Canon LEGRIA HF21 és HF S11 kamkorderek

0

A Canon új videókamerákat jelentett be LEGRIA családjába.

Az új modellek 64 GB belső flash memóriát tartalmaznak, melyre LP módban akár 24 órányi anyag menthető. A felvételeket SDHC kártyára is menthetjük, ha a belső memória kevésnek bizonyulna.

Canon LEGRIA HF21

Canon LEGRIA HF21

Canon LEGRIA HF21

Canon LEGRIA HF21

Canon LEGRIA HF21

Canon LEGRIA HF21

Mindkét kamera dinamikus optikai stabilizátort kapott, amely a gyártó szerint gyaloglás közben is tökéletesen stabil felvételkészítést tesz lehetővé.
A különleges kiegészítők között meg kell említeni a RA-V1 jelű távvezérlő adaptert, illetve a HF21-hez kapható WP-V1 vízhatlan tokot, amellyel víz alatt is videózhatunk.

Canon LEGRIA HF S11

Canon LEGRIA HF S11

Canon LEGRIA HF S11

Canon LEGRIA HF S11

Canon LEGRIA HF S11

Canon LEGRIA HF S11

Sajtóközlemény:

A Canon forgalomba hozta két vadonatúj flash memóriás HD LEGRIA kameráját

London, Egyesült Királyság, 2009. augusztus 19.: A Canon a mai nappal bővítette LEGRIA nagyfelbontású kameráinak választékát, és forgalomba hozta két új csúcskategóriás, 64 GB belső memóriával ellátott modelljét, amelyekkel több, mint 24 órányi folyamatos felvétel készíthető.

A LEGRIA HF21 és HF S11 modellek az elődjükhöz képest több újdonságot is tartalmaznak, többek között Dinamikus optikai képstabilizátort, a bővített Videó pillanatfelvétel módot és új funkciókat a kevés fényben történő felvételkészítéshez. Mindkét kamera nagykapacitású flash memóriába rögzít, amely a legmegbízhatóbb tárolási forma. A flash memóriába történő rögzítés gyorsabb, és az ilyen kamera könnyebb és kevesebb energiát fogyaszt, mint a merevlemezes tárolóval rendelkező modellek. Az új tartozékok a kamerával történő felvételkészítés lehetőségeit bővítik, és lehetővé teszik, hogy a felhasználó bármilyen környezetben készítsen kiváló minőségű HD videókat, a WP-V1 vízhatlan tokkal még víz alatt is.

LEGRIA HF S11 kiváló HD kamera a videó rajongóknak
A TIPA-díjnyertes LEGRIA HF S10 modellt is tartalmazó termékcsalád új tagja, a LEGRIA HF S11 HD kamera professzionális szintű funkciókat és a Canon eddigi legjobb HD kamera rendszerét tartalmazza. A kamera Kettős flash memóriás rögzítő módot alkalmaz, amely lehetővé teszi a felvételek rögzítését a belső memóriába, illetve cserélhető SDHC flash memóriakártyára. A HF S11 rendelkezik a jelenleg kapható kamerák közül a legnagyobb, 64 GB-os belső memóriával, amely akár 24 órányi folyamatos felvételt is lehetővé tesz (LP módban).

A legjobb videóminőség eléréséhez a LEGRIA HF S11 a Canon új Dinamikus optikai képstabilizátorát tartalmazza, amely virtuálisan megszünteti a kamera remegését a nagyobb látószögű témák, például tájak, embercsoportok vagy panorámák felvételekor. A funkcióval az aktívabb felvételkészítők is kiváló anyagot rögzíthetnek akár séta vagy hegymászás közben is.

A LEGRIA HF S11 a kiváló minőségű nagyfelbontású felvételeket a Canon HD Kamerarendszerrel készíti el: az egyedi Canon HD Videó objektívvel (10x optikai zoom-mal), a 8 megapixeles CMOS képérzékelővel és a DIGIC DV III képfeldolgozó processzorral. A HD Kamerarendszer 1920×1080 Full HD videóanyagot rögzít 24Mbps sebességgel és 8.0 megapixeles fotók is készíthetők. A 25p progresszív módban filmszerű felvételek készíthetők, és javítható az érzékenység a kevés fényben történő felvételkészítéskor. A videográfia szerelmesei számára a LEGRIA HF S11 teljeskörű vezérlési lehetőségeket biztosít. Ezek lehetővé teszik az élesség, az expozíció és a hangerőszint beépített vezérlőtárcsával történő beállítását. Ezen kívül a HF S11 tartalmaz Automatikus erősítésvezérlés korlátozást is, amellyel a felhasználó finom-hangolhatja az erősítést kevés fényben, és ezzel elérheti az egyensúlyt a felvétel részletgazdagsága és az éjszakai háttér között. Zebra minta és a Colour Peaking funkciók is rendelkezésre állnak, a Színes sáv/teszthang generátor pedig a professzionális felhasználóknak segít a kiegészítő felszerelések ismételt beállításában.

