Jön a Sony APS szenzoros kompaktja

0

Túl sok konkrétumot nem árult el a PMA-n megrendezett sajtótájékoztatóján a Sony, de jövőbeni terveiről azért akadt egy-két érdekes konkrétum.

Talán a legnagyobb érdeklődés készülő, „kompakt” α (Alpha) rendszerének koncept modelljét kísérte, mely a Mikro 4/3-os rendszerhez hasonlóan, a DSLR fényképezőgépekkel konkuráló méretű képérzékelőt és cserélhető objektívet kapott. Mindezeket egy első ránézésre igen kis vázban. A fényképezőgépben a Sony Exmor APS HD CMOS szenzora dolgozik majd, ezzel nagyjából belőhetjük a méretét, valamint azt a tényt, hogy a készülék HD minőségű videó rögzítésére is alkalmas lesz.

Az apró gépen várhatóan nem lesz EVF kereső, a kisebb kompaktokhoz hasonlóan LCD-vel rendelkezik majd. A közzétett képek alapján egy felnyíló vakut is sikerült elhelyezniük a vázban. A fényképezőgép egyelőre csak alfa állapotú vitrinmodell, így végleges külseje a megjelenésig még változhat. Jelen pillanatban megjelenési dátumot és árat sem közölt a Sony.

A másik újdonság az Alpha DSLR rendszer frissítése, melyhez kapcsolódva két gép prototípusával lepett meg minket a japán gyár. Az egyikük a több mint 2 éve kiadott Alpha DSLR A-700 utódja lesz, a másik nevét egyelőre nem közölték, de jól láthatóan egy egyszerűbb és kisebb modellről van szó. Mindkét gépen az AVCHD felirat olvasható, tehát – a Sony DSLR-eknél elsőként – HD felbontású videofelvételre is számíthatunk.

A fényképezőgépek mellett két objektívről is említést tett a Sony, mindkettőt a professzionális fotósoknak szánva. Az egyik egy Sony Zeiss Distagon T 24mm F2 ZA SSM nagyfényerejű és nagylátószögű fix, főként tájfotózáshoz ajánlva, a másik pedig egy G-sorozatú szupertele, 500mm-es gyújtótávolsággal és F4 fényerővel.