Panasonic LUMIX DMC-G2

0

Az egyszerűbb G10-es modell mellett a G1 utódjának adatait is a nagyvilág elé tárta a Panasonic. Az új fényképezőgép a DMC-G2 nevet kapja, és legnagyobb újdonsága, a kihajtható, érintőképernyő, mely még egyszerűbbé teszi a kezelését, vagy akár a kész fotók visszanézését. Ezzel a funkcióval az első cserélhető objektíves gépet üdvözölhetjük.

Az érintőképernyős LCD 3” méretű, felbontása pedig 460 000 képpont. Teljes lefedettséget biztosít , a jobb komponálási szög érdekében pedig 180 fokban kihajtható és 270 fokban elfordítható/dönthető. A gép, elődjéhez hasonlóan elektronikus keresővel (EVF) rendelkezi, amely 1,4x-es nagyítást biztosít. Ez kisfilmes viszonylatban 0,7x nagyításnak felelne meg, ami már vetekszik a jobb fullframe érzékelős SLR-ek keresőkép méretével. Az EVF 1,44 millió szubpixeles.

A Panasonic G1 még nem kínált videofelvételt (csak a GH1 modell), a G2 viszont már igen, bár a GH1 Full HD felbontása helyett itt 720p soros HD-vel kell beérnünk. A mozgóképek Motion JPEG, vagy akár AVCHD Lite tömörítéssel készülhetnek, hangfelvétellel egybekötve, mely akár külső mikrofon csatlakoztatásával is felvehető. Videózásnál még a rekeszértéket is állíthatjuk. Az új Video Divide szolgáltatásnak köszönhetően a kész klipek feldarabolhatók. A gépen HDMI kimenetet is kapunk a nagyfelbontású kijelzőkhöz való csatlakozásra.

A Panasonic DMC-G2-ből nem maradtak ki a gyártó jobb fényképezőgépeiben bevált szolgáltatásai és újdonságai sem. A jól ismert MEGA O.I.S. Stabilizátor például itt is beállítható a gépen, ha ezzel felszerelt optikát használunk. Kapunk intelligens témamód választást, számos színeffektet (My Color), arcfelismerést és az arcok eltárolásának lehetőségét, valamint expozíció javító szolgáltatásokat.

Ahogy most bejelentett kisebb testvére, a G2 is SD és SDHC kártyákra menti a kép és videó adatokat. Ezek VIERA tévéken, vagy Panasonic DIGA Blu-ray lejátszókon gond nélkül visszajátszhatók.

A fényképezőgép a hagyományos fekete mellett, piros és kék színben is kapható lesz.

A Panasonic Lumix DMC-G2 a következő szolgáltatásokban különbözik a most bejelentett DMC-G10-től:

  • AVCHD Lite mozgókép formátumot is támogat
  • 50 kép/mp-es videók (kimeneten: 25 kép/mp)
  • kihajtható-elfordítható, érintőképernyős LCD
  • több mint 7x akkora felbontású EVF kereső
  • automata szemérzékelő
  • a témaprogramok videónál is használhatók
  • sztereó mikrofonbemenet
  • érintésvezérelhető AF, MF nagyítás és zárkioldás
  • 390 kép egy akkufeltöltéssel (G10: 410 kép)
  • PHOTOfunSTUDIO 5.0 HD Edition szoftver
  • 35 grammal nehezebb

A készülék fontosabb tulajdonságai:

  • 12,1 megapixeles Live MOS szenzor
  • RAW támogatás
  • ISO100-6400 érzékenység
  • 1280 x 720 pixeles MJPEG és AVCHD Lite videofelvétel, 30 és 25 kép/mp sebességgel és mono hanggal
  • My Color és Film módok videónál is
  • 3,2 kép/mp sorozat, 7 RAW képig
  • 11-es kulcsszámú felnyíló vaku, és vakupapucs
  • 460ezer képpontos, érintőképernyős, elforgatható hátsó LCD, 3” képátlóval
  • 1,44millió képpontos EVF kereső, 1,4x nagyítással
  • HDMI kimenet
  • Magyar menü
  • SD/SDHC és SDXC kártyák támogatása
  • Lítium-ion akkumulátor és töltő

