Új firmware a Zuiko Digital 14-54mm 1:2,8-3,5 II objektívhez

0

Az Olympus új firmware-t készített Zuiko Digital 14-54mm f/2,8-3,5 II objektívjéhez, amely egy kommunikációs hibát javít:

  • az objektív a régi firmware-rel hibás gyújtótávolság adatot közöl a vázzal.

Az így közölt hibás érték az EXIF adatok közé is bekerül (ez egyébként sajnos az E-30 tesztnél is jelentkezett, így a tesztképek között szereplő értékek 10-15% eltérést mutatnak a valós értékekhez képest – a szerk.). Az első ránézésre bagatelnek tűnő probléma azonban nem csak az EXIF adatok hibás tartalmáért felelős, hanem a szenzor eltoláson alapuló stabilizálás hatékonyságáért is, hiszen a gép az objektív által küldött adatokat is felhasználja a szükséges eltolás kiszámításához.
A hibás gyújtótávolság értékek a zoomtartomány köztes helyzetében jelentek meg, a szélső pozíciók adatai helyesen kerültek átvitelre (így az E-30 tesztben szereplő stabilizátor hatékonyságát vizsgáló részt ez nem érintette – a szerk.).

Az objektív 1.1-es firmware-e az Olympus Master programból frissíthető. A frissítés menetéről és a benne rejlő veszélyekről az Olympus oldala tájékoztat (link lent).