Panasonic LUMIX DMC-G10

0

A Panasonic a G1 és GH1 irányvonalán továbbhaladva bejelentette Lumix DMC-G10 típusnevű digitális fényképezőgépét, mely jelenleg a világ legkönnyebb cserélhető optikás gépe. A G10 főbb képességeiben hasonlít a tavalyi GH1-re, de néhány funkcióban egy kicsit egyszerűbb nála. Ilyen a kisebb felbontású videóképesség, ami még így is HD minőséget nyújt a maga 1280 x 720 pixeles méretével.

A videók csak a hagyományos Motion JPEG formátumban menthetők, tehát a gyártó által előszeretettel használt AVCHD ezúttal kimaradt. Ebben a beállításban többféle Film mód közül választhatunk, melyek mozgóképhez optimalizált képbeállításokat jelentenek, hogy videóink még inkább mozi hatásúak legyenek.

A gép hátulján egy 460 000 képpontos, átlósan 3” méretű LCD kijelző található, elektronikus keresője azonban kisebb felbontású (202 000 képpont) a korábbi modellnél. A keresőkép nagyítása 1,04x, vagyis kategóriájában igen tágas. Kisfilmes viszonylatban ez 0,52x-es nagyításnak felelne meg. A hátsó képernyő és a kereső is 100%-os lefedettséget biztosít, így mindent láthatunk rajtuk, ami a képre kerül majd.

A DMC-G10 a Panasonicnál már jól bevált MEGA O.I.S optikai stabilizátor rendszert támogatja, amennyiben ezzel felszerelt objektíveket használunk a gépen.

A készülék számos automata szolgáltatást is kapott. Az intelligens témamód felismerés például fotó és videofelvételnél is működőképes. Ehhez egy új ‘iA’ gomb is a vázra került. Intelligens lehet az érzékenység szabályozás is, amely figyelembe veszi, hogy álló, vagy mozgó témát fotózunk. Mozgó téma esetén alkalmazhatunk követő autofókuszt is.

Az expozíció optimalizálás a jobb minőségű képek készítésében segít. Ezen belül használhatunk például háttérfény kompenzációt is, mely a problémás megvilágítású helyzetekben nyújt segítséget. A G10 arcfelismerést és a kívánt fotóalanyok arcvonásainak eltárolását is kínálja.

Az elkészült fotókat SD vagy SDHC kártyán tárolhatjuk, és ha rendelkezünk ilyen olvasóval ellátott Panasonic VIERA televízióval, a kártyát áthelyezve azon is megtekinthetők a képek.

A Panasonic Lumix DMC-G10 tulajdonságai:

  • 12,1 megapixeles Live MOS szenzor
  • RAW támogatás
  • ISO100-6400 érzékenység
  • 1280 x 720 pixeles MJPEG videofelvétel, 30 kép/mp sebességgel és mono hanggal
  • My Color és Film módok videónál is
  • 3,2 kép/mp sorozat, 7 RAW képig
  • 11-es kulcsszámú felnyíló vaku, és vakupapucs
  • 460ezer képpontos hátsó LCD, 3” képátlóval
  • 202ezer képpontos EVF kereső, 1,04x nagyítással
  • HDMI kimenet
  • Magyar menü
  • SD/SDHC és SDXC kártyák támogatása
  • Lítium-ion akkumulátor és töltő

Sajtóközlemény:

DMC-G10 – A Panasonic tovább bővíti LUMIX G mikro 4/3-os sorozatát

Az új LUMIX G10 fejlett funkciókkal és egyszerű működtetéssel

Budapest, 2010.március 9. – A Panasonic ma bejelentette a DMC-G10 modellt, a világ legkönnyebb cserélhető objektíves fényképezőgépét, amelyben számos fejlett digitális funkciót ötvöz az egyszerű kezelhetőséggel.

2008 végén a Panasonic átrendezte a fényképezőgépek piacát a LUMIX DMC-G1 kamera piacra dobásával. Ez a Mikro 4/3-os rendszeren alapuló, cserélhető objektíves fényképezőgép mellőzte a nagy helyigényű belső tükörrendszer alkalmazását, amely jelenleg valamennyi hagyományos D -SLR fényképezőgépben megtalálható. Ezen újítás által a fényképezőgép és az objektívek kisebbek lettek, és lehetővé vált olyan új funkciók megalkotása, mint az Állandó Élőképes Kereső. Ezt követően 2009-ben a Panasonic bemutatta a LUMIX DMC-GH1-et, mely képes volt 1920×1080 felbontású Full HD filmek felvételére jól működő autofókusz funkcióval együtt, valamint a LUMIX DMC-GF1 modellt, amely hatékony, D-SLR-szerű funkciókat és HD-videofelvételt egyesített egy letisztult és könnyen használható kivételesen kompakt gépben.

A LUMIX G10 jellemzője a nagy és fényes, 3”-os, 460 ezer képpontos Intelligens LCD-kijelző, és egy 202 ezer képpontos 1,04 -szeres (0,52-szeres **) nagyítású Állandó Élőképes kereső, amely még exponálás előtt láthatóvá teszi a felvételi paraméterek változtatásának hatását. Az Állandó Élőképes kereső rendelkezik a hagyományos keresők funkcionalitásával, és lehetővé teszi a beállítások előnézetét. A másodpercenkénti 60 képes Állandó Élőkép a Live MOS szenzor használatának köszönhető, amely közvetlen jeleket generál és valós időben továbbít az LCD-kijelző felé. Az Állandó Élőképes kereső, valamint az LCD közel 100 százalékos látómezőt biztosít. Ez lehetővé teszi a fotós számára, hogy a kép komponálása közben ellenőrizze a pontos képkivágást saroktól sarokig.

