Új Canon kamkorderek

0

Két új SD memóriakártyára rögzítő kamerával bővült a Legria FS széria. Az FS46 és FS406 mindössze 220 grammot nyomnak, ennek ellenére 41×-es bővített zoomot kínálnak, dinamikus képstabilizátorral. Az FS46-ba 8 GB beépített flash memória is került.

Canon Legria FS46

Canon Legria FS46

Canon Legria FS406

Canon Legria FS406

A Canon Legria HF R28, R26 és R206 3,2 Mpixeles Full HD CMOS szenzor köré épül, optikája 28×-os zoomátfogású. A Touch Decoration funkció segítségével könnyedén hozhatunk létre feliratokat, képeket és animációkat. Az SD kártyára mentő készülékek közül az R206 dupla SDXC kártyafoglalatot, az R26 8 GB memóriát, mag az R28 32 GB-nyi memóriát kínál.

Canon Legria HF R26

Canon Legria HF R28

Canon Legria HF R206

Canon Legria HF R206

HD CMOS Pro érzékelővel szerelték a Canon Legria HF M41, M46 és M406 modelleket. A kamerákat 10×-es zoomátfogású, f/1,8 fényerejű optikával szerelték fel.
A HF M41 elektronikus keresővel, 32 GB-os belső memóriával, a HF M46 16 GB memóriával, míg a HF M406 nem tartalmaz belső memóriát. Mindhárom modell dupla SDXC foglalattal rendelkezik.

Canon Legria HF M46

Canon Legria HF M41

Canon Legria HF M406

Canon Legria HF M406

Kis méretű, de profi készülék a Legria HF G10. Nagylátószögű 30,4 mm-es, 10×-es zoomos Canon HD objektívet kínál, mely f/1,8 maximális fényerejű. Az optikába stabilizátort is építettek. A 8 lamellás rekesz szép háttérelmosást garantál még nagy megvilágításnál is. A HD CMOS Pro képérzékelő felülete 1,6×-osa a legtöbb, átlagos kamkorder szenzoráénak. A HF G10 dupla kártyafoglalattal rendelkezik, de a belső 32 GB-os memóriája is használható az AVCHD videók rögzítésére.

Canon Legria HF G10

Canon Legria HF G10

A profik sem maradnak újdonság nélkül, nekik készült a Canon XA10. A fejlett funkciókkal rendelkező kamera HD CMOS Pro érzékelőre épül, optikája megegyezik a G10-ben található HD videóobjektívvel. Az LCD mellett elektronikus kereső is használható. A normál felvételezésen túl infravörös mód is választható. Az AVCHD videókat a belső 64 GB-os memóriába, vagy a dupla SDXC kártyafoglalatba helyzett memóriakártyára menthetjük.

Sajtóközlemény:

Stílusos, kompakt és könnyed: új Canon LEGRIA FS400 termékcsalád

Budapest, 2011. január 5. – A Canon a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bejelentette az új LEGRIA FS400 termékcsaládját. A Canon legkisebb SD videokamerái az elismert képminőséget egyesítik a stílusos, zsebben elférő formával. Az új modellek könnyen kezelhető formában ötvözik a számtalan fejlett képalkotó technológiát, így a legtapasztalatlanabb felhasználók is egyszerűen rögzíthetik, és oszthatják meg a különleges emlékeket.

Kiváló képminőség
A fejlett képalkotó technológiák közé tartozik többek között a DIGIC DV II processzor, az eredeti Canon video-objektív, valamint a kiváló nagyítást biztosító 41-szeres bővített zoom. Így az alapvető technológiák segítségével a felhasználók a minőség romlása nélkül közelíthetnek rá a kívánt témákra.

Könnyű felvételkészítés, kiemelkedő funkciók
A kiváló képminőség mellett, az új – legkompaktabb és legkönnyebb – modellek mindössze 220 gramm tömegűek, így akár zsebben is kényelmesen elférnek.

Az Előfelvétel funkciónak köszönhetően a felhasználók nem maradnak le egyetlen pillanatról sem, hiszen a rendszer a puffer (háttér) memóriában már a felvétel kezdete előtti 3 másodpercet is rögzíti. A Kettős felvételi mód segítségével pedig még egyszerűbben készíthetők felvételek: üzemmód-váltás nélkül egyszerre rögzíthetők a mozgóképek és fényképek.

Mindkét videokamera rendelkezik fejlett a videó-pillanatfelvétel funkcióval, amellyel kettő, négy, illetve nyolc másodperc hosszú felvételek rögzíthetők. A funkció segítségével a nyaralás alatt gyorsan és könnyen készíthetünk szórakoztató, rövid videókat, amelyeket az interneten is azonnal megoszthatunk.

A Dinamikus képstabilizátor – amelyre főleg a 41-szeres bővített zoom teljes tartományának kihasználásakor van szükség – segítségével csökkenthetők a kameraremegés hatásai. Így a videokamerák tökéletes hatékonysággal működnek még akkor is, ha a felhasználó mozgás közben készít felvételeket.

Az új modellekben található Éjszakai mód segítségével a felhasználók összesen 12 különböző jelenettípus közül választhatnak. Az új Éjszakai mód kiküszöböli a felvétel kiégését a nagy fényerejű helyek – például utcai lámpák körül –, így könnyedén készíthetünk kiváló felvételeket az esti szürkületben, és teljes sötétségben egyaránt.

Még hosszabb felvételek
A LEGRIA FS46 és LEGRIA FS406 modellekkel hosszabb felvételek is készíthetők, hiszen az üzemidő teljesen feltöltött akkumulátorral több, mint 3,5 óra. A gyorstöltési funkciónak köszönhetően perceken belül rögzíthetők a kívánt jelenetek, és mindössze 20 perc töltés után körülbelül 60 percig használhatók a videokamerák.

Számos tárolási lehetőség, és könnyű megosztás
A nagyobb kényelem és rugalmasság érdekében a LEGRIA FS46 modell 8 GB belső flash memóriával rendelkezik, így a felhasználók akár 5 órányi filmfelvételt is rögzíthetnek memóriakártya nélkül, valamint SDXC kártyával is megnövelhetik a rögzítési időt.

A LEGRIA FS406 modellel a könnyű megosztás érdekében Eye-Fi kártyákra is készíthetők felvételek, így Wi-Fi hálózaton keresztül a filmek egyszerűen feltölthetők a videomegosztó oldalakra1. A Canon LEGRIA FS400 legfontosabb jellemzői:
• A Canon legkisebb digitális videokamerája
• 41-szeres bővített zoom és dinamikus elektronikus képstabilizátor
• Kettős felvételi üzemmód
• 6,7 cm-es képátlójú, széles képernyős LCD-kijelző
• Videó-pillanatfelvétel
• Éjszakai mód
• Intelligens lítium-ion akkumulátor
• Előzetes rögzítési funkció
• PIXELA szoftver a csomagban

A Canon LEGRIA FS46 modell egyedi jellemzői:
• 8 GB Kettős flash memória

A Canon LEGRIA FS406 modell egyedi jellemzői:
• SDXC vagy Eye-Fi1 memóriakártya-foglalatok

Egyszerű használat és kiváló HD minőség: bemutatkozik az új Canon LEGRIA HF R termékcsalád

Budapest, 2011. január 5. – A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bemutatta a továbbfejlesztett LEGRIA HF R termékcsalád tagjait. A kompakt és könnyű, belépő szintű HD videokamerák azoknak a felhasználóknak készültek, akik a videózás területén is a kiváló minőségre törekszenek. Az új LEGRIA HF R28, LEGRIA HF R26 és LEGRIA HF R206 modellek a kiváló képminőségen túl a csúcsminőségű HD felvételek feljavítását és megosztását is biztosítják a felhasználók számára.

Az új modellek – a kategóriába tartozó HD videokameráktól eltérően – teljesen új kreatív eszközöket és képminőséget kínálnak a felhasználók számára, mint például a Full HD CMOS érzékelő, az Integrált Smart Auto technológia és az Arcfelismerő technológia. Az új Touch Decoration funkció segítségével pedig a felhasználók számítógép használata nélkül élhetik ki kreativitásukat.

Egyedülálló minőségű felvételek
A LEGRIA HF R termékcsalád Canon HD kamerarendszert tartalmaz, amelynek része a 3,2 MP Full HD CMOS érzékelő, a Canon HD videó objektív és a nagy- teljesítményű DIGIC DV III processzor. A 28-szoros fejlett zoom funkció segítségével a felhasználók a nagy távolságban lévő témákat kiváló minőségben, az akár 24 Mbps felbontásnak köszönhetően pedig a gyors mozgásokat kiváló részletgazdasággal rögzíthetik.

A 7,5 cm (3,0”) képátlójú, nagyfelbontású LCD érintőkijelzőn található vezérlők intuitív módon használhatók. A kézmozdulat-felismerő felhasználói felületen könnyen eligazodhatunk: a 3D lapozásos nézet segítségével – az ujjunkat a képernyőn mozgatva – lapozhatunk a videók között, és a felvételeket készítésük napja és ideje alapján egyszerűen megtalálhatjuk. A kijelző részlet- és színgazdag képet ad, amely segítségével a felhasználók pontosan nyomon követhetik a felvételeket.

Az Integrált Smart Auto technológia segítségével akár már az első alkalommal tökéletes videók készíthetők, hiszen a videokamera automatikusan megtalálja és optimalizálja a jelenethez és a fényviszonyokhoz leginkább illő beállításokat. Az Integrált Smart Auto technológia 38 különböző jelenet felismerésére képes, az új Telemakró funkcióval pedig mindössze 40 cm távolságból kis tárgyakról is kiváló minőségű, közeli felvételek készíthetők.

A modellekben található Dinamikus optikai képstabilizátor egyedülálló módon képes a képremegés megszüntetésére – amely különösen a HDTV készülékeken zavaró, hiszen azokon felerősítve jelenik meg. Használatával járás és mozgás közben is remegés-mentes felvételeket készíthetünk.

Az Arcfelismerő technológia egy jelenetben akár 35 arcot is képes megkülönböztetni, valamint garantálja, hogy minden arc fókuszban és jól exponált legyen.

Kreativitás felső fokon
A termékcsalád további kreatív lehetőségeivel a felhasználók még személyesebbé tehetik videóikat. A Touch Decoration funkció segítségével, felirattal, képekkel és animációkkal egészíthetik ki a felvételeket, ezáltal például személyes videoüzeneteket is készíthetnek. A kamerához tartozó tollal pontosan rögzíthetik a kézírást, valamint pecséteket és képeket helyezhetnek el a videókon.

A Touch Decoration funkció segítségével – mindössze a videokamera használatával – speciális hatások adhatók a videókhoz. Így a felhasználók azonnal olyan eredményeket érhetnek el, amelyekhez számítógéppel órákra lenne szükségük: az online megosztható videoüzenetekkel boldog születésnapot, vagy sok szerencsét kívánhatnak távolban élő barátainak és rokonainak.

