Megszellőztetett Kodak gépek

0

Bár a Kodak feltehetőleg a csütörtökön nyíló CES-re (Consumer Electronics Show) időzítette legújabb kompakt fényképezőgépeinek bejelentését, egyes jólértesült híroldalak máris megszellőztették a készülő digitális masinák fontosabb adatait, köztük a Kodak legújabb „világverő” ultrazoom gépének információival.

Kodak EasyShare M320, M340 és M380

Kisebb kompaktjai közül vélhetően az M-szériát frissíti a cég, az EasyShare M320, M340 és M380 modellekkel. Az utóbbi egy vékony vázba pakolt kis kompakt lesz 10 megapixeles felbontással és 5x optikai zoommal. Hátsó LCD kijelzőjének mérete 2,7” lesz. A gép tartalmazza majd a Kodak Smart Capture szolgáltatást. Várhatóan 180 dollár alatt kerül forgalomba 2009 márciusában, fekete, piros és kékeszöld színekben.

A Kodak EasyShare M340 hasonló képességeket kapott, mint az előbbi modell, azzal a különbséggel, hogy zoomátfogása csak 3x-os lesz. Ára ennek megfelelően 30 dollárral olcsóbb.

További 20 dollárt faraghat az áron, aki a Kodak EasyShare M320-at választja. A Perfect Touch technológiával ellátott fényképezőgép szoftveres vörösszem eltávolításra és árnyék kompenzációra is képes. Zoomátfogása 3x-os, felbontása pedig 9 megapixel. A 2,7” képátlójú LCD-vel szerelt gép fekete, ezüst, piros és kék színben jelenik meg februárban.

Kodak Zx1

A kompakt fényképezőgépek mellett egy apró, HD felbontású videokamerával is készült idénre a Kodak, mely alig nagyobb egy mobiltelefonnál. A Kodak Zx1 720-soros felbontású videofelvételre képes 60 kocka/mp sebesség mellett. Gyártója jó minőséget ígér még gyengébb fényviszonyok mellett is, sőt a készüléket akár extrém helyzetekben is használhatjuk, hiszen csepp- és porálló.

A Zx1 beépített szerkesztőjével a gépen belül alakíthatjuk az elkészült felvételeket. A készülék HDMI csatlakozással is rendelkezik és egy kábelt is mellékel hozzá gyártója. Hasonló alaptartozék az áramellátásához szükséges két AA Ni-Mh akkumulátor és a hozzájuk való töltő. A kamera távvezérelhető is, bár ehhez külön kell megvennünk a távirányítót.

A videófájlok SD és SDHC memóriakártyákon tárolhatók. Egy 1 GB-os kártyára kb. 20 percnyi HD minőségű (720p, 30 fps) mozgókép fér.

A Kodak várhatóan 2009 áprilisában hozza forgalomba a Zx1-et, 150 dollár alatti bevezető áron.

Kodak Z980

Kodak Z980

A végére maradt a cég nagy bejelentése, az ultrazoom széria legújabbja, mely ezen képességében a jelenlegi legnagyobbakon is túltesz. Az ultrazoomok mostani élmezőnye legfeljebb 20x optikai zoomátfogást kínál, míg a Z980 Schneider-Kreuznach Variogon optikája 24x-et. Az objektív ezen felül 26 mm-nek megfelelő nagylátószöget kínál, ami szintén átlag fölötti. Ekvivalens gyújtótávolsága így 26-624 mm. A gép persze optikai stabilizátorral is rendelkezik, így nagyobb eséllyel készíthetünk éles képeket nagy gyújtótávolság mellett.

A Z980 egy 12 megapixeles képérzékelőt kapott, mozgókép felvételnél pedig akár HD minőségben is dolgozhatunk. A gépből nem maradhatott ki a Kodak Smart Capture funkciója, amely az analizált képtartalomnak megfelelően, önállóan is képes meghatározni a legfontosabb beállításokat.

A készülék hátulján egy 3” képátlójú LCD monitor található, tetején pedig külső vakuk fogadására is alkalmas vakupapucs. A fényképezőgép azonban nem csak ebben, hanem kinézetében és egy új, szokatlan tulajdonságában is különbözik az átlagtól. A gép alján vertikális markolatot helyezett el a gyártó, melyen egy külön exponáló gomb található, hasonlóan a komolyabb DSLR modellekhez. A fényképezőgép így portré állásban is kényelmesen használható, ráadásul a markolat eltávolítható.

A Kodak Z980 támogatja a Kodak új Wi-Fi memóriakártyáit, illetve az SD és SDHC típusokat. A tervek szerint 2009 tavaszán kerülhetnek boltokba az első példányok, nagyjából 400 dollárnak megfelelő nyitóáron.

A gépekről hivatalos bejelentést, képeket és adatlapot még nem közölt a gyártójuk, így ezeket a valódi bejelentés után pótoljuk.