Canon újdonságok testközelből

0

A ma délutáni Canon bejelentés apropóján a hazai képviselet is meghívta a sajtó munkatársait egy rövid bemutatóra. A nemzetközi bejelentés pillanatában kezdődött előadás során először a nyomtatókról hullott le a lepel, de alig egy órával később már a fényképezőgépeket is kézbe vehettük. pi192878 A Pixma fotónyomtatók bármennyire is érdekesek, senkit sem hoztak különösebben lázba. Dicséretes, hogy egyre több modellbe kerül bele a hálózati csatlakozás, a Wi-Fi adapter (ha máshogy nem opcionális kiegészítőként) és a duplex funkció, de ettől még a már ismert nyomtatók maradnak. Egyetlen kivételt talán a felsőbb szegmensből a kis- és középvállalati piacra lepottyant PIXMA iX7000 képez, amely A3-as legnagyobb lapméretével, duplex papírkezelésével, és nem utolsó sorban pigment alapú Lucia tintáival hívja fel magára a figyelmet.

pixma_ix7000Canon PIXMA iX7000

selphy_es40Canon Selphy ES40

A Canon nyomtatókínálatának másik vége a Selphy ES40-nel bővült, ami újdonságként mindössze egy idegennyelv-oktató modult tud felmutatni. Ennek segítségével 7 nyelven – angolul, franciául, olaszul, németül, spanyolul, kínaiul és japánul – sajátíthatjuk el a mindennapi életben is nélkülözhetetlen „A katrtidzs kifogyott” és a „Papír elakadás” mondatokat.

img_0047Canon PowerShot G11 (fotó: Jeff Keller)

Az újságírók persze nem elsősorban a fotónyomtatók és irodai lézernyomtatók miatt fogadták el a meghívást. Engem speciel a fényképezőgépek érdekeltek. Bár sok újdonságot az előző napokban kiszivárgott adatok és képek ismeretében már nem tudtak mondani, mégis érdekes volt élőben is látni a termékeket. A mostani bejelentés sztárja egyértelműen a PowerShot G11-es modell, ami a méltán népszerű PowerShot G széria legújabb tagja. Az elődmodellek által a minőségi kompakt fényképezőgépek között felállított mércéjét tovább emelendő a mérnökök a felbontás növelése helyett, annak csökkentése mellett döntöttek. Így kerülhetett az EOS 500D-ben már megismert Digic 4  processzor mellé egy nagy érzékenységű, 1/1,7″-es, 10 megpixeles CCD szenzor, ami remélhetőleg minden eddiginél jobb képminőséget és nagyobb részletgazdagságot eredményezhet. Tudván a várható bejelentésről, ennek a gépnek a tesztelésére még a tájékoztató előtt feliratkoztam. Bízzunk benne, hogy a tesztkészülék hamar megérkezik, ha már a minta nem volt itt a sajtótájékoztatón. Igen, az egész rendezvény sztárja a helyszínen nem volt kipróbálható, így ezt a bejegyzést a los angelesi Canon bemutatón készült képekkel vagyok kénytelen illusztrálni. Majd elfelejtettem mondani, hogy a G szériába végre valahára visszatért a kihajtható és elforgatható LCD monitor, amit a mérnökök az évtized egyik baklövéseként a G7-es tervezésekor hagytak el.

img_00481Canon PowerShot G11 – újra kihajthatható LCD-vel (fotó: Jeff Keller)

Az előbb azt írtam, hogy egyértelmű sztár volt a G11, de ez az állítás egy kicsit sántít. A hamvaiból feltámadt PowerShot S széria legújabb tagja, a PowerShot S90 legalább akkora ovációt kapott, mint a G11. Nem is véletlen. A jól összerakott, kiváló képességekkel rendelkező tagokat felvonultató sorozat igazi utód nélkül halt ki néhány éve, pedig egyre inkább igény van a jó minőségű, zsebre tehető kompaktok iránt. Nem véletlen tehát, hogy a PowerShot S90 ugyanarra a CCD-re és Digic processzorra épít, mint a G11, annak képességeit megfejelve egy F2.0-ás kezdő fényerővel rendelkező objektívvel és az objektív körül elforgatható gyűrűvel. A vakupapucs, a kihajtható LCD és a kiemelkedő markolat (meg még ki tudja mi) elvérzett a méretcsökkentés oltárán, de ami maradt, az várhatóan színtiszta minőség. Gondolom nem okozok meglepetést, ha elárulom, hogy eddig ezt a modellt is csak fotón sikerült megnézni.

img_0049Canon PowerShot S90 – Állítógyűrű (fotó: Jeff Keller)

A Canon harmadik büszkesége a mai bemutatón az első, érintésérzékeny kijelzővel felszerelt Digital Ixus modell volt, amit Európában Digital Ixus 200 IS néven fognak forgalmazni. A büszkeség úgy érzem nem alaptalan, mivel sikerült egy nem csak tetszetős, de egész praktikus gépet is kreáljanak. Az érintésérzékeny kijelző sok művelet megoldását átveszi, de a legfontosabb alap beállítások a hagyományos kezelőszervekkel továbbra is elvégezhetők.

pi192881Canon Digital IXUS 200 IS

pi192880Canon Digital IXUS 200 IS – az érintésérzékeny LCD mellett megmaradtak a legfontosabb gombok is

pi192882Canon Digital IXUS 200 IS

Természetesen minden ma bejelentett modell rendelkezik optikai képstabilizátorral és milliónyi témamóddal. A Digital Ixus 120 IS, a Digital Ixus 200 IS és a PowerShot SX120 IS akár már holnaptól kapható lenne (ha nem nemzeti ünnep lenne), a többi modellre azonban szeptember végéig vagy akár október elejéig is várnunk kell. A gépek várható/ajánlott fogyasztói árairól a Canon képviselet munkatársai a kereskedők árképzési szabadságára hivatkozva nem árultak el részleteket, mint ahogy a várhatóan szeptember elsején megjelenő EOS 7D-ről sem „tudnak” semmit. pi192877

Canon PowerShot SX120 IS

pi192876

Canon PowerShot SX120 IS

pi192875

Canon PowerShot SX20 IS

pi192874Canon PowerShot SX20 IS

pi192873Canon PowerShot SX20 IS