Soha nem marad le egyetlen pillanatról sem
A modellekben két, az SDXC kártyák használatát támogató memóriakártya-foglalat található, így a felhasználók a hosszú utazásokhoz kibővíthetik például a LEGRIA HF R28 modellbe beépített 32 GB flash memória kapacitását. A két kártyafoglalat lehetővé teszi, hogy a felhasználók már a videokamerában átmásolhassák a felvételeket az egyik memóriakártyáról a másikra, valamint gyorsan megoszthassák egymással különleges élményeiket. A felvétel közbeni tárhely váltás lehetőségének köszönhetően nem kell tartani a tárhely megtelésétől: ha az első kártya megtelik, a rendszer automatikusan átvált a másik kártya használatára.

Az intelligens lítium-ion rendszerű akkumulátor pontosan jelzi a felhasználók számára, hogy hány percig tudnak még filmezni, és mikor kell feltölteni az akkumulátort.

A LEGRIA HF R28 és a LEGRIA HF R26 videokamerákkal készült felvételek minden korábbinál könnyebben megoszthatók, mivel a készülékek támogatják a HD felbontású videók videokamerán belüli átkonvertálását SD felbontásra. Az ingyenes PIXELA szoftver segítségével a felhasználók ezután közvetlenül feltölthetik videóikat a YouTube portálra. Az összes modell kompatibilis az Eye-Fi vezeték nélküli memóriakártyákkal, így a felvételek közvetlenül a kameráról feltölthetők a videomegosztó oldalakra.

Egy mini HDMI-csatlakozó és a kamerához tartozó kábel segítségével mindegyik modell közvetlenül összeköthető a HD televíziókkal, ezáltal egyetlen lépésben átvihető a kép és a hang, amelynek köszönhetően otthon bármikor, kényelmesen megnézhetők a felvételek.

Tartozékok
A LEGRIA HF R termékcsaládba tartozó modellek elsőként rendelkeznek az objektív végén található menettel. Ennek köszönhetően az új TL-H34 II telekonverter segítségével a felhasználók távolabbi témákról is készíthetnek felvételeket, a WD-H34 II nagy-látószögű konverterrel pedig kis helyeken, nagyobb látószögű közeli felvételeket rögzíthetnek.

A LEGRIA HF R termékcsalád legfontosabb jellemzői
3,2 MP Full HD CMOS érzékelő
7,5 cm képátlójú, nagyfelbontású LCD érintőképernyő
28-szoros fejlett zoom
Integrált Smart Auto technológia, telemakró funkcióval
Dinamikus optikai képstabilizátor
Touch Decoration
24 Mbps képminőség
HDMI-kábel mellékelve
Arcfelismerés

A LEGRIA HF R28 modell egyedi jellemzői
32 GB méretű flash memória, 2 db SDXC memóriakártya-foglalat

A LEGRIA HF R26 modell egyedi jellemzői
8 GB méretű flash memória, 2 db SDXC memóriakártya-foglalat

A LEGRIA HF R206 modell egyedi jellemzői
2 db SDXC memóriakártya-foglalat

Technológiai ismertető

DIGIC DV képfeldolgozó processzorok
A DIGIC DV III processzor 2009-ben jelent meg először a Canon videokamerákban. Az XL H1 videokamera számára készült DIGIC DV II processzorból fejlesztették ki, hogy megfeleljen a HD felvételek megnövekedett adatrátájának és egyéb követelményeinek. A Full HD adatok nagysebességű feldolgozásához körülbelül ötször akkora adatkezelési teljesítményre van szükség, mint SD videók esetében. A DIGIC DV III processzort a nagyobb adatmennyiségek kezelésére, és még inkább a felhasználóbarát szolgáltatásokhoz optimalizálták.

A Canon HD képfeldolgozás során keletkező óriási adatmennyiségek kezelésekor a DIGIC DV III egyedülálló zajcsökkentő rendszert alkalmaz. A videofelvétel így kiválóan adja vissza a színeket, és széles színtónus tartománnyal rendelkezik. A DIGIC DV III támogatja az xvYCC színtér (x.v.Color) teljes kibővített tartományát, és 25 százalékos növekedést biztosít a dinamikatartományban a DIGIC DV II processzorhoz képest.

Alapvető Canon technológiaként a DIGIC DV III processzor a videó- és a fotójeleket külön szálakon dolgozza fel egyetlen videokamerán belül. A videók és a fényképek esetében is eltérőek a színekkel kapcsolatos igények, ám a jelek eltérő módon történő feldolgozásával mindkét jeltípus esetében tökéletes minőségű felvétel hozható létre. Az eredmény színekben gazdag és élénk lesz, tökéletes színhűséggel: akár tévéképernyőn, akár kinyomtatva, fényképként jelenik meg.

A DIGIC DV III emellett biztosítja a hátteret a Canon videokamerák számos egyéb funkciója, például az Integrált Smart Auto technológia és az Arcfelismerő technológia számára is.

Integrált Smart Auto technológia
Az eredetileg a Canon digitális kompakt fényképezőgépek családjában alkalmazott Integrált Smart Auto technológiát a LEGRIA termékcsalád egyik legfontosabb funkciójaként optimalizálták a Canon HD videokamerákra. Az intelligens témafelismerő technológia számos változó – például az arcok száma, a fő téma távolsága, a fényerő, a szín és a mozgás, valamint a háttérfény és az égbolt típusa – alapján azonosítja a felvétel típusát. Az új telemakró funkció bevezetésével a kamera további 7, így összesen 38 jelenettípus felismerésére képes. A telemakró funkció azonnal bekapcsol, amint a videokamerával ráközelítenek egy témára. Miután megállapította a felvétel körülményeit, a videokamera a lehető legjobb eredmény elérése érdekében beállítja az olyan változókat, mint a fehéregyensúly, a rekeszérték, a zársebesség és az érzékenység. Az LCD-kijelzőn található ikon jelzi a felhasználónak, hogy milyen típusú jelenetet ismert fel a kamera. A Canon arcfelismerő technológiája jól kiegészítik az Integrált Smart Auto technológiát.

Canon Arcfelismerő technológia
A DIGIC DV III processzorra épülő Canon Arcfelismerő technológia egyetlen képkockán akár 35 arcot is képes felismerni és mindegyikre optimalizálni tudja a felvételi beállításokat. A felhasználók akár 9 arcot is kiválaszthatnak egyszerre, és egy arcot megadhatnak fő referenciapontként. A kifinomult Arckiválasztó és -követő technológia – hasonló található a Canon digitális kompakt fényképezőgépeiben – biztosítja, hogy a kiválasztott arc a lehető leghosszabb ideig, még mozgás közben is kiválasztva maradjon.

Az Arcfelismerő technológia két fő alkotóelemből áll. Az első, az Arcfelismerő AE –(automata expozíció) funkció a megfelelő expozíciós beállítás gyors megtalálásához a DIGIC DV III processzor erejét használja ki. Ezután az Arcfelismerő AF (autofókusz) funkció egyedülálló pontossággal követi az arcokat és garantálja, hogy azok mindig megfelelően fókuszban legyenek. A Canon arcfelismerő rendszere gyorsan reagál még azokban az esetekben is, ha az arcokat sötétebb vagy világosabb háttér keretezi.

LCD érintőkijelző, kézmozdulat-felismerő felhasználói felülettel
A Canon érintőkijelzős felhasználói felületével könnyebben vezérelhetők a manuális beállítások a haladó felhasználók számára, hiszen a csúszkákkal egyszerűen és precízen megadhatók az olyan értékek, mint a rekeszérték, a zársebesség, a fókusz, az expozíció és a hangszintek. A kézmozdulatos vezérlés lejátszás közben is használható. A fájlok könnyen megtekinthetők az érintőképernyőn, hiszen a felhasználók egy tollvonásos kézmozdulattal lapozhatnak egyik oldalról a következőre, míg a látványos 3D lapozásos nézettel könnyebben megtalálják a keresett videókat.

Touch Decoration
A Touch Decoration funkcióval a felhasználók könnyedén adhatnak hozzá a videókhoz különböző hatásokat. Az effektusok a kamerán belül hozzáadhatók a felvételhez, így nincs szükség számítógépre.
A Touch Decoration használatával a felhasználók a következő hatásokat adhatják hozzá a filmekhez:

  • Animáció: Animált ikonok és effektusok, például hullócsillagok, amelyekkel egy csipetnyi varázslat csempészhető a jelenetekbe.
  • Kézírás és pecsétek: Használatával szöveg vetíthető a filmre, például: „Boldog születésnapot!” A szöveget a felhasználók a kamerához tartozó tollal írhatják be, valamint számos pecsétet is elhelyezhetnek a felvételen.
  • Állókép keverés: A felhasználók egyszerű grafikákat vagy állóképeket adhatnak a felvételekhez.

Továbbfejlesztett videó-pillanatfelvétel
A videó-pillanatfelvétel funkcióval a felhasználók rövid, különböző hosszúságú (2, 4 vagy 8 másodperces) jeleneteket rögzíthetnek, amelyekből könnyen összeállíthatnak egy professzionális hatású történetet. 2011-től a felhasználók az eredeti hangsávot egyéb zenékkel is keverhetik a lejátszás során, így még több kreatív lehetőség áll rendelkezésükre. Akárcsak a Story Creator esetében, a videó-pillanatfelvételek szintén értékelhetők, ezáltal a felhasználók könnyedén kijelölhetik lejátszani kívánt, kedvenc jeleneteiket.

Professzionális minőség könnyedén az új Canon LEGRIA HF M videokamerákkal

Budapest, 2011. január 5. – A Canon a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bemutatta LEGRIA HF M termékcsaládjának legújabb tagjait, a LEGRIA HF M41, LEGRIA HF M46 és LEGRIA HF M406 modelleket. Az új csúcsminőségű videokamerák AVCHD érintőkijelzővel, HD videorendszerrel, és számos szórakoztató, kreatív funkcióval rendelkeznek.

A termékcsalád olyan felhasználók számára készült, akik szórakozni szeretnének, és egyben tovább fejlesztenék filmezési tudásukat. A Canon HD CMOS Pro érzékelőjével rendelkező modellek professzionális minőségű Full HD videókat rögzítenek, az egyedülálló Story Creator szoftver segítségével pedig új, intuitív módszerrel készíthetők a történetek köré épülő filmek.

Professzionális képalkotó technológia
A HD CMOS Pro érzékelők fényérzékelő felülete1 160 százalékkal nagyobb lett, melynek köszönhetően rossz fényviszonyok között is jelentősen nőtt a videokamerák teljesítménye. Mivel a nagyobb képpontok több fényt tudnak befogadni, így nőtt az érzékenység és szélesebb lett a dinamikatartomány, amelynek köszönhetően a fényes területek és a sötét árnyékok között több színárnyalat használható. A pontos színvisszaadásnak köszönhetően minden kép optimális minőségű, az érzékelő Full HD felbontása pedig lehetővé teszi, hogy a felhasználók közvetlenül, átméretezés nélkül készítsenek HD felvételeket, és jelenítsék meg azokat HDTV – eszközökön. A teljesen új, eredeti Canon HD videoobjektív kifinomult objektív adapter rendszert tartalmaz, amelyet gyors, csendes, pontos és nagyteljesítményű működésre terveztek, minimális torzítás mellett. A 10-szeres optikai zoom segítségével a felhasználók egy adott témáról nagy gyújtótávolság-tartományban készíthetnek felvételt, a maximális, f/1,8 rekeszérték gyorsabb filmezést garantál, az íriszrekesz pedig szebb háttérelmosódást biztosít.

