A pillanat varázsa

0

Idén III. alkalommal rendezi meg az utisugo.hu már-már hagyományos fotópályázatát. Ezúttal is három kategóriában lehet nevezni, de a kategóriák a tavalyitól eltérőek:

  • Ünnepeink
  • Aktív pihenés
  • Magyarország borvidékei

Nevezni 2010. február 28-ig lehet .

Sajtóközlemény:

Szeret utazni? Van fényképezőgépe?

Most itt az alkalom, hogy megmérettesse magát! Az Útisúgó.hu 2009. november 15-én elindítja III. fotópályázatát, A pillanat varázsa címmel. A pályázaton bármely természetes személy részt vehet, aki ingyenesen regisztrál az Útisúgó.hu oldalon. Három kategóriában lehet pályázni, értékes díjakért folyik a küzdelem. 2010 márciusában a pályaműveket szakértő zsűri bírálja el, és a közönség is szavazhat kedvenceire. Emellett a fórumban várjuk a véleményeket, kritikákat, vitaindító megjegyzéseket is. Természetesen fenntartjuk a jogot a fórum moderálására.

Nevezési feltételek és pályázati kiírás
A pályázaton csak digitális fényképezőgéppel készült, kizárólag saját felvételekkel lehet részt venni. A kép rövidebb oldalának minimum 1024 pixel hosszúságúnak kell lennie. A képeket JPG-formátumban, legalább 8-as, vagy annál jobb minőségű tömörítéssel kérjük elküldeni. Maximális képméret 2 megabyte. Az ennél nagyobb méretű fotókat lekicsinyítve kérjük beküldeni.

A pályázaton csak olyan felvételekkel lehet részt venni, amelyek más pályázatokon, illetve nyomtatásban még nem jelentek meg nyilvánosan. (A fotós saját, személyes honlapjára feltett kép és fotós, vagy egyéb közösségi oldalakra, blogokra feltett kép nem számít nyilvános megjelenésnek, kivételt képeznek a fotósnak honoráriumot fizető, úgynevezett stockfotó oldalak, blogok. A kép ilyenen való megjelentetése kizáró tényező. )

A pályázatra kategóriánként 3 képpel lehet nevezni, egy felvétel csak egy kategóriában szerepelhet (lásd: „Kategóriák” menüpont). Egynél többször szándékosan beküldött fotó (akár azonos, akár különböző kategóriában szerepel) a pályázó automatikus kizárását vonja maga után. A képek jóváhagyás után jelennek meg a megfelelő kategóriában, a feltöltéstől számított 24 órán belül.

A pályázaton való részvétel módja:
A regisztráció után a pályázónak egy elektronikus nevezési lapot kell kitöltenie. Az itt megadott személyes adatok nem publikusak, a képek szerzője az eredményhirdetésig ismeretlen marad mind a nagyközönség, mind a zsűri számára.

Egyéb feltételek:
Minden felhasználó csak egyszer regisztrálhat, és egy képet csak egyszer tölthet fel.

Figyelem, szabálymódosítás: Csak olyan számítógépes korrekciót fogadunk el, ami a kép információtartalmát nem változtatja meg. Tilos a montírozás, több kép egymásra másolása, képen szereplő elemek kiretusálása vagy bemásolása és a fotó bármilyen egyéb meghamisítása.
Megengedett a kép megvágása, lekicsinyítése, a szennyezett képérzékelő miatt a képre kerülő porszemek, szennyeződések retusálása, a színek korrekciója, illetve a fotó fekete-fehér és monokróm konverziója.
Megengedettek továbbá olyan számítógépes korrekciók, ami a hagyományos ezüstalapú nagyításokkor szokásos képmódosítások digitális megfelelőjének számít (pl. takarás, utánvilágítás), de csak olyan mértékig, ami még nem meríti ki a fent említett montírozás vagy kiretusálás fogalmát. (Példa: a kép széleinek enyhe sötétítése az egységesebb kompozíció érdekében megengedett.) HDR és panorámafelvételeket is elfogadunk, amennyiben a beküldő be tudja mutatni az eredeti képfájlokat. A pályázó elfogadja, hogy a zsűri hivatott eldönteni, hogy a számítógépes utómunka még szabályos volt-e, vagy nem. Ez utóbbi esetben a pályázó elfogadja az esetleges kizárást.

Csak saját alkotással lehet nevezni, az esetleges szerzői jogi problémákért a kép feltöltője vállalja a teljes körű jogi, anyagi és erkölcsi felelősséget.

A pályázónak a zsűri esetleges kérésére az eredeti képfájlokat be kell mutatnia.

A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy a gyűlöletkeltésre alkalmas, közerkölcsöt sértő fotókat eltávolítja, és beküldőjüket kizárja a versenyből.

A pályázó elfogadja az azonnali kizárás jogát, amennyiben a zsűri a beküldött pályamunkával kapcsolatban bármilyen szabálytalanságot állapít meg.

A pályázó tudomásul veszi, hogy a pályázat kiírója a beküldött képeket – promóciós célra – ellenszolgáltatás nélkül felhasználhatja weboldalán és egyéb más megjelenési felületeken.

Feltöltési és beküldési határidők:
A fotókat 2009. november 15-től lehet feltölteni az oldalra
A beküldés lezárása 2010. február 28-án történik.
A fotókat előreláthatólag 2010. márciusában bíráljuk el.

Nyilvános eredményhirdetés és díjkiosztás 2010. áprilisában várható, amiről időben értesítjük a pályázókat és a nyilvánosságot.

Kategóriák:

Ünnepeink
Ebben a kategóriában az ünnepnapok hangulatát megörökítő felvételeket tölthetnek fel a pályázók. Fontos szempont az újszerű képi megközelítés, tehát elsősorban nem hagyományos családi emlékképeket várunk.
Természetesen nemcsak a karácsony, a húsvét, hanem bármilyen egyéb, ünnephez, mulatságokhoz, különleges eseményekhez kapcsolódó kép is elfogadott, beleértve az ünnepi népszokásokat is (pl. tavaszköszöntő, disznóölés, busójárás stb.) A képeknél feltétlenül kérjük megjelölni a készítés pontos helyét és idejét!

Aktív pihenés
Ebbe a kategóriába olyan, utazások során készült felvételeket várunk, ami kellőképpen reprezentálja az aktív pihenés fogalmát. A felvétel szólhat kirándulásról, biciklitúráról, vitorlázórepülésről, extrém sportokról, de az aktív pihenés bármilyen más képi megjelenítéséről is. A felvétel bárhol készülhet a világon, de feltétlenül kérjük megjelölni a készítés pontos helyét és idejét! (pl. Lyon – Franciaország vagy Sidney – Ausztrália.)

Magyarország borvidékei
Magyarországon 22 történelmi borvidék található. Olyan felvételeket várunk elsősorban, amelyek bemutatják ezeknek a tájaknak a borral, borászkodással vagy a borturizmussal való kapcsolatát. A dolog teret enged a fantáziának, nem kell feltétlenül ragaszkodni a korábban jól bevált sémákhoz.A zsűri az eredeti ötleteket fogja elsősorban értékelni.