RED DSMC rendszer

0

Szinte bármilyen formátumú és kialakítású, profi videófelvevő vagy fényképezőgép összerakható a RED legfrissebb modulrendszere segítségével. A cég évek óta professzionális, modulokból építhető videokameráiról ismert a filmiparban. A most bejelentett Epic és Scarlet szenzormodulok még tovább tágítják az igényes felvevő berendezésre vágyók lehetőségeit.

Az építhető rendszer lelkét az új generációs Mysterium-X és Mysterium Monstro szenzorok adják, melyek nyolcféle Epic és Scarlet modulban és ugyanennyi méretben lesznek megvásárolhatók. A főmodult „brainnek”, vagyis „agynak” nevezi a gyártó. A legkisebb „agyban” 2/3” típusú szenzor található, 5 megapixeles állókép felbontással és 120 kocka/mp-es mozgókép felvétellel. A modulok tehát fényképezőgép és videókamera alapként is használhatók. A RED éppen ezért nevezte a rendszert DSMC-nek (Digital Still and Motion Camera).

A következő lépcsőfok, már egy 13,8 megapixeles, 30 x 15 mm-es szenzor modul, 30 képkocka/mp videofelvételi sebességgel, és külön felcsatolható objektív bajonettel, melyek között a RED saját csatlakozó szabványa és néhány filmes szabvány mellett a Canon és Nikon bajonett is választható. A modulok között találunk 36 x 24 mm-es (fullframe kisfilmes méretű), 24 megapixeles darabot is, amely szintén 30 képet rögzít másodpercenként és az említett fényképezőgép bajonetteket is fogadja, de ugyanilyen méretben vásárolhatunk 100 kocka/mp-cel rögzítő modult is. Igaz az előbbi ára 12 000, az utóbbié pedig már 35 000 dollár. A szenzor méreteknek itt még nincs vége, mivel középformátumú 56 x 42 mm-es, sőt akár 60 x 170 mm-es érzékelővel ellátott „agyak is vásárolhatók 65, illetve 261 megapixeles felbontással, 50 és 25 kocka/mp-es videofelvételi sebességgel. Ezekért az alapelemekért 45 és 55 ezer dollárt kér a gyártó.

A rendszert a fentieken kívül számos elemmel egészíthetjük ki, így például függőlegesen és vízszintesen is csatlakoztatható markolat, válltámasz, felfogató sín, akkumulátor modulok és Full HD felbontású elektronikus kereső is vásárolható, melyek bármilyen összeállításban egybeépíthetők. Készíthetünk akár EVF keresős, fullframe érzékelős „DSLR”-t, mely felbontásban és egyéb képességeiben is felveszi a versenyt a jelenlegi DSLR profi modellekkel. Készíthetünk videokamerát, és több modul valamint kereső összekapcsolásával 3D felvevőt is.

A RED DSMC rendszer Epic és Scarlet moduljai 2009 nyarán/őszén jelennek meg kereskedelmi forgalomban 2500 és 55 000 dollár közötti áron.

Variálható modulok

Akár „DSLR” is építhető

Videofelvevő RED-módra

3D kamera