A maximális rugalmasság érdekében a HF S11-hez könnyen csatlakoztatható egy sor opcionális tartozék, többek között a RA-V1 Távvezérlő adapter, amely lehetővé teszi a Canon vagy néhány egyéb gyártmányú LANC-típusú távvezérlő használatát. Ezzel az élesség, a zoom és a felvétel távolról vezérelhető, amely akkor különösen hasznos, ha hosszú zoom stabilitásra van szükség – például természetfotózás során – vagy olyan helyekről, amelyekhez a felhasználó nehezen fér hozzá. Az RA-V1 Távvezérlő adapter kompatibilis a Canon ZR-1000 és ZR-2000 LANC adaptereivel (opcionális tartozékok).

LEGRIA HF21: a családbarát HD kamera
A LEGRIA terméksorozat új tagja – és csúcsmodellje családok számára – a LEGRIA HF21 kamera: 64 GB belső memóriával rendelkezik, zsebben elfér, és szuper elegáns a külső megjelenése.

Az intuitív funkciókkal ellátott LEGRIA HF21 kamerát arra tervezték, hogy a korábbiaknál is könnyebben lehessen vele kiváló minőségű és kreatív videofelvételeket készíteni. A Videó pillanatfelvétel módban négy másodperces pillanatfelvételek rögzíthetők egy gombnyomással, amelyek azután összefűzhetők és háttérzene adható hozzájuk – így számítógép használata nélkül is lehetségessé válik a videószerkesztés. A HF21 esetében a 4 másodperces felvétel nemcsak rögzítéssel, hanem lejátszás közben kivágással is előállítható. A kamerára gyárilag öt zeneszámot helyeztek el, de a felhasználó saját számokat is rátölthet a mellékelt Music Upload szoftverrel.

Az Arcfelismerés funkció egyszerre akár 35 arcot is érzékel a képen, és a műszaki paraméterek automatikus beállításával biztosítja, hogy a barátok és családtagok mindig élesen láthatók legyenek a videofelvételen. Kijelölhető egy külön arc is, amelyet a kamera követni tud az élességgel.

Hasonlóan a HF S11-hez, a HF21 is a Canon Dinamikus optikai képstabilizátorát használja, amellyel akár séta, hegymászás vagy futás közben is készíthetők remegésmentes felvételek. A Canon 15-szörös optikai zoom HD Videó objektívjével, a 3,3 megapixeles CMOS képérzékelővel és a DIGIC DV III képfeldolgozó processzorral a D137S kiváló minőségű HD videofelvételeket, és fantasztikus részletgazdagságú színes fényképeket készít.

A kevés fényben történő felvételkészítéshez – például összejöveteleken és éjszakai eseményeken – a Canon két új téma módot vezetett be. Az Éjszakai módban a kamera csökkenti a fényerőt, hogy az éjszaka sötétjét hűen vissza lehessen adni, a Kevés fény módban pedig részletgazdag felvételek készíthetők még szürkületben is. A HF21 kamerával kiváló HD anyag készíthető akár a különböző téma módokban, akár az automatikus beállításokkal a Kettős felvételkészítés módban.

A HF21 kamera 64GB flash memóriájával több kapacitást biztosít, mint sok rivális merevlemezes kamera, mindezt kompakt és elegáns megjelenéssel párosítva. A LEGRIA HF21 több, mint 24 órányi HD felvételt készít (LP módban), a Kettős flash memóriás rendszerrel pedig még hosszabb felvételek rögzíthetők, hiszen az SDHC kártyák cserélhetők, és a HD videók a belső memóriából bármikor a kártyára másolhatók.

A LEGRIA HF21 kamerához opcionális tartozékok teljes választéka kapható, többek között az RA-V1 távvezérlő adapter és a WP-V1 vízhatlan tok. A különleges kialakítású WP-V1 vízhatlan tok kategóriájában a legjobb, 40 m-es mélységig biztosítja a kamera védelmét búvárkodás vagy egyéb vízi sporttevékenységek során. A WP-V1 tok használható a jelenlegi LEGRIA HF20 és HF200 modellekhez is. Minden HF sorozatú kamera rendelkezik Víz alatti felvételi móddal, amely természetes módon adja vissza a víz alatti világ látványát a vízhatlan tokkal történő felvételkészítéskor. Ebben a módban a kamera automatikusan beállítja a fehéregyensúlyt a természetes színek megjelenítéséhez. A kamera ezután bármikor visszakapcsolható Víztükör módba vízparti vagy medenceparti felvételek készítéséhez.