Az új objektív a Canon vezető optikai képstabilizátor (OIS) technológiáját használja, melynek segítségével számos különböző helyzetben készíthető remegésmentes felvétel.

A Dinamikus optikai képstabilizátor csökkenti a kameraremegés hatását olyan helyzetekben, amikor a felhasználónak egyszerre kell mozognia és filmeznie. Az Erőteljes képstabilizátor azonnal stabilizálja a képet, így a teleobjektíves felvételeknél is egyenletes teljesítményt garantál. Segítségével távoli, álló témákról állvány nélkül is pontos felvétel készíthető.

Kreativitás könnyedén a Story Creator szoftverrel
A videokamerákban található új Story Creator szoftver saját filmrendezőként működik: ötleteket ad a felhasználók számára, hogy egy történet elmeséléséhez milyen jeleneteket érdemes rögzíteni. A kreatív, könnyen és egyszerűen használható Story Creator kizárólag a videokamera segítségével2 szórakoztató, innovatív filmezést és megosztást tesz lehetővé, így a felhasználók akár utazás közben is elkészíthetik teljes filmjüket.

Továbbfejlesztett érintőkijelzős vezérlés
Mindhárom modell egy nagyméretű, 7,5 cm (3,0”) képátlójú, 230.000 képpont felbontású LCD érintőkijelzővel rendelkezik, amelyen keresztül a felhasználók számos funkciót – mint például a Touch Decoration funkciót – elérhetnek. Ezzel a szórakoztató, új, egyedi videoszerkesztő szolgáltatással animációkkal, pecsétekkel, képekkel és üzenetekkel egészíthetik ki a videóikat. Az LCD-kijelzőn a képek mindig élesen jelennek meg, a menük egyszerűen kezelhetők, és könnyen megtalálhatók a különböző tartalmak. A LEGRIA HF M41 modellen található, 0,61 cm (0,24”) képátlójú elektronikus kereső (EVF) használatával rossz fényviszonyok esetén is könnyen elkészíthetők a felvételek.

Testre szabható látványvilág
A LEGRIA HF M modellekben alkalmazható Cinema-Look szűrőkkel könnyedén átalakíthatók az átlagos jelenetek, mivel azonnal módosítható a felvételek megjelenése és hangulata. A felhasználók megtekinthetik az egyes effektusok hatását, és kiválaszthatják az adott jelenethez leginkább illő beállítást. Az akár nyolc különböző, előre feltöltött szűrő segítségével azonnal megváltoztathatjuk az egyes felvételek hangulatát. Az „Élénk” effektus színesebbé és vibrálóbbá teszi a felvételeket, az „Álom” effektus varázslatos, álomszerű hatást kelt, a „Hideg” effektus pedig a sci-fi filmekhez hasonló hangulatot kölcsönöz a videóknak. Az összes szűrő közvetlenül a videokamerában alkalmazható, így a felhasználók számítógép vagy külön szoftverek használata nélkül tehetik még kreatívabbá a felvételeiket.

Csúcsminőségű hangzás
Az új modellek a nagyteljesítményű beépített mikrofonnak köszönhetően kiváló hangfunkciókat tartalmaznak. A csúcsminőségű alkatrészekből álló mikrofon érzékenyebb elődeinél, ezért még a legcsendesebb környezetben is tisztán veszi fel a hangot és minimális szintre szűri a háttérzajt. A mikrofon irányítottságának átállításával a felhasználók mindig az adott helyzetnek megfelelően állíthatják be a hangrögzítést. Zoom Mic üzemmódban a kamera zoomolás közben automatikusan növeli a hangszintet, így biztosítja, hogy a távoli témákról készült felvételeknek is tökéletes legyen a hangja. A hangszínszabályozó segítségével – a lehető legjobb hangzás elérése érdekében –a felhasználók mindig az adott témához, jelenethez vagy tartalomhoz leginkább illő beállításokat használhatják.

Saját filmek – egyszerűen
Az új, továbbfejlesztett Integrált Smart automata üzemmód felvétel közben azonnal felismeri a jelenet körülményeit, és a lehető legjobb eredmény érdekében automatikusan kiválasztja a 38 különböző beállítás egyikét. Az új Telemakró funkció segítségével mindössze 40 cm távolságból is fantasztikus közeli felvételek készíthetők. Akár embereket, akár a tájat filmezünk, az Integrált Smart automata üzemmód elvégzi a munka nehezét, mindössze a rögzíteni kívánt jelenet irányába kell fordítanunk a kamerát.

Az Azonnali AF technológia gyorsan és pontosan fókuszál, amely a HD videók készítése során rendkívül fontos. A megfelelő fókuszálást egy gyors, két érzékelőt alkalmazó rendszer teszi lehetővé, amelynek segítségével megelőzhetők a nagyobb HD képernyőkön felerősítve megjelenő fókuszálási hibák. Az Azonnali AF funkcióval együttműködő Arcfelismerő technológia biztosítja, hogy a kamera mindig a felhasználó által kiválasztott arcra fókuszáljon, és megfelelő legyen az expozíció.

Még hosszabb felvételek
A modellek a legújabb SDXC kártyák használatát támogató memóriakártya-foglalattal rendelkeznek. A felvétel közbeni tárhely váltási lehetőségnek köszönhetően a felhasználók hosszabb videókat is készíthetnek, hiszen ha az első kártya megtelik, a rendszer automatikusan átvált a másik kártya használatára.

Az Eye-Fi funkciók segítségével a videokamerán belül SD felbontásúvá konvertált felvételek közvetlenül feltölthetők az internetre, így a kívánt tartalmak azonnal megoszthatók a barátokkal és családtagokkal.

Tartozékok
A LEGIRA HF M termékcsalád tagjai számos tartozékkal kompatibilisek. Az új Bluetooth vezeték nélküli mikrofon3 segítségével akár 50 m távolságból is rögzíthetjük a hangot. A kétirányú kommunikáció támogatásával pedig a videokamera kezelőjének nem kell elmozdulnia a helyéről, hogy elmagyarázza a szereplőknek, hova álljanak. Az új WP-V3 vízálló tok segítségével a felhasználók víz alatt is készíthetnek felvételeket, az integrált mini vakupapucs pedig számos külső mikrofonnal és videolámpával kompatibilis. A meglévő 43 mm-es objektív-adapterek szintén használhatók a készülékekkel.

A LEGRIA HF M termékcsalád legfontosabb jellemzői
• Canon HD CMOS Pro érzékelő
• 10-szeres HD videoobjektív, íriszrekesz
• Optikai képstabilizátor
• Kiváló hangminőség
• Kreatív, moziszerű élményt biztosító funkciók
• Touch Decoration
• 7,5 cm képátlójú érintőkijelző
• Integrált Smart Auto technológia, Arcfelismerés, Azonnali AF

A LEGRIA HF M41 modell egyedi termékjellemzői
• EVF
• 32 GB méretű memória, 2 db SDXC memóriakártya-foglalat

A LEGRIA HF M46 modell egyedi termékjellemzői
• 16 GB méretű memória, 2 db SDXC memóriakártya-foglalat

A LEGRIA HF M406 modell egyedi termékjellemzői
• 2 db SDXC memóriakártya-foglalat

Technológiai ismertető

Canon HD CMOS Pro érzékelő
A Canon egyedülálló tapasztalattal rendelkezik a CMOS képalkotó érzékelők tervezése és gyártása területén. A Canon házon belüli kutatás-fejlesztésre irányuló befektetéseinek köszönhetően 2006-ban mutathatta be első, HD videók rögzítésére szolgáló CMOS érzékelőjét. Ennek az iparágban vezető technológiának a folyamatos finomítása azt eredményezte, hogy mára a Canon a HD videokamerák termékcsaládjának minden tagja HD CMOS érzékelőket alkalmaz.

A Canon legújabb CMOS érzékelőjét, a HD CMOS Pro érzékelőt az ismert XF termékcsalád professzionális videokameráihoz fejlesztették. A HD CMOS Pro érzékelőn az egyes képpontok körülbelül 2,6-szor nagyobbak, mint a hagyományos CMOS chipeken, így az érzékelő több fény befogására képes, és rossz fényviszonyok között is jelentősen jobb teljesítményt nyújt. Nem csupán a képpontok felülete lett nagyobb a korábbi érzékelőkön alkalmazottaknál, hanem a felbontásuk is, ami szélesebb dinamikatartományt biztosít. Csökken a túl- és az alulexponálás veszélye, és a kép nagyon sötét vagy nagyon világos részein is részletgazdagabb lesz a felvétel. A szélesebb dinamikatartomány egyben azt is jelenti, hogy több színárnyalat – például bőrszín tónus – rögzíthető.

Az érzékelő natív 1920×1080 képrögzítési felbontása a lehető legjobb minőséget garantálja, így szükségtelenné teszi a felvételek átméretezését, illetve interpolálását a Full HD munkafolyamatokhoz. A Bayer-mintát alkalmazó szűrő kimagasló színvisszaadást biztosít. A hagyományos CCD érzékelőkkel összehasonlítva a CMOS számos előnnyel rendelkezik a HD képfeldolgozás területén. Lehetővé teszi a képpontok többcsatornás olvasását, ezáltal a nagyfelbontású (HD) adatok sokkal gyorsabban feldolgozhatóak. A CMOS érzékelők esetében magába a chipbe egyéb áramkörök is integrálhatók, így hatékonyabb kialakítások hozhatók létre. Minden Canon HD CMOS képérzékelő tartalmaz zajszűrőt és képpont erősítést. Ezen felül a CMOS érzékelők kevesebb energiát fogyasztanak, mint a CCD érzékelők, ezért kisebb a hő- és zajkibocsátásuk, és nő az akkumulátor élettartama. A CCD eszközöktől eltérően a CMOS érzékelők esetében nem okoz problémát az egyedi képpontok túlcsordulása, azaz nem jön létre függőleges elkenődés, ha nagyon világos fénypontok vannak a rögzíteni kívánt képterületen.

Azonnali autofókusz
Mivel a HD felbontású filmek rögzítése nagy felbontásban történik, így nagyon fontos a kivételesen pontos autofókusz rendszer, mivel HD felbontásban a legkisebb fókuszhibák is azonnal jelentkeznek. A hagyományos TV AF rendszerek lassan reagálnak a téma távolságának változásaira, és gyakran megzavarja őket a nagyobb frekvenciájú háttér. A Canon egyedülálló azonnali AF rendszere ezért egy nagysebességű külső AF érzékelőt, és egy pontos TV AF érzékelőt használ – előbbi gyorsan érzékeli a tárgy távolságának változásait, míg utóbbi végzi a szükséges szuperfinom fókuszbeállításokat.

