Europen Photogroup of Art and Performance Pécsett

0

Pécs, Európa egyik kulturális fővárosa június végéig a Dómmúzeum Kőtárában ad otthont az Europen Photogroup of Art and Performance (EPHAP) kiállításnak. A tárlat különös értékét az adja, hogy egy országokon átnyúló civil szerveződésű művészcsoport mutatja be alkotásait. A kiállítás a hivatalos programok közé tartozik, képviseli a kultúrát, az európaiságot. A kiállítók között van Szabó Béla fotóművész is.

A megnyitón elhangzott, hogy a művészet, ezen belül a fotóművészet képviselőinek más kihívást jelent ez a világ: kimerevíteni a pillanatot úgy, hogy a minket körülvevő világot más módon tudjuk értelmezni, érezni és érteni tudjuk egyszerre. A fotó művészet, így a kiállított képek is Octavio Paz mexikói író szavait tükrözik: ” ..amit látok, azt én teremtem, amit látok, az teremt engem”. A kiállítók – munkájukat oklevéllel ismerték el – képeikkel újrateremtik a világot, a világukat. A képek a számunkra fontos dolgokról beszélnek, a fotózás nyelvén szólnak a nézőkhöz, láttatják a világ arcát, érezni engedik minden rezdülését, megmutatják az egyéni alkotói karakter stíluselemeit, a mély és gazdag tónusrend, az árnyékok, a megcsillanó fények, a pillanat rezdülései megállítanak bennünket, éreztetik a világ éltető ritmusát, az érte való küzdelmet, a kitartást.

Arról is szó esett, hogy ösztönös művészi tudatosság vezeti a művészeket. A mű sokszor többet tud mondani, mint maga a művész. Minden jó mű újra teremti a világot, az alkotó hozzájárul ahhoz, hogy újraértékeljük, átformáljuk a világ rendjét. Minden mű tükör, kétszeresen is az, megmutatja egy darabját a világnak és azt, aki a tükröt tartja.

Tizenhárom művész alkotásait láthatják az érdeklődők a kőtár falain. A régiókat átfogó fotós csoport létrehozásának gondolata 2004-ben vetődött fel, aztán megszületett a civil szerveződésű művészcsoport, amely művek bemutatását, nemzetközi fotókiállítások szervezését, tagjainak eszmecseréjét tűzte ki célul. Az alapítók – Klaus Wöhner (Németország), Walter Foschiatti, Adriano Perini (Olaszország), Peter Pokorn (Szlovénia), Gyarmati Csaba, Tám László (Magyarország), Karel Burda (Csehország), Fred Lemmerer, Helmut Magritsch, Johann Majer, Franz Vetter (Ausztria) – példaértékű szervezetet hoztak létre. Az EPHAP eddigi tevékenysége meggyőzően sikeresnek mondható.

A tárlat Dómmúzeumban tekinthető meg Június végéig.
Cím: Pécs, Káptalan utca 8.

EPHAP meghívó

Szabó Béla fotója