A cserélhető objektíves és a kompakt Lumix fényképezőgépeknél is népszerű iA (Intelligens Automata) mód a felvételi paraméterek automatikus optimalizálásával egyszerűsíti a képkészítést mind a fotózás, mind a filmezés során. Az iA mód közvetlenül aktiválható az új iA funkciógombbal, anélkül, hogy a tárcsa és menü használatával fáradoznánk. A LUMIX G10 az AF-követésnek köszönhetően bármilyen tárgyat képes célba venni és fókuszban tartani akár mozgás közben is – így hirtelen felbukkanó, remek fotótémákról is készíthetünk gyönyörű, tiszta felvételeket. Csak vegyük célba, rögzítsük a célkeretet és exponáljunk! Az Arcfelismerő** funkció megjegyezi a regisztrált arcokat, és rájuk optimalizálja az élesség és expozíció beállítását.

A fent említett fejlett funkciókon túl az iA mód rendelkezik mindazon alapfunkciókkal, melyek egy jó digitális fényképezőgépben elengedhetetlenek. Ilyen például a MEGA Optikai Képstabilizátor (O.I.S.) mely kiküszöböli a kézremegés hatásait, vagy az Intelligens ISO-vezérlés, ami az érzékenység szabályozásával csökkenti az elmosódást, ha a tárgy mozog exponálás közben. Az Intelligens Expozíciószabályozás optimalizálja az expozíciót a kép minden egyes részén, így nem égnek ki a csúcsfények és az árnyékos területeken is marad részlet. Az automatikus ellenfénykompenzáló funkció minden alkalommal működésbe lép, ha a fényképezőgép érzékeli, hogy a fotózni kívánt téma háttérfényben áll. Az Intelligens Motívumprogram-választó automatikusan felismeri a leggyakoribb fényképezési helyzeteket – portré, éjszakai portré, tájkép, éjszakai tájkép, makró és naplemente – , és átkapcsol a megfelelő motívumprogramra.

A LUMIX G10 tartalmazza a My Color módot, mely hét előre beállított hatást kínál – Expresszív, Retro, Letisztult, Elegáns, Monokróm, Dinamikus művészi és Sziluett, megtartva az Egyéni módot is, melyben a felhasználó maga állíthatja be a színeket, a fényt és a telítettségi szinteket. Az Állandó Élőkép funkcióval még a kép elkészítése előtt megtekinthetjük, hogy a beállításaink hogyan fogják befolyásolni a képet, ezáltal könnyebb megragadni a kívánt hangulatot vagy atmoszférát.

A LUMIX G10 képes 1280 x 720 képpont felbontású HD-videók rögzítésére Motion JPEG formátumban, valamint normál felbontású filmek készítésére QVGA, VGA és WVGA formátumban. A nagyméretű képérzékelő, a nagy felbontás és a cserélhető objektívek új távlatokat nyitnak a videózásban is. A DMC-G10-zel bármilyen felkészültségű videó-rajongó tökéletes filmeket készíthet, tekintve, hogy az iA (Intelligens Automata) a mozgóképek felvételekor is elérhető. Az Optikai Képstabilizátor (O.I.S.) segít kiküszöbilni a kézremegés hatásait erős ráközelítés esetén is. Az Arcfelismerő automatikusan felismeri az arcot a képen, és beállítja az élességet, az expozíciót, a kontrasztot és a bőrszínt, így azok mindig gyönyörűen festenek a képeken. Az Intelligens Expozíció folyamatosan ellenőrzi a környezeti fényviszonyokat és azoknak megfelelően állítja be az expozíciót, így nem égnek ki a csúcsfények és az árnyékos területeken is marad részlet. Az Intelligens Motívumprogram-választó pedig automatikusan átkapcsol a normál, portré, makró, tájkép és kevés fény módok valamelyikébe a helyzetnek megfelelően, így optimalizálja a képminőséget.

A G10 film móddal is rendelkezik, ahol a felhasználók különböző jellegzetes szín- és a kontrasztbeállítás közül választhatnak a videofelvétel rögzítésekor. Ezekkel a különböző beállítási lehetőségekkel a felhasználók belekóstolhatnak a professzionális-szerű filmezésbe, csakúgy, mint fotózás közben.

A LUMIX G10 segítségével készített fotók egyszerűen megtekinthetők a Panasonic VIERA HDTV-ken vagy a Panasonic DIGA Blu-ray lejátszókon, ha az SD-/SDHC-memóriakártyát egyszerűen behelyezzük a kompatibilis készülékek erre a célra kialakított kártyanyílásába. Alternatívaként a mini HDMI-kábel jelent megoldást az álló- és mozgóképek átjátszására az egyszerű VIERA Link™ kapcsolattal rendelkező tévékre, melyeken a lejátszás, mint a diavetítés is VIERA HDTV távirányítóval vezérelhető. A G10-zel készített videók Motion JPEG formátumban kerülnek elmentésre, amit a fent említett Panasonic eszközök SD-kártyanyílása nem támogat, így azok a fotókkal ellentétben közvetlenül nem játszhatók le VIERA HDTV készülékeken.

A kompakt és könnyű LUMIX G10 lesz az a fényképezőgép, amely megszabadítja a különböző felkészültségi szinten lévő felhasználókat a működtetési és beállítási nehézségektől, olyan új fényképezési élményt nyújtva, mely egyúttal korlátlan kibontakozási lehetőséget kínál.

*2010 március 7.-i adat, keresővel rendelkező cserélhető objektíves fényképezőgépek vonatkozásában.
**35 mm-es filmes megfelelés
**Az Arcfelismerő funkció előzetes bekapcsolása, a fotózni kívánt arcok (személyek) előzetes regisztrálása szükséges.