Sajtóközlemény:

A Panasonic bemutatja legújabb LUMIX G sorozatú digitális fényképezőgépét, a LUMIX DMC-G2-t

Az új LUMIX DMC-G2 érintőképernyős vezérléssel *

Budapest, 2010. március 9. – A Panasonic ma bejelentette az új LUMIX DMC-G2 debütálását, amely a világ első cserélhető objektívvel és érintésvezérelt LCD-vel rendelkező fényképezőgépe.

2008 végén a Panasonic átrendezte a fényképezőgépek piacát a LUMIX DMC-G1 kamera piacra dobásával. Ez a Mikro 4/3-os rendszeren alapuló, cserélhető objektíves fényképezőgép mellőzte a nagy helyigényű belső tükörrendszer alkalmazását, amely jelenleg valamennyi hagyományos D -SLR fényképezőgépben megtalálható. Ezen újítás által a fényképezőgép és az objektívek kisebbek lettek, és lehetővé vált olyan új funkciók megalkotása, mint az Állandó Élőképes Kereső. Ezt követően 2009-ben a Panasonic bemutatta a LUMIX DMC-GH1-et, mely képes volt 1920×1080 felbontású Full HD filmek felvételére jól működő autofókusz funkcióval együtt, valamint a LUMIX DMC-GF1 modellt, amely hatékony, D-SLR-szerű funkciókat és HD-videofelvételt egyesített egy letisztult és könnyen használható kivételesen kompakt gépben.

A LUMIX G2 a LUMIX G-sorozat legújabb tagja érintőképernyővel rendelkezik, amely megkönnyíti és egyúttal sokoldalúbbá teszi a felhasználást. Az LCD-kijelző megérintésével, a felhasználó irányíthatja az autofókuszt, akár zárkioldás közben is. A gyors és pontos, kontrasztalapú AF jól együttműködik az érintőképernyővel a zökkenőmentes és kényelmes fényképezés érdekében. Az érintőképernyős kezelőfelület a képek visszanézéséhez is jól használható. Az ikonok megérintésével több száz képből is villámgyorsan rátalálhatunk a keresett fotóra, és jeleníthetjük meg a kijelzőn különböző méretekben. Ujjunkat végighúzva a kijelzőn, lapozhatunk is a gyűjteményben.

A LUMIX G2 rendelkezik dupla Állandó Élőkép funkcióval is, melyet a kihajtható-forgatható 3” -os, 460 ezer képpontos intelligens LCD-kijelző és a 1,440,000 képpont felbontású 1,4x (0,7x**) nagyítású elektronikus kereső (LVF) közvetít. Az Állandó Élőképes kereső rendelkezik a hagyományos keresők funkcionalitásával, és lehetővé teszi a beállítások előnézetét a kép elkészítése előtt. A méretes, nagy felbontású LCD-kijelző nagy betekintési szöget nyújt: vízszintesen 180°-ig kihajtható, függőleges irányban pedig 270°-ig forgatható, emellett 100%-os látómezőt kínál. Használata minden körülmények között kényelmes, és nagymértékben támogatja az érintésvezérelt működtetést.

A LUMIX G2 képes 1280 x 720 képpont felbontású HD-videók rögzítésére a fejlett tömörítést alkalmazó és kiváló kép- és hangminőséget nyújtó AVCHD Lite formátumban, valamint a hagyományos Motion JPEG formátumban is. Az Intelligens Felbontás technológiának köszönhetően a filmekből egyszerűen, jó minőségben vághatunk ki nagy felbontású állóképeket, melyek papírképkidolgozásra is alkalmasak 10 x 15 cm-es méretig. Sőt a LUMIX G2 képes fotókat készíteni filmfelvétel közben, csupán a kioldógomb megnyomásával. Újdonság a „Video Divide” funkció, melynek segítségével egy kívánt ponton két részre vághatjuk a már elkészített videót, majd eltávolíthatjuk a fölöslegesnek ítélt részeket. A kamera rendelkezik HDMI-kimenettel, így a mozgóképek és fotók lejátszhatók nagyméretű síkképernyős televízión opcionális HDMI mini-kábelen keresztül. A HD-filmfelvétel mellett normál felbontású QVGA, VGA és WVGA formátumú videofelvétel is rendelkezésre áll.