Technológiai ismertető

Canon HD Kamera Rendszer
A LEGRIA HD videokamerák a Canon HD Kamera Rendszerét használják: a gyári Canon HD video-objektív, a Full HD CMOS képérzékelő és a DIGIC DV képfeldolgozó processzor egyedi kombinációját. Ezek a komponensek csak a Canon kamerákban találhatók meg, hiszen a Canon tervezi és gyártja őket. Ezzel a Canon biztosítja a legmagasabb színvonalú minőséget, és ellenőrizheti az egyes komponensek tökéletes együttműködését – a páratlan képminőség létrehozása érdekében.

A Canon Full HD CMOS képérzékelője
A CMOS képérzékelő a kamera szeme. Ez hozza létre a látható képet. A CMOS videó-képérzékelőknek az előnyei: az alacsony energiafogyasztás, a nagyobb fényérzékenység és a kiváló színegyensúly.

Az iparvezető technológia folyamatos fejlesztésének eredményeképpen elkészült a 8,0 megapixeles, 1/2,6”-os Full HD CMOS képérzékelő, amely a LEGRIA HF S-sorozatú kamerákban található meg, és a LEGRIA HF modellek új 3,3 megapixeles érzékelője.

A CMOS technológia azt is jelenti, hogy egyéb funkciójú áramkörök is elhelyezhetők ugyanazon a lapkán – így hatékonyabb kialakítások készíthetők. A Canon Full HD CMOS lapkáján zajcsökkentő és pixelerősítő áramkörök is helyet kaptak. A CMOS alacsony energiafogyasztása miatt az akkumulátor üzemideje a korábbinál hosszabb.

A Canon CMOS képérzékelőhöz használt Bayer típusú RGB primer színszűrő kiváló színhűséget biztosít.

Dinamikus optikai képstabilizátor
Az új HF21 és HF S11 kamerák Dinamikus képstabilizátora a LEGRIA kamerákon jelenleg is alkalmazott Super Range optikai képstabilizátor továbbfejlesztett változata. A „Dinamikus mód” tovább csökkenti képnek a kamera mozgásából adódó remegését például séta, kerékpározás vagy hegymászás közben történő felvételkészítés közben. Akár 10-szer hatékonyabban is működhet a korábbi modellekhez képest, a zoom tartomány nagy-látószögű végén alkalmazva.

Azonnali autofókusz
A Canon 2009 évi új HD kamerái az egyedi Instant AF rendszert használják, amely gyors és pontos automatikus élességállítást biztosít.

Mivel a HD felvételek igen nagy felbontásúak, az igen pontos autofókusz rendszer nagy jelentőséggel bír, hiszen a legkisebb élességi hibák is észrevehetők a nagyméretű HDTV-ken történő lejátszáskor.

A hagyományos TV AF rendszerek lassan reagálnak a tárgytávolság gyors változásaira, és gyakran megzavarják őket a bonyolultabb hátterek. A Canon Instant AF rendszere ezek megoldására külső távolságmérőt és pontos TV AF érzékelőt alkalmaz. Az előbbi a téma távolságát méri le; az utóbbit pedig a kamera a nagy pontosságú élességállításhoz használja.

Super Range optikai képstabilizátor
A Canon Super Range optikai képstabilizátora kétféle eljárást alkalmaz a kamera remegésének érzékelésére, és a hatásainak semlegesítésére széles frekvenciatartományban. A lencseeltolást érzékelő giroszkópok és a vektoralapú remegésérzékelés kombinációjával a Super Range képstabilizátor hatékonyan semlegesíti az olyan alacsony frekvenciájú remegéseket, mint például a lélegzésből adódó kameramozgásokat, valamint a nagy frekvenciájú rezgéseket, például az autó járó motorjának hatását. Az ilyen mozgások a normál képstabilizátor rendszerek érzékelési hatókörén kívül esnek.

A LEGRIA kamerák esetén a Super Range optikai képstabilizátor videófelvétel és fényképezés közben is használható.

DIGIC DV III
A DIGIC DV III a Canon kamerák legújabb képfeldolgozó processzora. Az eredetileg a Canon XLH1 kamerához HD minőségű képek kezelésére kifejlesztett DIGIC DV II processzor továbbfejlesztett változata a DIGIC DV III, amely már a Full HD-nál nagyobb (1920×1080 képpontnál nagyobb felbontású) képérzékelők jeleit is képes feldolgozni.

A DIGIC DV III egyedi zajcsökkentési rendszert használ a tiszta, éles, kiváló színvisszaadású és tónustartományú képek létrehozásához. A DIGIC DV III támogatja a bővített xvYCC színteret (x.v.Color), és eléri a dinamikatartomány 25%-os növekedését a DIGIC DV II-höz képest. Ez azt jelenti, hogy több részletet rögzít a kép sötét és világos részeiből.

