéről jöhetsz, csak az a feltétel, hogy a képek a Roma Évtized Program valamelyik országában készüljenek 2005 és 2008 között: Albánia, Bulgária, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Magyarország, Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia vagy Spanyolország területén.

A Chachipe (Diák) a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) és a Közép-Európai Egyetem (CEU) részeként működő OSA Archivum közös rendezvénye, a 2007-ben indított Chachipe fotópályázat folytatása.

Pályázati feltételek:
A pályázaton való részvétel ingyenes, és minden fiatal számára nyitott 12 és 25 év között az alábbi korcsoportokban:
– 12-től 15 éves korig
– 16-tól 19 éves korig
– 20-tól 25 éves korig

A pályázóknak online kell benyújtani a fotókat, amihez angolul regisztrálhattok az alábbi oldalon: photo@romadecade.org. A feltöltött kép azonnal megtekinthető lesz a Chachipe honlapján (a szerző neve nélkül), de a zsűri csak akkor értékelheti a pályaművet, ha faxon vagy levélben a pályázat lezárulta előtt megkapjuk az aláírt nevezési lapot, ami a regisztráció folyamán szintén letölthető (photo.romadecade.org). Az online űrlap kitöltéséhez szívesen ad segítséget a Chachipe koordinátor, Jusztin Melinda: photo@romadecade.org vagy +36 30 250 2635.

A verseny lebonyolításához, a díjazáshoz és a szerzői jogok tiszteletben tartása érdekében több adatot begyűjtünk a pályázókról, de a Chachipe szervezői garantálják a versenyzők személyiségi jogainak a védelmét. Kiskorúak esetében a szülő vagy gondviselő elérhetőségét kell megadni és neki kell aláírnia a nevezési lapot is. A nevezési lap részét képező Nyilatkozat elfogadásával a pályázók kijelentik, hogy a fotókkal kapcsolatos szerzői jogokkal rendelkeznek, hogy nyilvánosságra hozhatják a képeket, továbbá engedélyezik a Nyílt Társadalom Intézet és az OSA Archivum számára, hogy – nem kereskedelmi céllal – kiállítsák és honlapjukon megjelentessék a képeket.

A díjakat a következő kategóriákban osztjuk ki:
– Az utcám, a városom, ahol élek
Mutasd be, hol laksz: az utcádat, a közvetlen környezetedet! Mutasd meg, hol éled a mindennapjaidat, hol tanulsz, hol találkozol a barátaiddal! A fényképészet segítségével tárd fel azt a világot, amit a sajátodnak érzel!
– Az én színes világom
Mi az, ami színt visz az életedbe? Mi az, ami izgalmassá teszi? A barátaid? A suli? A zene? A sport? Vagy valami egyéb, amit más el sem tud képzelni?
– Mi a baj?
Mit tartasz rossznak a világban? Mit hiányolsz az emberi kapcsolatokból? És a saját életedből? Mi az, ami lehangol?

Képeidet 2008. október 30. és december 15. 2009. január 31. között töltheted fel a következő honlapon:
photo.romadecade.org.

Az öttagú nemzetközi zsűri minden kategóriában 1000 eurós díjat oszt ki, a győzteseket a Chachipe honlapon 2009 januárjában hirdetjük ki. Érdemes figyelemmel követni a Chachipe Naptárat.
A Chachipe (Diák) legjobb fotóiból egy válogatás fog készülni, amit 2009 elején állítunk ki a budapesti Centrális Galériában. Reményeink szerint ezek a képek a Roma Évtized Program egyéb országaiba is eljutnak majd.

A pályázatra csak egyszer tudsz jelentkezni. Még nem publikált képekkel és maximum 10 db fotóval szállhatsz versenybe, amibe a sorozatok is beletartoznak.
Csak digitális vagy digitalizált fotókat tudunk elfogadni, minimum 2048X1536 (3 Mpixel)-es felbontásban tömörített JPEG formátumban. A fotók feltöltése az alábbi honlapon történik:
photo.romadecade.org
Manipulált képeknek minősülnek azok, amelyekről valamilyen részt eltávolítottak vagy hozzáadtak, amelyeken színt módosítottak, vagy amelyek készítésekor filtert használtak. Ezeket a fotókat a versenyből kizárjuk.

További információért a Chachipe koordinátorhoz fordulhatsz: Jusztin Melinda, +36 30 250 2635,
photo@romadecade.org.