A LUMIX G2 tartalmazza a My Color módot, mely hét előre beállított hatást kínál – Expresszív, Retro, Letisztult, Elegáns, Monokróm, Dinamikus művészi és Sziluett, megtartva az Egyéni módot is, melyben a felhasználó maga állíthatja be a színeket, a fényt és a telítettségi szinteket. Az Állandó Élőkép funkcióval még a kép elkészítése előtt megtekinthetjük, hogy a beállításaink hogyan fogják befolyásolni a képet, ezáltal könnyebb megragadni a kívánt hangulatot vagy atmoszférát. Továbbá kiválaszthatjuk a „Movie P” módot is, ahol a rekesz értékét szabadon állítva befolyásolhatjuk a mélységélességet, ezáltal növelve a filmek kifejező erejét.

A cserélhető objektíves és a kompakt Lumix fényképezőgépeknél is népszerű iA (Intelligens Automata) mód megtalálható a G2-ben is. Ez az üzemmód intelligens érzékelő és korrekciós technológiák alkalmazásán keresztül a felvételi paraméterek automatikus optimalizálásával egyszerűsíti a képkészítést mind fotózás, mind filmezés során. Az iA mód közvetlenül aktiválható egy külön funkciógombbal, anélkül, hogy a tárcsa és menü használatával fáradoznánk, így gyakorlatilag bármilyen tudásszintű felhasználó kiváló filmeket rögzíthet a LUMIX G2-vel. Filmezés közben az iA aktiválja az Optikai Képstabilizátort (O.I.S.) mely kompenzálja a kézremegés hatását akár erős ráközelítés esetén is. Az Arcfelismerő automatikusan felismeri az arcot a képen, és beállítja az élességet, az expozíciót, a kontrasztot és a bőrszínt, így azok mindig gyönyörűen festenek a képeken. Az Intelligens Expozíció folyamatosan ellenőrzi a környezeti fényviszonyokat és azoknak megfelelően állítja be az expozíciót, így nem égnek ki a csúcsfények és az árnyékos területeken is marad részlet. Az Intelligens Motívumprogram-választó pedig automatikusan átkapcsol a normál, portré, makró, tájkép és kevés fény módok valamelyikébe a helyzetnek megfelelően, így optimalizálja a képminőséget.

A LUMIX G10 segítségével készített fotók és videók egyszerűen megtekinthetők a Panasonic VIERA HDTV-ken vagy a Panasonic DIGA Blu-ray lejátszókon, ha az SD-/SDHC-memóriakártyát egyszerűen behelyezzük a kompatibilis készülékek erre a célra kialakított kártyanyílásába. Más esetben a LUMIX G2-vel készített álló- és mozgóképeinket az opcionális mini HDMI-kábel segítségével vihetjük át közvetlenül a TV-re, hogy a VIERA Link™ egyszerű lejátszási műveleteit – például diavetítést – élvezzünk, melyek elérhetők a VIERA HDTV távirányítójával.

A HD-filmezésre alkalmas LUMIX G2 egy sor haladó funkciót kínál az érintéses vezérlésnek köszönhetően korábban soha nem tapasztalt egyszerű kezelhetőséggel. A kezdőktől a haladókon át a profi fotósokig mindenkinek új, nagyszerű élményt nyújt használata.

*2010 március 7.-i adat, cserélhető objektíves kihajtható-forgatható LCD-vel rendelkező fényképezőgépek vonatkozásában
** a 35 mm-es filmes megfelelés