A fényképeket és a videofelvételeket külön kell kezelni, mert mindkettőt másképp kell feldolgozni színkezelés szempontjából. A DIGIC DV III „osztott utas” feldolgozási eljárása pontosan ezt teszi, és mindkettőt optimálisan kezeli a legjobb eredmények elérése érdekében. Az eredmény: élénk színekben gazdag videók és képek, amelyek hűen visszaadják a témát, akár képernyőn, akár nyomtatásban tekintik meg őket.

A DIGIC DV III működteti az Arcfelismerés technológiát is (lásd alább).

Arcfelismerés technológia
A DIGIC DV III processzor által működtetett Arcfelismerés technológia képes érzékelni akár 35 arcot a képen, és a beállításokat ezeknek megfelelően optimalizálni. Ennek eredményeképpen a videofelvételen feltűnő személyek megfelelő élességgel és expozícióval jelennek meg, és a felvétel középpontjai lehetnek.

A kilenc legfontosabb arcot a kamera automatikusan kiemeli, majd a felhasználó kiválaszthat egyet, mint a felvétel fő témáját. A Canon digitális kompakt fényképezőgépein is megtalálható Arckiválasztás és követés technológia biztosítja, hogy a kiválasztott arc mindig éles marad, még akkor is, ha gyorsan mozog, akár több ember között is.

Lejátszás közben az Arc idősor és Arc ugrás funkciókkal a barátokat vagy ismerősöket tartalmazó kliprészletek kiválaszthatók, vagy kikereshetők.

A legkiválóbb minőségű videók 24Mbps képfrissítési sebességgel
A Canon HD kamerái 24Mbps adatátviteli sebességgel rögzítik a videofelvételeket, azaz az AVCHD szabvány szerinti legnagyobb sebességgel. A 24Mbps-es felvételek részletgazdagok, és a mozgások finom részleteit is visszaadják csodaszép színekkel. A hihetetlen képminőség nagyszerűen használható a gyors mozgások rögzítésére.

Előfelvételi mód (Pre REC)
Az előfelvételi módban a kamera folyamatosan rögzít 3 másodpercnyi anyagot egy átmeneti tárban. A Felvétel gomb megnyomásakor az előző 3 másodperc anyaga is hozzáadódik a felvételhez, így biztosítva, hogy egy fontos pillanat sem vész el, még akkor sem, ha váratlanul történik, és nem lehetett időben megnyomni a Felvétel gombot.

Videó pillanatfelvétel
A Videó pillanatfelvétel módban könnyedén lehet videó-összeállításokat készíteni bonyolult szerkesztés nélkül. A funkció használata során a külön Videó pillanatfelvétel gomb megnyomásakor a kamera 4 másodperces videoklipet rögzít. A 4 másodperc egy tipikus TV szpot hossza, és általában véve az az idő, amelyen még fenn lehet tartani a nézőő érdeklődését egy rövid felvétel során. A Videó pillanatfelvételek készítése közben az LCD képernyő szélén egy kék sáv jelzi a felhasználónak, hogy mennyi van hátra a 4 másodperces szegmensből. A művelet gombnyomásra indul, és a felvétel automatikusan leáll a klip végén.

A felvételkészítés után a felhasználó kiválaszthatja és megtekintheti a pillanatfelvételeket, és lejátszó-listát is készíthet belőlük, így egyszerű videomontázs készíthető. A lejátszó-lista ezután zenei aláfestéssel is lejátszható. A kamerában öt szabadon használható zeneszám van, és még több található a mellékelt CD lemezen; de feltölthetők a felhasználó saját kedvenc zeneszámai is a mellékelt Music Transfer Utility programmal (csak WAV formátumban).

Kettős felvétel
A Kettős felvétel módban lehetséges a videofelvétellel egyidejűleg fényképeket is készíteni, amihez nincs szükség a vezérlőtárcsa átváltására. A Felvétel gombbal elkezdhető a videofelvétel, közben a Fotó gombbal bármikor készíthetők fényképek. A Kettős felvétel módban a beállításokat a kamera végzi el automatikusan, így a felhasználónak elegendő a témára koncentrálnia.

A vezérlőtárcsa külön Fényképezés vagy Videó módba is állítható, ahol a manuális beállítások elérhetők.

Fotósorozat
Lejátszás közben a Fotósorozat funkció kiragad 25 képkockát egy másodpercnyi videóból, ahonnan a tökéletes felvétel kiválasztható.

xvYCC színtér (x.v.Color)
Az xvYCC színtér (x.v.Color) szélesebb színválasztékot biztosít, sokkal több színt, mint az sRGB színtér. Az eredmény a mélyebb, valósághűbb színvisszaadás. A funkció lejátszáskor csak olyan megjelenítővel használható, amely támogatja az x.v. színteret.