DIGIC DV képfeldolgozó processzorok
A DIGIC DV III processzor 2009-ben jelent meg először a Canon videokamerákban. Az XL H1 videokamera számára készült DIGIC DV II processzorból fejlesztették ki, hogy megfeleljen a HD felvételek megnövekedett adatrátájának és egyéb követelményeinek. A Full HD adatok nagysebességű feldolgozásához körülbelül ötször akkora adatkezelési teljesítményre van szükség, mint SD videók esetében. A DIGIC DV III processzort a nagyobb adatmennyiségek kezelésére, és még inkább a felhasználóbarát szolgáltatásokhoz optimalizálták.

A Canon HD képfeldolgozás során keletkező óriási adatmennyiségek kezelésekor a DIGIC DV III egyedülálló zajcsökkentő rendszert alkalmaz. A videofelvétel így kiválóan adja vissza a színeket, és széles színtónus tartománnyal rendelkezik. A DIGIC DV III támogatja az xvYCC színtér (x.v.Color) teljes kibővített tartományát, és 25 százalékos növekedést biztosít a dinamikatartományban a DIGIC DV II processzorhoz képest.

Alapvető Canon technológiaként a DIGIC DV III processzor a videó- és a fotójeleket külön szálakon dolgozza fel egyetlen videokamerán belül. A videók és a fényképek esetében is eltérőek a színekkel kapcsolatos igények, ám a jelek eltérő módon történő feldolgozásával mindkét jeltípus esetében tökéletes minőségű felvétel hozható létre. Az eredmény színekben gazdag és élénk lesz, tökéletes színhűséggel: akár tévéképernyőn, akár kinyomtatva, fényképként jelenik meg.

A DIGIC DV III emellett biztosítja a hátteret a Canon videokamerák számos egyéb funkciója, például az Smart Auto és az Arcfelismerő technológia számára is.

Integrált Smart Auto technológia
Az eredetileg a Canon digitális kompakt fényképezőgépek családjában alkalmazott Integrált Smart Auto technológiát a LEGRIA termékcsalád egyik legfontosabb funkciójaként optimalizálták a Canon HD videokamerákra. Az intelligens témafelismerő technológia számos változó – például az arcok száma, a fő téma távolsága, a fényerő, a szín és a mozgás, valamint a háttérfény és az égbolt típusa – alapján azonosítja a felvétel típusát. Az új telemakró funkció bevezetésével a kamera további 7, így összesen 38 jelenettípus felismerésére képes. A telemakró funkció azonnal bekapcsol, amint a videokamerával ráközelítenek egy témára. Miután megállapította a felvétel körülményeit, a videokamera a lehető legjobb eredmény elérése érdekében beállítja az olyan változókat, mint a fehéregyensúly, a rekeszérték, a zársebesség és az érzékenység. Az LCD-kijelzőn található ikon jelzi a felhasználónak, hogy milyen típusú jelenetet ismert fel a kamera. A Canon egyedi azonnali AF rendszere és arcfelismerő technológiája jól kiegészítik az Integrált Smart Auto technológiát.

Canon Arcfelismerő technológia
A DIGIC DV III processzorra épülő Canon Arcfelismerő technológia egyetlen képkockán akár 35 arcot is képes felismerni és mindegyikre optimalizálni tudja a felvételi beállításokat. A felhasználók akár 9 arcot is kiválaszthatnak egyszerre, és egy arcot megadhatnak fő referenciapontként. A kifinomult arckiválasztó és – követő technológia – hasonló található a Canon digitális kompakt fényképezőgépeiben – biztosítja, hogy a kiválasztott arc a lehető leghosszabb ideig, még mozgás közben is kiválasztva maradjon.

Az Arcfelismerő technológia két fő alkotóelemből áll. Az első, az Arcfelismerő AE –(automata expozíció) funkció a megfelelő expozíciós beállítás gyors megtalálásához a DIGIC DV III processzor erejét használja ki. Ezután az Arcfelismerő AF (autofókusz) funkció – a két AF rendszert használó, így a gyorsaság és a pontosság egyedülálló kombinációját nyújtó – Canon azonnali autofókusz rendszer segítségével követi az arcokat és garantálja, hogy azok mindig megfelelően fókuszban legyenek. A Canon Arcfelismerő rendszere gyorsan reagál még azokban az esetekben is, ha az arcokat sötétebb vagy világosabb háttér keretezi.

Optikai képstabilizátor rendszerek
A Canon kifejezetten nagylátószögű felvételek – például tájképek, nagy csoportok és panorámafelvételek – beremegésének megakadályozására kialakított Dinamikus optikai képstabilizátor (OIS) rendszere gyorsan és pontosan állítja be a lencsetagokat. Ez a funkció biztosítja, hogy a felhasználók mindig remegés-mentes felvételeket készíthessenek, még járás vagy mászás közben is. Az Erőteljes képstabilizátor egy különlegesen nagy teljesítményű stabilizátor funkció, amelyet maximális zoom melletti használatra terveztek, amikor a legfeltűnőbb a videokamera beremegése. Ezt, a felhasználó által külön gombbal be- és kikapcsolható funkciót jelentős rezgéskorrekciója miatt nem ajánlott vízszintes mozgás közben használni.

LCD érintőkijelző, kézmozdulat-felismerő felhasználói felülettel
A Canon érintőkijelzős felhasználói felületével könnyebben vezérelhetők a manuális beállítások a haladó felhasználók számára, hiszen a csúszkákkal egyszerűen és precízen megadhatók az olyan értékek, mint a rekeszérték, a zársebesség, a fókusz, az expozíció és a hangszintek. A kézmozdulatos vezérlés lejátszás közben is használható. A fájlok könnyen megtekinthetők az érintőképernyőn, hiszen a felhasználók egy tollvonásos kézmozdulattal lapozhatnak egyik oldalról a következőre, míg a látványos 3D lapozásos nézettel könnyebben megtalálják a keresett videókat.

Cinema szűrők
A továbbfejlesztett 2011-es modellek kilenc Cinema-Look szűrőt tartalmaznak, amelyeket profi filmesek terveztek. Ezek a szűrők lehetővé teszik, hogy a felhasználók mindennapi jeleneteket előre megadott beállítások – például szín, kontraszt, élesség és telítettség – használatával alakítsanak át. A felhasználónak a szűrőt a felvétel megkezdése előtt kell kiválasztania és ellenőriznie, amiben az LCD-kijelzőn minden esetben megjelenő magyarázat segít.

A lehetséges szűrőbeállítások többek között:
• Standard mozi: A felhasználó által testre szabható, mozifilmszerű kinézet.
• Élénk: Megnöveli a jelenetek színtelítettségét (főleg az RGB színek esetében) és kismértékben a kontrasztot is, ezáltal kihangsúlyozhatók az alapszínek és élénk, vidám hatás érhető el.
• Álom: Lágy fókusszal rögzíti a jelenetet, így az varázslatos, álomszerű lesz.
• Hideg: Megnöveli a kontrasztot, élesebbé teszi a jelenetet és felerősíti a hideg színeket. Sápadt árnyalatot ad a képnek, így hideg, futurista érzetet hoz létre.
• Nosztalgikus: Élessé teszi a jelenetet, kissé megnöveli a fekete és a fehér színek kontrasztját, valamint csökkenti a színtelítettséget. Ezzel a szűrővel a felhasználók a régi, 70-es évekbeli tévéműsorok hangulatát adhatják vissza.
• Szépia: Szépia árnyalatúvá teszi a színeket, csökkenti a kontrasztot és a színtelítettséget. Antik, kifakult kinézetet ad a felvételeknek.
• Régi filmek: A régi mozikban tapasztalhatóhoz hasonló hangulatot biztosít a felvételeknek mesterséges „remegés”, valamint karcolások, szemcsésedések alkalmazásával.
• Emlék: A kép szélén csökkenti a fényerősséget, amitől a felvétel kifakulttá, ködössé válik, hogy a homályos emlékképekhez legyen hasonló.
• Drámai fekete-fehér: Monokromatikus hatást kölcsönöz a jeleneteknek, jelentősen megnöveli a kontrasztot, és szemcséssé teszi a képet. Hatásos fekete-fehér képet hoz létre, erősen kontrasztos szürkeárnyalatokkal.

Story Creator
A Story Creator szoftver egy beépített „jelenetlistát” kínál a felhasználók számára, és javaslatokat tesz arra, hogy mit érdemes lefilmezni, szinte kész történetekkel, sztorival szolgál az elkészíteni kívánt filmekhez. A Story Creator öt témát tartalmaz, amiből mindig egyet lehet kiválasztani egy adott filmhez.
• Utazás
• Gyerekek és házi kedvencek
• Buli
• Szertartás
• Blog

A Story Creator a téma kiválasztása után javaslatokat tesz, hogy a felhasználó milyen sorrendben rögzítse az egyes jeleneteket, és segítséget nyújt abban is, hogy azok milyen hosszúak legyenek. A lejátszáskor a videokamera a jeleneteket összefűzi egy adott témát feldolgozó filmmé. A Story Creator szoftver használatával felvett jeleneteket a kamera az adott téma alatt tárolja a „Galéria” mappában. A felvétel rögzítése után vagy lejátszás közben a felhasználók csillagokkal osztályozhatják a jeleneteket. A videolejátszási lista létrehozását követően, a beépített mini HDMI-csatlakozó segítségével a történet lejátszható HD televízión vagy egyéb HDMI-kompatibilis eszközön. A videokamerával a felvétel alá zene is keverhető, melyhez felhasználhatók az előre telepített zeneszámok, de külső zenelejátszó is csatlakoztatható. A HD videók a kamerán belül átkonvertálhatók SD felbontású filmekké, amelyek közvetlenül feltölthetők az internetre.

Touch Decoration
A Touch Decoration funkcióval a felhasználók könnyedén adhatnak hozzá a videókhoz különböző hatásokat. Az effektusok a kamerán belül hozzáadhatók a felvételhez, így nincs szükség számítógépre.
A Touch Decoration használatával a felhasználók a következő hatásokat adhatják hozzá a filmekhez:
• Animáció: Animált ikonok és effektusok, például hullócsillagok, amelyekkel egy csipetnyi varázslat csempészhető a jelenetekbe.
• Kézírás és pecsétek: Használatával szöveg vetíthető a filmre, például: „Boldog születésnapot!” A szöveget a felhasználók a kamerához tartozó tollal írhatják be, valamint számos pecsétet is elhelyezhetnek a felvételen.
• Állókép keverés: A felhasználók egyszerű grafikákat vagy állóképeket adhatnak a felvételekhez.

