Huszonéves lett a Photoshop

0

A „szoftver, mely újraértelmezte a kreativitást a digitális korszakban”, szerényen így jellemzi termékét a Photoshopot az Adobe, és a kijelentésben van is valami. A Photoshop valóban nagy hatással volt a képszerkesztésre, és mára a legfontosabb referenciaszoftverré vált ezen a területen.

A program elődjét – akkor még Display néven – 1987-ben fejlesztette ki Thomas Knoll. A végtelenül egyszerű alkalmazás szürkeárnyalatos képek megjelenítésére volt képes az akkori monitorokon. Röviddel ezután Thomas, testvérével Johnnal közösen, a képfájlok szerkesztésére is alkalmassá tette a szoftvert. A Display hamarosan felkeltette az iparágban érdekelt cégek figyelmét, melyek közül 1988-ban az Adobe vásárolta meg és 1990-től Photoshop néven hozta forgalomba.

“Húsz éve az Adobe még arra számított, hogy havi 500 Photoshopot tudunk eladni,” emlékezik Thomas Knoll, a Photoshop egyik társfejlesztője. “Szerintem bizton állíthatjuk, hogy túlszárnyaltuk az elvárásokat. Fantasztikus belegondolni, hogy manapság már emberek milliói használják ezt a szoftvert.” A Photoshopból megjelenése óta több mint 10 millió fogyott.

Az eddig 11 változatot megélt képszerkesztő a mai napon ünnepli megjelenésének 20. évfordulóját, melynek keretében a san francisco-i Palace of the Fine Arts Theaterben tartottak nyitóünnepséget a program készítői és több ezer meghívott vendégük. Az ünnepségsorozat Japánban, Délkelet Ázsiában és Európában is folytatódik előadásokkal, bemutatókkal.