Nikon D5000

0

A mai napon egy új, belépő kategóriás, digitális tükörreflexes fényképezőgépet jelentett be a Nikon, D5000 néven. A D60 és a D90 modellek közé pozicionált készülék megkapta az utóbbi HD videofelvételi szolgáltatását, vagyis akár 1280 x 720 képpontos mozgóképeket is rögzíthetünk vele hanggal, vagy anélkül. A megfelelő képkomponálást egy 2,7” átlójú, 230 000 pontos, kihajtható LCD képernyő teszi kényelmesebbé, mely újdonság a Nikon DSLR termékkínálatában.

A Nikon D5000 külsejét, és keresője méretét tekintve inkább a D60-ra hasonlít, sok képességét azonban a D90-ből örökölte. A szenzor ugyanaz a 12,3 megapixeles CMOS, mint a nagyobb modellben, és megkapta annak 11-pontos AF-rendszerét is, mely arcfelismerő és 3D témakövető módban is használható. A videó mellé természetesen élőkép szolgáltatás is társul, felvértezték a Nikon automata szenzortisztításával is. Újdonság még a SCENE üzemmód, mellyel együtt összesen 19 témaprogram áll a fotósok rendelkezésére.

A készülék további újdonságai az alábbi, hivatalos sajtóközleményben, illetve a bejelentéssel egy időben megjelent exkluzív cikkünkben olvashatók.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Nikon D5000 – az új perspektíva

Amszterdam, Hollandia, 2009. április 14. – A Nikon Europe örömmel jelentette be az amatőr és családi fotósoknak szánt új digitális tükörreflexes fényképezőgépét: a D5000-et. Az új modell számos funkciója könnyű és szórakoztató fotózást garantál. A készüléket magasan a versenytársak fölé emeli az egyedi, változtatható szögű monitor, amellyel minden elképzelhető szögből könnyedén lehet fényképezni.

A D5000 a D90-től örökölte annak úttörő HD videó technológiáját, a Nikon D-Movie funkciót. A számos beépített képfeldolgozó eszközzel, egy sor motívumprogrammal, 12,3 megapixeles érzékelővel és ISO 200–3200 (ISO 100 és ISO 6400 egyenértékig bővíthető) nagy érzékenységtartománnyal rendelkező új fényképezőgép sok különféle megvilágítási helyzetben helytáll, használatával minden eddiginél könnyebben készíthetők kiváló minőségű képek.

“„Ezzel a fényképezőgéppel a Nikon a cég csúcsmodelljeitől származó, kiemelkedő képminőséget és technológiát kínál; mostantól az amatőr felhasználók is megtapasztalhatják azt a kivételes minőséget, amelyről a Nikon ismerik” – mondta Jordi Brinkman, a Nikon Europe termékmenedzsere. “„A D5000 egyedi, változtatható szögű LCD-monitorával bármely szögből könnyen lehet fényképezni, ami teljesen új perspektívát kölcsönöz a fényképeknek. A D90 modellben a világon elsőként bemutatott D-Movie funkciót most a szélesebb közönség számára is elérhetővé tettük: azok számára, akik jó szórakozást és a képességeik fejlődését várják a fényképezéstől, valamint szeretnék jobbra cserélni jelenlegi digitális tükörreflexes gépüket.”

Nézze az életet új szögből

A D5000 6,86 centiméteres, változtatható szögű LCD-monitora teljesen új perspektívát kölcsönöz a fényképeknek. Használatával bármely szögből könnyedén fényképezhet. A monitor mozgatható, így mindig tökéletesen az adott helyzethez vagy felvételhez igazíthatja a fényképezőgépet. Akár egy koncerten fényképez a tömeg feje fölött, akár a földre lekuporodva szeretne felvételt készíteni, a változtatható szögű monitort beállíthatja úgy, hogy az a legjobb képet adja a kiválasztott témáról. Általános fényképezés és a kereső használata esetén a monitor a fokozottabb védelem érdekében bezárható vagy alaphelyzetbe állítható. Még önarckép készítésére is jól használhatja a megfordított monitort. A Nikonra jellemző, ergonomikus kialakításnak és a lefelé nyíló monitornak köszönhetően a képernyő soha nem akadályozza a fotóst, aki így mindig szilárd fogást tarthat a gépen, elkerülve annak bemozdulását. A lehetőségek korlátlanok.