Továbbfejlesztett videó-pillanatfelvétel
A videó-pillanatfelvétel funkcióval a felhasználók rövid, különböző hosszúságú (2, 4 vagy 8 másodperces) jeleneteket rögzíthetnek, amelyekből könnyen összeállíthatnak egy professzionális hatású történetet. 2011-től a felhasználók az eredeti hangsávot egyéb zenékkel is keverhetik a lejátszás során, így még több kreatív lehetőség áll rendelkezésükre. Akárcsak a Story Creator esetében, a videó-pillanatfelvételek szintén értékelhetők, ezáltal a felhasználók könnyedén kijelölhetik lejátszani kívánt, kedvenc jeleneteiket.

Webes feltöltés könnyedén
A Canon könnyű webes feltöltés funkció megkönnyíti a videotartalmak közzétételét a YouTube™ portálon. A felhasználó kiválaszthatja a videokamerán az egyes videókat, majd rögtön SD felbontású fájlokká konvertálhatja azokat.
Csak a belső memóriával rendelkező modellek esetén.

Amint a felhasználó a videokamerát egy számítógéphez csatlakoztatja, a kamerával szállított PIXELA ImageMixerTM szoftver egy erre szolgáló előugró ablakban automatikusan felismeri, és megjeleníti a kiválasztott videókat. A felhasználók elmenthetik YouTube™ bejelentkezési adataikat, így csak meg kell adniuk a videókkal kapcsolatos információkat, majd minden eddiginél egyszerűbben feltölthetik azokat.

Csúcsminőségű Canon videokamera a kreatív hobbivideósok számára

Budapest, 2011. január 5. – A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bemutatta a LEGRIA HF G10 modellt, amely kompakt formában nyújt professzionális képminőséget a felhasználók számára. Az új, felhasználóbarát videokamera a teljes körű kézi vezérlési lehetőségen túl számtalan professzionális funkciót tartalmaz. A LEGRIA HF G10 – a kreatív eszközök egész tárházával – csúcsteljesítményű, mégis megfizethető választás az elszánt hobbivideósok számára.

Az új modell a Canon LEGRIA HF G termékcsalád első tagja, mely – a Canon professzionális videokameráiban alkalmazott – csúcskategóriás HD kamerarendszert tartalmaz. A LEGRIA HF G10 a nagy-látószögű HD videoobjektívet a nagy- teljesítményű képstabilizátorral és a 8 lamellás íriszrekesszel egyesíti, így mozifilmszerű élményt kínál, és segítségével professzionális minőségű filmek rögzíthetők. A továbbfejlesztett belső mikrofonnak, illetve a külső audio kiegészítők csatlakoztatási lehetőségének köszönhetően a hangminőség is jelentősen javult, így az új modell nagyobb rugalmasságot biztosít a tapasztalt felhasználók számára.

Professzionális képminőség
A LEGRIA HF G10 – a Canon professzionális XF és új XA termékcsaládjához hasonlóan – Canon HD CMOS Pro érzékelővel rendelkezik. A HD CMOS Pro érzékelő fényérzékelő területe 160 százalékkal nagyobb a legtöbb CMOS érzékelőénél1, ezáltal sokkal több fény befogására képes, így rossz fényviszonyok között is kiemelkedő teljesítményt és szélesebb dinamikatartományt biztosít. A felhasználók nagyobb részletgazdagsággal rögzíthetik az árnyékos területeket, és nagykontrasztú körülmények között a fényes területek sem kiégve jelennek meg. Az érzékelőt Full HD videók készítésére is optimalizálták, így 24 Mbps sebességgel is éles AVCHD felvételek rögzíthetők.

Az új, 30,4 mm-es eredeti Canon HD videoobjektív is segít a kimagasló minőségű eredmények elérésében. Az egyedi kialakításnak köszönhetően a kis készülékméret mellett is rögzíthetők nagy-látószögű felvételek, a maximális rekeszérték pedig f/1,8. A Canon fejlett optikai képstabilizátor rendszere a 10-szeres optikai zoom teljes tartományában garantálja a torzításmentes képet, a fény pedig több elemen és két aszférikus lencsén át jut az érzékelőbe, így gyors és pontos felvételek készíthetők. A Dinamikus képstabilizátor haladás közben is remegésmentes rögzítést biztosít, a Erőteljes optikai képstabilizátor pedig lehetővé teszi távoli, álló objektumok állvány nélküli rögzítését a legkülső zoom tartományban. Kis mélységélesség használata esetén a háttér élethűbb elmosódásának biztosítása érdekében az objektív egy nyolclamellás íriszrekeszt is tartalmaz, melynek köszönhetően majdnem tökéletesen kör alakú „bokeh” hatás érhető el.

Kreatív lehetőségek
A felhasználók nyolc, előre feltöltött Cinema-Look szűrő közül választhatnak2, melyekkel drámaiabb hatást érhetnek el: érzéseket közvetíthetnek, vagy stilizált hatást hozhatnak létre közvetlenül a videokamerában. A Régi filmek mód segítségével olyan hatást érhetnek el, mintha egy régi mozifilmet néznének, míg az Élénk mód a vidám, élénk hatás érdekében az alapszíneket hangsúlyozza ki. A megfelelő szűrő kiválasztása után a képernyőn tovább finomítható a színmélység, a kontraszt és a lágy fókusz beállítások, így csupán a videokamera használatával kifinomult áttűnési hatásokkal alakíthatók a felvételek.

Az elkészült felvételeknek könnyen adhatók egyszerű címek, sőt, az új Touch Decoration funkcióval egy zöld háttérre különböző effektusok is vetíthetők. A videokamerához tartozó tollal egyszerűen lehet a felvételhez szöveget adni, vagy a nagyméretű LCD-kijelzőn az állóképeket a videoklipekkel keverni. A LEGRIA HF G10 modellhez a Story Creator szoftver is hozzátartozik, amely külső utómunkálatok elvégzése nélkül segít a felhasználóknak érdekes történeteket tervezni, rögzíteni és megosztani.

Megnövelt audio teljesítmény
A továbbfejlesztett belső mikrofon csökkenti a közepes és kisfrekvenciás háttérzajt, így a felhasználók még lágyabb, kristálytiszta hangokat rögzíthetnek. A hangszínszabályozó a hangsávnak megfelelően optimalizálja a hangzást. Zoom Mic módban a zoomolás közbeni tökéletes hangminőség biztosítása érdekében a készülék automatikusan a videokamera előtti területre irányítja a mikrofont.

A LEGRIA HF G10 kompatibilis az új, vezeték nélküli WM-V1 mikrofonnal, amely még nagyobb rugalmasságot biztosít, hiszen minőségromlás nélkül rögzíthető a kamerától akár 50 méterre lévő hangforrásokból érkező hang is. A vezeték nélküli mikrofon adóvevőként is használható, ezért a videokamera kezelője kényelmesen utasíthatja a felvételen szereplőket.

Felvétel vezérlés
Az objektíven található fókuszgyűrűvel felvétel közben is pontosan szabályozható a fókuszálás, a testre szabható vezérlőtárcsával pedig manuálisan állíthatók a legfontosabb funkciók, többek között a rekeszérték, a zársebesség és a színérzékenység. A 8,8 cm (3,5”) képátlójú, 922k felbontású, érintőképernyős LCD kijelző mellett található, két szabadon programozható gombbal számos további funkció közvetlenül elérhető: többek között a Csak arc AF, a háttérfény-korrekció vagy a prioritásos fehéregyensúly üzemmód. A 0,61 cm (0,24”) képátlójú színes kereső 100 százalékban lefedi a rögzített tartományt, ami még egyszerűbbé teszi a munkát azok számára, akik főleg kültéren, illetve beltérben, rossz fényviszonyok között készítenek felvételeket.

A LEGRIA HF G10 támogatja a kétkártyás, és az átváltásos adatrögzítést is, így a felhasználók egyszerre rögzíthetnek filmet mindkét SDXC memóriakártyára, és felvétel közben is átválthatnak a 32 GB méretű belső memóriáról az egyik, majd a másik memóriakártyára. A felvételek a kamerán is átmásolhatók az egyik memóriakártyáról a másikra.

Videók megosztása
A LEGRIA HF G10 videokamerával készült felvételek minden korábbinál könnyebben megoszthatók, mivel a készülék támogatja a HD felbontású videók videokamerán belüli átkonvertálását SD felbontásra. Így a filmek számítógéppel, a Canon Easy Web Upload szoftverével, vagy közvetlenül a videokameráról a vezeték nélküli kapcsolatot biztosító Eye-Fi kártya használatával3 könnyedén feltölthetők az online videomegosztó oldalakra.

A LEGRIA HF G10 legfontosabb jellemzői:
• Canon HD videoobjektív
• Canon HD CMOS Pro érzékelő
• Professzionális hangrögzítés
• AVCHD videók rögzítése 32 GB méretű belső memóriába, 2 db SDXC memóriakártya-foglalat
• Teljes körű kézi vezérlés
• 8,8 cm képátlójú LCD érintőképernyő
• Azonnali AF, Arcfelismerés
• Dinamikus optikai képstabilizátor
• Kreatív, moziszerű élményt biztosító funkciók
• HD-SD konverzió

1 A korábbi Canon videokamerákban használt CMOS érzékelőkkel összevetve.
2 Cinema-Look szűrők: Élénk, Álom, Hideg, Nosztalgikus, Szépia, Régi filmek, Emlék és Drámai fekete-fehér.
3 A termék nem biztos, hogy minden esetben támogatja az Eye-Fi kártyák funkcióit (beleértve a vezeték nélküli adatátvitelt). Amennyiben problémája merül fel egy Eye-Fi kártyával kapcsolatban, lépjen kapcsolatba a kártya gyártójával. Ezenkívül vegye figyelembe, hogy sok országban és régióban engedélyre van szükség az Eye-Fi kártyák használatához. Engedély nélkül a kártyát nem használhatja. Amennyiben nem biztos benne, hogy a kártya használata engedélyezett-e egy adott területen, lépjen kapcsolatba a kártya gyártójával.