D-Movie és Élő nézet

A digitális tükörreflexes géppel való videofelvétel nagyszerű kreatív lehetőségeket kínál. Például az objektív cseréjével módosíthatja az alkalmazott perspektívát, a Képszabályozás beállításával pedig már a felvételkészítés előtt fokozhatja a videók érzelmi hatásának erejét. A D5000 D-Movie funkciójával készített hangos videoklipek lejátszhatók a legújabb típusú televíziók képernyőjén, a csatlakozást HDMI-kimenet egyszerűsíti. Az Élő nézet funkció egyetlen gombnyomással aktiválható, ilyenkor a változtatható szögű LCD-monitoron komponálhatja meg fényképeit és videóit. Állóképek készítésekor a fényképezőgép négyféle kontrasztérzékelő AF módot kínál (széles mező, normál mező, arcérzékelés és az új témakövetés), hogy a felvételkészítés a lehető legkönnyebb legyen. Témakövető AF módban, a gép a mozgó témán tartja az élességet, és követi azt még akkor is, ha átmenetileg elhagyja a kép területét.

A motívumprogramok

A rendelkezésre álló 19 motívumprogram jóvoltából önnek nem feltétlenül kell megtanulnia a fényképezés minden csínját-bínját ahhoz, hogy remek képeket készíthessen. Egyszerűen csak forgassa a módválasztó tárcsát SCENE (Motívumprogram) állásba, válassza ki a megfelelő motívumprogramot, majd a többit bízza a gépre. A motívumprogramok kiválasztását a fényképezőgép még mintaképek megjelenítésével is segíti. A fényképezőgép egyszerűen használható funkciói közé tartoznak a beépített képszerkesztő eszközök is, amelyekkel szerkesztheti képeit, és számítógép használata nélkül különféle vizuális effektusokat alkalmazhat rájuk.

Van tovább is…

Az eddig felsoroltakon felül a D5000 még kiváló minőségével is kiemelkedik a mezőnyből. A 12,3 tényleges megapixeles CMOS-képérzékelő, a Nikon innovatív, gyors EXPEED képfeldolgozó rendszere, a sebes és precíz, 11 pontos AF-rendszer és a rendkívül tartós, nagy teljesítményű záregység jóvoltából a gép azok számára is kiváló megoldást ad, akik már alaposabb fotós tudással rendelkeznek. A képminőség további javítását szolgálja a levegőáramlás-vezérlő rendszerrel kombinált képérzékelő-tisztító mechanizmus, az Aktív D-Lighting és a Képszabályozás. A D5000 különféle visszajátszási funkciói egyszerre praktikusak és szórakoztatóak. Megtekintheti a fényképeket egyesével, de akár 72 képenként is. Rendelkezésre áll a naptár nézet, amely a felvétel dátuma és ideje szerint rendezi a képeket. Az igazán komoly amatőr fotósok méltányolni fogják, hogy a D5000 képes megjeleníteni a képek nagyított területének hisztogramját is, amellyel meghatározható a helyes expozíció. A Nikonra jellemző módon ergonomikus kialakítású, kisméretű és könnyű váz fogása kiváló. Azok, akik csendes környezetben fényképeznek, örülnek majd az új Csendes felvétel módnak, a beépített vaku pedig automatikusan akkor nyílik fel, amikor szükség van rá. A mozgásban levő fotósok számára ott a GPS-támogatás a Nikon GP-1 egységen keresztül; így a felvételkészítés helye pontosan meghatározható. A HDMI-kimenet pedig akkor jön jól, amikor az elkészült felvételeket szeretné megosztani családjával és barátaival. A Nikon D5000 kompatibilis az AF-I és az AF-S Nikkor objektívek széles választékával.