Technológiai ismertető

Canon HD CMOS Pro érzékelő
A Canon egyedülálló tapasztalattal rendelkezik a CMOS képalkotó érzékelők tervezése és gyártása területén. A Canon házon belüli kutatás-fejlesztésre irányuló befektetéseinek köszönhetően 2006-ban mutathatta be első, HD videók rögzítésére szolgáló CMOS érzékelőjét. Ennek az iparágban vezető technológiának a folyamatos finomítása azt eredményezte, hogy mára a Canon a HD videokamerák termékcsaládjának minden tagja HD CMOS érzékelőket alkalmaz. A HD CMOS Pro érzékelőn az egyes képpontok körülbelül 2,6-szor nagyobbak, mint a hagyományos CMOS chipeken, így az érzékelő több fény befogására képes, és rossz fényviszonyok között is jelentősen jobb teljesítményt nyújt. Nem csupán a képpontok felülete lett nagyobb a korábbi érzékelőkön alkalmazottaknál, hanem a felbontásuk is, ami szélesebb dinamikatartományt biztosít. Csökken a túl- és az alulexponálás veszélye, és a kép nagyon sötét vagy nagyon világos részein is részletgazdagabb lesz a felvétel. A szélesebb dinamikatartomány egyben azt is jelenti, hogy több színárnyalat – például bőrszín tónus – rögzíthető. Az érzékelő natív 1920×1080 képrögzítési felbontása a lehető legjobb minőséget garantálja, így szükségtelenné teszi a felvételek átméretezését, illetve interpolálását a Full HD munkafolyamatokhoz. A Bayer-mintát alkalmazó szűrő kimagasló színvisszaadást biztosít. A hagyományos CCD érzékelőkkel összehasonlítva a CMOS számos előnnyel rendelkezik a HD képfeldolgozás területén. Lehetővé teszi a képpontok többcsatornás olvasását, ezáltal a nagyfelbontású (HD) adatok sokkal gyorsabban feldolgozhatóak. A CMOS érzékelők esetében magába a chipbe egyéb áramkörök is integrálhatók, így hatékonyabb kialakítások hozhatók létre. Minden Canon HD CMOS képérzékelő tartalmaz zajszűrőt és képponterősítést. Ezen felül a CMOS érzékelők kevesebb energiát fogyasztanak, mint a CCD érzékelők, ezért kisebb a hő- és zajkibocsátásuk, és nő az akkumulátor élettartama. A CCD eszközöktől eltérően a CMOS érzékelők esetében nem okoz problémát az egyedi képpontok túlcsordulása, azaz nem jön létre függőleges elkenődés, ha nagyon világos fénypontok vannak a rögzíteni kívánt képterületen.

Canon HD videoobjektívek
Az XA10 és a LEGRIA HF G10 modellekben megtalálható Full HD videoobjektívet kifejezetten arra tervezték, hogy a mobil használat által megkívánt kis méret és súly mellett is a lehető legjobb HD teljesítményt biztosítsa. A forradalmian új kialakítás ultrakompakttá teszi ezt az objektívet, így a minimális méret ellenére készíthetők nagylátószögű felvételek. Az új kialakításban kettőről háromra nőtt a mozgatható lencseelemek száma. A középső csoport szabadon mozoghat a háromdimenziós térben, ami hatékony képstabilizálást nyújt, és azonnal reagál a zoom parancsokra. Az objektív méretének csökkenése nagyobb képtorzulást és -aberrációt okozhat, így a harmadik lencseegység beépítése ennek a problémának a megoldásában segít, és minden esetben biztosítja a tökéletes HD képminőséget. Az XA10 objektív lencséi egyedülálló, infravörös felvételek készítését lehetővé tevő bevonattal rendelkeznek, amelyek a teljes rögzített területen segítenek tiszta képet készíteni éjszaka.

Azonnali autofókusz
Mivel a HD felbontású filmek rögzítése nagy felbontásban történik, így nagyon fontos a kivételesen pontos autofókusz rendszer, mivel HD felbontásban a legkisebb fókuszhibák is azonnal jelentkeznek. A hagyományos TV AF rendszerek lassan reagálnak a téma távolságának változásaira, és gyakran megzavarja őket a nagyobb frekvenciájú háttér. A Canon egyedülálló azonnali AF rendszere ezért egy nagysebességű külső AF érzékelőt, és egy pontos TV AF érzékelőt használ – előbbi gyorsan érzékeli a tárgy távolságának változásait, míg utóbbi végzi a szükséges szuperfinom fókuszbeállításokat.

DIGIC DV képfeldolgozó processzorok
A DIGIC DV III processzor 2009-ben jelent meg először a Canon videokamerákban. Az XL H1 videokamera számára készült DIGIC DV II processzorból fejlesztették ki, hogy megfeleljen a HD felvételek megnövekedett adatrátájának és egyéb követelményeinek. A Full HD adatok nagysebességű feldolgozásához körülbelül ötször akkora adatkezelési teljesítményre van szükség, mint SD videók esetében. A DIGIC DV III processzort a nagyobb adatmennyiségek kezelésére, és még inkább a felhasználóbarát szolgáltatásokhoz optimalizálták.

A Canon HD képfeldolgozás során keletkező óriási adatmennyiségek kezelésekor a DIGIC DV III egyedülálló zajcsökkentő rendszert alkalmaz. A videofelvétel így kiválóan adja vissza a színeket, és széles színtónus tartománnyal rendelkezik. A DIGIC DV III támogatja az xvYCC színtér (x.v.Color) teljes kibővített tartományát, és 25 százalékos növekedést biztosít a dinamikatartományban a DIGIC DV II processzorhoz képest.

Alapvető Canon technológiaként a DIGIC DV III processzor a videó- és a fotójeleket külön úton dolgozza fel egyetlen videokamerán belül. A videók és a fényképek esetében is eltérőek a színekkel kapcsolatos igények, ám a jelek eltérő módon történő feldolgozásával mindkét jeltípus esetében tökéletes minőségű felvétel hozható létre. Az eredmény színekben gazdag és élénk lesz, tökéletes színhűséggel: akár tévéképernyőn, akár kinyomtatva, fényképként jelenik meg.

A DIGIC DV III emellett biztosítja a hátteret a Canon videokamerák számos egyéb funkciója, például az Integrált Smart Auto technológia és az Arcfelismerő technológia számára is.

Integrált Smart Auto technológia
Az eredetileg a Canon digitális kompakt fényképezőgépek családjában alkalmazott Integrált Smart Auto technológiát a LEGRIA termékcsalád egyik legfontosabb funkciójaként optimalizálták a Canon HD videokamerákra. Az intelligens témafelismerő technológia számos változó – például az arcok száma, a fő téma távolsága, a fényerő, a szín és a mozgás, valamint a háttérfény és az égbolt típusa – alapján azonosítja a felvétel típusát. Az új telemakró funkció bevezetésével a kamera további 7, így összesen 38 jelenettípus felismerésére képes. A telemakró funkció azonnal bekapcsol, amint a videokamerával ráközelítenek egy témára. Miután megállapította a felvétel körülményeit, a videokamera a lehető legjobb eredmény elérése érdekében beállítja az olyan változókat, mint a fehéregyensúly, a rekeszérték, a zársebesség és az érzékenység. Az LCD-kijelzőn található ikon jelzi a felhasználónak, hogy milyen típusú jelenetet ismert fel a kamera. A Canon egyedi Azonnali AF rendszere és arcfelismerő technológiája jól kiegészítik az Integrált Smart Auto technológiát.

Optikai képstabilizátor rendszerek
A Canon kifejezetten nagylátószögű felvételek – például tájképek, nagy csoportok és panoráma felvételek – beremegésének megakadályozására kialakított Dinamikus optikai képstabilizátor (OIS) rendszere gyorsan és pontosan állítja be a lencsetagokat. Ez a funkció biztosítja, hogy a felhasználók mindig remegés-mentes felvételeket készíthessenek, még járás vagy mászás közben is. A hálózati optikai képstabilizátor egy különlegesen nagyteljesítményű stabilizátor funkció, amelyet maximális zoom melletti használatra terveztek, amikor a legfeltűnőbb a videokamera beremegése. Ezt, a felhasználó által külön gombbal be- és kikapcsolható funkciót jelentős rezgéskorrekciója miatt nem ajánlott vízszintes mozgás közben használni.

LCD érintőkijelző, kézmozdulat-felismerő felhasználói felülettel
A Canon érintőkijelzős felhasználói felületével könnyebben vezérelhetők a manuális beállítások a haladó felhasználók számára, hiszen a csúszkákkal egyszerűen és precízen megadhatók az olyan értékek, mint a rekeszérték, a zársebesség, a fókusz, az expozíció és a hangszintek. A kézmozdulatos vezérlés lejátszás közben is használható. A fájlok könnyen megtekinthetők az érintőképernyőn, hiszen a felhasználók egy tollvonásos kézmozdulattal lapozhatnak egyik oldalról a következőre, míg a látványos 3D lapozásos nézettel könnyebben megtalálják a keresett videókat.

Cinema szűrők
A továbbfejlesztett 2011-es modellek kilenc Cinema-Look szűrőt tartalmaznak, amelyeket profi filmesek terveztek. Ezek a szűrők lehetővé teszik, hogy a felhasználók mindennapi jeleneteket előre megadott beállítások – például szín, kontraszt, élesség és telítettség – használatával alakítsanak át. A felhasználónak a szűrőt a felvétel megkezdése előtt kell kiválasztania és ellenőriznie, amiben az LCD-kijelzőn minden esetben megjelenő magyarázat segít.

A lehetséges szűrőbeállítások többek között:
• Standard mozi: A felhasználó által testre szabható, mozifilmszerű kinézet.
• Élénk: Megnöveli a jelenetek színtelítettségét (főleg az RGB színek esetében) és kismértékben a kontrasztot is, ezáltal kihangsúlyozhatók az alapszínek és élénk, vidám hatás érhető el.
• Álom: Lágy fókusszal rögzíti a jelenetet, így az varázslatos, álomszerű lesz.
• Hideg: Megnöveli a kontrasztot, élesebbé teszi a jelenetet és felerősíti a hideg színeket. Sápadt árnyalatot ad a képnek, így hideg, futurista érzetet hoz létre.
• Nosztalgikus: Élessé teszi a jelenetet, kissé megnöveli a fekete és a fehér színek kontrasztját, valamint csökkenti a színtelítettséget. Ezzel a szűrővel a felhasználók a régi, 70-es évekbeli tévéműsorok hangulatát adhatják vissza.
• Szépia: Szépia árnyalatúvá teszi a színeket, csökkenti a kontrasztot és a színtelítettséget. Antik, kifakult kinézetet ad a felvételeknek.
• Régi filmek: A régi mozikban tapasztalhatóhoz hasonló hangulatot biztosít a felvételeknek mesterséges „remegés”, valamint karcolások, szemcsésedések alkalmazásával.
• Emlék: A kép szélén csökkenti a fényerősséget, amitől a felvétel kifakulttá, ködössé válik, hogy a homályos emlékképekhez legyen hasonló.
• Drámai fekete-fehér: Monokromatikus hatást kölcsönöz a jeleneteknek, jelentősen megnöveli a kontrasztot, és szemcséssé teszi a képet. Hatásos fekete-fehér képet hoz létre, erősen kontrasztos szürkeárnyalatokkal.

Story Creator
A Story Creator szoftver egy beépített „jelenetlistát” kínál a felhasználók számára, és javaslatokat tesz arra, hogy mit érdemes lefilmezni, szinte kész történetekkel, sztorival szolgál az elkészíteni kívánt filmekhez. A Story Creator öt témát tartalmaz, amiből mindig egyet lehet kiválasztani egy adott filmhez.
• Utazás
• Gyerekek és házi kedvencek
• Buli
• Szertartás
• Blog

A Story Creator a téma kiválasztása után javaslatokat tesz, hogy a felhasználó milyen sorrendben rögzítse az egyes jeleneteket, és segítséget nyújt abban is, hogy azok milyen hosszúak legyenek. A lejátszáskor a videokamera a jeleneteket összefűzi egy adott témát feldolgozó filmmé. A Story Creator szoftver használatával felvett jeleneteket a kamera az adott téma alatt tárolja a „Galéria” mappában. A felvétel rögzítése után vagy lejátszás közben a felhasználók csillagokkal osztályozhatják a jeleneteket. A videolejátszási lista létrehozását követően, a beépített mini HDMI-csatlakozó segítségével a történet lejátszható HD televízión vagy egyéb HDMI-kompatibilis eszközön. A videokamerával a felvétel alá zene is keverhető, melyhez felhasználhatók az előre telepített zeneszámok, de külső zenelejátszó is csatlakoztatható. A HD videók a kamerán belül átkonvertálhatók SD felbontású filmekké, amelyek közvetlenül feltölthetők az internetre.

Touch Decoration
A Touch Decoration funkcióval a felhasználók könnyedén adhatnak hozzá a videókhoz különböző hatásokat. Az effektusok a kamerán belül hozzáadhatók a felvételhez, így nincs szükség számítógépre.
A Touch Decoration használatával a felhasználók a következő hatásokat adhatják hozzá a filmekhez:
• Animáció: Animált ikonok és effektusok, például hullócsillagok, amelyekkel egy csipetnyi varázslat csempészhető a jelenetekbe.
• Kézírás és pecsétek: Használatával szöveg vetíthető a filmre, például: „Boldog születésnapot!” A szöveget a felhasználók a kamerához tartozó tollal írhatják be, valamint számos pecsétet is elhelyezhetnek a felvételen.
• Állókép keverés: A felhasználók egyszerű grafikákat vagy állóképeket adhatnak a felvételekhez.

Továbbfejlesztett videó-pillanatfelvétel
A videó-pillanatfelvétel funkcióval a felhasználók rövid, különböző hosszúságú (2, 4 vagy 8 másodperces) jeleneteket rögzíthetnek, amelyekből könnyen összeállíthatnak egy professzionális hatású történetet. 2011-től a felhasználók az eredeti hangsávot egyéb zenékkel is keverhetik a lejátszás során, így még több kreatív lehetőség áll rendelkezésükre. Akárcsak a Story Creator esetében, a videó-pillanatfelvételek szintén értékelhetők, ezáltal a felhasználók könnyedén kijelölhetik lejátszani kívánt, kedvenc jeleneteiket.

Nagy teljesítmény ultrakompakt formában: új Canon XA10 professzionális videokamera

Budapest, 2011. január 5. – A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata az új XA10 modellel bővíti fájl alapú professzionális videokameráinak termékcsaládját. Az új, ultrakompakt kamera a csúcsminőségű képalkotást kivételes hordozhatósággal és professzionális finomhangolási lehetőségekkel egyesíti.

Az XA10 modell a Canon XA termékcsaládjának első tagja, mely a kisméretű készülékektől kimagasló teljesítményt elváró felhasználóknak készült. A videokamera a kézi beállítási lehetőségek széles skáláját kínálja, professzionális hangfunkciókkal és egyedülálló Canon képminőséggel párosítva. Ez a modell kitűnő választás a terepen forgató független operatőrök számára, illetve azoknak a szakembereknek, akik nagyobb professzionális modelleket is használnak, és egy kisebb kiegészítő készülékkel szeretnék bővíteni felszerelésüket.

Egyedülálló képminőség
A legújabb Canon képalkotási technológiáknak köszönhetően az XA10, kompakt mérete ellenére kategóriájában vezető képminőséget biztosít. A fejlett Canon HD kamerarendszer – amely az XF termékcsalád tagjainak műszaki alapjaira épül – egyedülálló Canon optikai elemeket és HD CMOS Pro képérzékelőt használ. Így az új modell egy bárhová könnyedén elvihető vázban nyújt kimagasló képalkotási teljesítményt.

A Canon HD videoobjektív tökéletesen éles HD képeket készít, minden eddiginél kisebb házba építve. A 10-szeres optikai zoommal, 30,4 mm-es nagy-látószöggel és f/1,8 maximális rekeszértékkel rendelkező modell objektíve minden körülmények között kiemelkedően jó minőséget és sokoldalúságot kínál. A 2-szeres digitális extender olyan helyzetekben ideális, amikor valódi közelkép készítésére van szükség, a 8 lamellás íriszrekesz pedig attraktív, majdnem tökéletesen kör alakú elmosódott hátteret, vagyis „bokeh” hatást biztosít. Az XA10 kompatibilis az új WD-H58W nagy-látószögű adapterrel, ezáltal még könnyebben használható a nagy-látószögű tartományban, és kombinálható a piacon elérhető 58 mm-es adapterekkel és szűrőkkel.

Az XA10 1/3-típusú, 2,07 megapixeles Canon HD CMOS Pro érzékelővel rendelkezik, amellyel 1920×1080 (Full HD) felbontású videók készíthetők. A professzionális felhasználóknak szánt Canon XF100 termékcsaládban már alkalmazott, – a híres XF300 sorozat 3CMOS rendszerére épülő – érzékelő a kompakt videokamerákban található hagyományos CMOS chipeknél 2,6-szor nagyobb méretű képpontokat tartalmaz1. Ennek köszönhetően a kamera több fény befogására képes, így rossz fényviszonyok között is jelentősen jobb teljesítményt nyújt, és lényegesen nagyobb a dinamikatartománya.

A videokamera 1920×1080 képpontos felbontása a Full HD munkafolyamatokhoz, és lejátszáshoz szükségtelenné teszi a felvételek átméretezését, illetve interpolálását. Az operatőrök a lehető legjobb minőség megtartása mellett natív felbontásban készíthetik el, dolgozhatják fel és játszhatják le a felvételeket. A videokamera akár a maximális, 24 Mbps felbontással is képes AVCHD formátumú videókat rögzíteni.

Ultrakompakt kialakítás, professzionális hangrögzítés
A Canon professzionális videokamerái közül még egy sem volt ennyire könnyű és kompakt. Az XA10, 33 százalékkal könnyebb és 48 százalékkal kisebb a Canon jelenleg legkisebb, professzionális felhasználóknak szánt XF105-ös modelljénél. Az XA10 nagyon hosszú felvételek készítésére is alkalmas, professzionális HD teljesítményt nyújtva egy tenyérnyi készülékben.

Az XA10 kis mérete ellenére fejlett hangvezérlő rendszerrel rendelkezik, így az operatőrök broadcast minőségben rögzíthetik a hangot. A markolaton található két XLR bemenetnek köszönhetően a hang akár külső eszközökkel is rögzíthető, míg a 3,5 mm-es fülhallgató- és mikrofoncsatlakozók még nagyobb rugalmasságot biztosítanak. A felső kategóriás beépített mikrofon azonosítja és kiszűri a közép- és alacsonyfrekvenciás háttérzajt, ezáltal növeli az általános hangminőséget, hiszen csendesebb pillanatokban is tisztább marad a hang. Az XA10 professzionális használatra tervezett hangbeállításainak minden apró részlete vezérelhető.

Precíz vezérlés
Az új modell a kompakt videokamerákban csak ritkán megtalálható funkciók széles skáláját tartalmazza, így többek között manuálisan vezérelhető az összes képrögzítési beállítás. A rekeszérték, a zársebesség, az expozíció és a színérzékenység mind egymástól függetlenül állíthatók, így az operatőrök könnyedén reagálhatnak minden körülményre.

Az objektíven található fókuszgyűrű könnyű vezérlést biztosít felvétel közben, az egyéb funkciók – például a rekeszérték, a zársebesség és az expozíció – pedig hozzárendelhetők a testre szabható vezérlőtárcsához. A két szabadon programozható gombbal számos további funkció, például a „Csak arc” AF beállítás és a hálózati képstabilizátor szintén közvetlenül elérhető.

A 8,8 cm képátlójú, 922.000 képpont felbontású LCD érintőkijelző és a 0,61 cm képátlójú színes elektronikus kereső (EVF) biztosítják a HD felvételek készítéséhez elengedhetetlen precíz témakövetést. A számos támogató funkció – mint például a nagyítás, az élességállítási segéd, és a kép szélének fókuszállítása – segít a felhasználóknak a helyes fókuszálásban, miközben a zebra minták és a hullámkép-kijelzés leegyszerűsítik a megfelelő expozíciós beállítást.

Rugalmasság és sokoldalúság
Kis méretén felül számos funkció és beállítási lehetőség teszi igazán sokoldalú, minden viszonyok között jól használható videokamerává a Canon XA10 modellt. A videokamera tetején elhelyezett markolat számos vezérlőt tartalmaz: többek között egy infravörös (IR) lámpát, amellyel lenyűgöző éjszakai, dokumentum- és természetfilmek készíthetők. Az Infravörös mód támogatja a zöld és fehér képbeállítási lehetőségeket, és az egyedülálló Canon lencsebevonatoknak köszönhetően a lehető legtisztább, legélesebb képet biztosítja.

A zoom billenőkapcsolót és a Start/Stop gombot is a markolatba integrálták, így alacsony szögből is egyszerűen készíthetők felvételek. Olyan helyzetekhez, amikor a kis méret tényleg nagyon fontos, a markolat eltávolítható a kameráról.

Az XA10-es modell 64 GB belső memóriával és két, SDXC-kompatibilis memóriakártya-foglalattal rendelkezik, hogy az operatőrök a lehető legnagyobb tárhellyel rendelkezzenek, és egyszerűen készíthessenek felvételeket2. A videokamera támogatja a felvétel közbeni tárhely váltást, és a két kártyára történő adatrögzítést is. A tárhely váltás lehetővé teszi a felvételek folyamatos készítését több memóriakártyára úgy, hogy a kamera közben automatikusan átvált a másik kártyára, amikor az egyik megtelik. A felhasználóknak lehetősége van egyszerre két kártyára is rögzíteni az eseményeket. Az Előfelvétel funkció segítségével pedig három másodperces felvételek is készíthetők, így a felhasználók nem maradnak le a legfontosabb spontán eseményekről sem.

A Canon XA10 legfontosabb jellemzői:
• Canon HD videoobjektív (10x zoom, 30,4 mm, f/1,8)
• Canon HD CMOS Pro érzékelő
• Professzionális hangrögzítés
• AVCHD videók rögzítése 64 GB méretű belső memóriába, illetve a 2 db opcionális SDXC memóriakártyára
• Infravörös felvételi mód
• Teljes körű kézi vezérlés
• 8,8 cm-es képátlójú LCD, 0,6 cm-es képátlójú elektronikus kereső
• Dinamikus optikai képstabilizátor, erőteljes képstabilizátor, azonnali AF
• Sokoldalú és bővíthető

Technológiai ismertető

Canon HD CMOS Pro érzékelő
A Canon egyedülálló tapasztalattal rendelkezik a CMOS képalkotó érzékelők tervezése és gyártása területén. A Canon házon belüli kutatás-fejlesztésre irányuló befektetéseinek köszönhetően 2006-ban mutathatta be első, HD videók rögzítésére szolgáló CMOS érzékelőjét. Ebben az iparágban a vezető technológiáinak folyamatos finomítása azt eredményezte, hogy mára a Canon a HD videokamerák termékcsaládjának minden tagja HD CMOS érzékelőket alkalmaz.

A HD CMOS Pro érzékelőn az egyes képpontok körülbelül 2,6-szor nagyobbak, mint a hagyományos CMOS chipeken, így az érzékelő több fény befogására képes, és rossz fényviszonyok között is jelentősen jobb teljesítményt nyújt. Nem csupán a képpontok felülete lett nagyobb a korábbi érzékelőkön alkalmazottaknál, hanem a felbontásuk is, ami szélesebb dinamikatartományt biztosít. Csökken a túl- és az alulexponálás veszélye, és a kép nagyon sötét vagy nagyon világos részein is részletgazdagabb lesz a felvétel. A szélesebb dinamikatartomány egyben azt is jelenti, hogy több színárnyalat – például bőrszín tónus – rögzíthető.

Az érzékelő natív 1920×1080 képrögzítési felbontása a lehető legjobb minőséget garantálja, így szükségtelenné teszi a felvételek átméretezését, illetve interpolálását a Full HD munkafolyamatokhoz. A Bayer-mintát alkalmazó szűrő kimagasló színvisszaadást biztosít. A hagyományos CCD érzékelőkkel összehasonlítva a CMOS számos előnnyel rendelkezik a HD képfeldolgozás területén. Lehetővé teszi a képpontok többcsatornás olvasását, ezáltal a nagyfelbontású (HD) adatok sokkal gyorsabban feldolgozhatóak. A CMOS érzékelők esetében magába a chipbe egyéb áramkörök is integrálhatók, így hatékonyabb kialakítások hozhatók létre. Minden Canon HD CMOS képérzékelő tartalmaz zajszűrőt és képpont erősítést. Ezen felül a CMOS érzékelők kevesebb energiát fogyasztanak, mint a CCD érzékelők, ezért kisebb a hő- és zajkibocsátásuk, és nő az akkumulátor élettartama. A CCD eszközöktől eltérően a CMOS érzékelők esetében nem okoz problémát az egyedi képpontok túlcsordulása, azaz nem jön létre függőleges elkenődés, ha nagyon világos fénypontok vannak a rögzíteni kívánt képterületen.

Canon HD videoobjektívek
Az XA10 és a LEGRIA HF G10 modellekben megtalálható Full HD videoobjektívet kifejezetten arra tervezték, hogy a mobil használat által megkívánt kis méret és súly mellett is a lehető legjobb HD teljesítményt biztosítsa. A forradalmian új kialakítás ultrakompakttá teszi ezt az objektívet, így a minimális méret ellenére készíthetők nagy-látószögű felvételek. Az új kialakításban kettőről háromra nőtt a mozgatható lencseelemek száma. A középső csoport szabadon mozoghat a háromdimenziós térben, ami hatékony képstabilizálást nyújt, és azonnal reagál a zoom parancsokra. Az objektív méretének csökkenése nagyobb képtorzulást és -aberrációt okozhat, így a harmadik lencseelem ennek a problémának a megoldásában segít, és minden esetben biztosítja a tökéletes HD képminőséget. Az XA10 objektív lencséi egyedülálló, infravörös felvételek készítését lehetővé tevő bevonattal rendelkeznek, amelyek a teljes rögzített területen segítenek tiszta képet készíteni éjszaka.

DIGIC DV képfeldolgozó processzorok
A DIGIC DV III processzor 2009-ben jelent meg először a Canon videokamerákban. Az XL H1 videokamera számára készült DIGIC DV II processzorból fejlesztették ki, hogy megfeleljen a HD felvételek megnövekedett adatrátájának és egyéb követelményeinek. A Full HD adatok nagysebességű feldolgozásához körülbelül ötször akkora adatkezelési teljesítményre van szükség, mint SD videók esetében. A DIGIC DV III processzort a nagyobb adatmennyiségek kezelésére és még inkább a felhasználóbarát szolgáltatásokhoz optimalizálták. A Canon HD képfeldolgozás során keletkező óriási adatmennyiségek kezelésekor a DIGIC DV III egyedülálló zajcsökkentő rendszert alkalmaz. A videofelvétel így kiválóan adja vissza a színeket, és széles színtónus tartománnyal rendelkezik. A DIGIC DV III támogatja az xvYCC színtér (x.v.Color) teljes kibővített tartományát, és 25 százalékos növekedést biztosít a dinamikatartományban a DIGIC DV II processzorhoz képest. Alapvető Canon technológiaként a DIGIC DV III processzor a videó- és a fotójeleket külön úton dolgozza fel egyetlen videokamerán belül. A videók és a fényképek esetében is eltérőek a színekkel kapcsolatos igények, ám a jelek eltérő módon történő feldolgozásával mindkét jeltípus esetében tökéletes minőségű felvétel hozható létre. Az eredmény színekben gazdag és élénk lesz, tökéletes színhűséggel: akár tévéképernyőn, akár kinyomtatva, fényképként jelenik meg. A DIGIC DV III emellett biztosítja a hátteret a Canon videokamerák számos egyéb funkciója, például az integrált Smart automata technológia és az arcfelismerő technológia számára is.

Azonnali autofókusz
Mivel a HD felbontású filmek rögzítése nagy felbontásban történik, így nagyon fontos a kivételesen pontos autofókusz rendszer, mivel HD felbontásban a legkisebb fókuszhibák is azonnal jelentkeznek. A hagyományos TV AF rendszerek lassan reagálnak a téma távolságának változásaira, és gyakran megzavarja őket a nagyobb frekvenciájú háttér. A Canon egyedülálló Azonnali AF rendszere ezért egy nagysebességű külső AF érzékelőt, és egy pontos TV AF érzékelőt használ – előbbi gyorsan érzékeli a tárgy távolságának változásait, míg utóbbi végzi a szükséges szuperfinom fókuszbeállításokat.

Cinema szűrők
A továbbfejlesztett 2011-es modellek kilenc Cinema-Look szűrőt tartalmaznak, amelyeket profi filmesek terveztek. Ezek a szűrők lehetővé teszik, hogy a felhasználók mindennapi jeleneteket előre megadott beállítások – például szín, kontraszt, élesség és telítettség – használatával alakítsanak át. A felhasználónak a szűrőt a felvétel megkezdése előtt kell kiválasztania és ellenőriznie, amiben az LCD-kijelzőn minden esetben megjelenő magyarázat segít.

A lehetséges szűrőbeállítások többek között:
• Standard mozi: A felhasználó által testre szabható, mozifilmszerű kinézet.
• Élénk: Megnöveli a jelenetek színtelítettségét (főleg az RGB színek esetében) és kismértékben a kontrasztot is, ezáltal kihangsúlyozhatók az alapszínek és élénk, vidám hatás érhető el.
• Álom: Lágy fókusszal rögzíti a jelenetet, így az varázslatos, álomszerű lesz.
• Hideg: Megnöveli a kontrasztot, élesebbé teszi a jelenetet és felerősíti a hideg színeket. Sápadt árnyalatot ad a képnek, így hideg, futurista érzetet hoz létre.
• Nosztalgikus: Élessé teszi a jelenetet, kissé megnöveli a fekete és a fehér színek kontrasztját, valamint csökkenti a színtelítettséget. Ezzel a szűrővel a felhasználók a régi, 70-es évekbeli tévéműsorok hangulatát adhatják vissza.
• Szépia: Szépia árnyalatúvá teszi a színeket, csökkenti a kontrasztot és a színtelítettséget. Antik, kifakult kinézetet ad a felvételeknek.
• Régi filmek: A régi mozikban tapasztalhatóhoz hasonló hangulatot biztosít a felvételeknek mesterséges „remegés”, valamint karcolások, szemcsésedések alkalmazásával.
• Emlék: A kép szélén csökkenti a fényerősséget, amitől a felvétel kifakulttá, ködössé válik, hogy a homályos emlékképekhez legyen hasonló.
• Drámai fekete-fehér: Monokromatikus hatást kölcsönöz a jeleneteknek, jelentősen megnöveli a kontrasztot, és szemcséssé teszi a képet. Hatásos fekete-fehér képet hoz létre, erősen kontrasztos szürkeárnyalatokkal. Story Creator A Story Creator szoftver egy beépített „jelenetlistát” kínál a felhasználók számára, és javaslatokat tesz arra, hogy mit érdemes lefilmezni, szinte kész történetekkel, sztorival szolgál az elkészíteni kívánt filmekhez. A Story Creator öt témát tartalmaz, amiből mindig egyet lehet kiválasztani egy adott filmhez.
• Utazás
• Gyerekek és házi kedvencek
• Buli
• Szertartás
• Blog

A Story Creator a téma kiválasztása után javaslatokat tesz, hogy a felhasználó milyen sorrendben rögzítse az egyes jeleneteket, és segítséget nyújt abban is, hogy azok milyen hosszúak legyenek. A lejátszáskor a videokamera a jeleneteket összefűzi egy adott témát feldolgozó filmmé. A Story Creator szoftver használatával felvett jeleneteket a kamera az adott téma alatt tárolja a „Galéria” mappában. A felvétel rögzítése után vagy lejátszás közben a felhasználók csillagokkal osztályozhatják a jeleneteket. A videolejátszási lista létrehozását követően, a beépített mini HDMI-csatlakozó segítségével a történet lejátszható HD televízión vagy egyéb HDMI-kompatibilis eszközön. A videokamerával a felvétel alá zene is keverhető, melyhez felhasználhatók az előre telepített zeneszámok, de külső zenelejátszó is csatlakoztatható. A HD videók a kamerán belül átkonvertálhatók SD felbontású filmekké, amelyek közvetlenül feltölthetők az internetre.

Touch Decoration
A Touch Decoration funkcióval a felhasználók könnyedén adhatnak hozzá a videókhoz különböző hatásokat. Az effektusok a kamerán belül hozzáadhatók a felvételhez, így nincs szükség számítógépre.
A Touch Decoration használatával a felhasználók a következő hatásokat adhatják hozzá a filmekhez:
• Animáció: Animált ikonok és effektusok, például hullócsillagok, amelyekkel egy csipetnyi varázslat csempészhető a jelenetekbe.
• Kézírás és pecsétek: Használatával szöveg vetíthető a filmre, például: „Boldog születésnapot!” A szöveget a felhasználók a kamerához tartozó tollal írhatják be, valamint számos pecsétet is elhelyezhetnek a felvételen.
• Állókép keverés: A felhasználók egyszerű grafikákat vagy állóképeket adhatnak a felvételekhez.

Továbbfejlesztett videó-pillanatfelvétel
A videó-pillanatfelvétel funkcióval a felhasználók rövid, különböző hosszúságú (2, 4 vagy 8 másodperces) jeleneteket rögzíthetnek, amelyekből könnyen összeállíthatnak egy professzionális hatású történetet. 2011-től a felhasználók az eredeti hangsávot egyéb zenékkel is keverhetik a lejátszás során, így még több kreatív lehetőség áll rendelkezésükre. Akárcsak a Story Creator esetében, a videó-pillanatfelvételek szintén értékelhetők, ezáltal a felhasználók könnyedén kijelölhetik lejátszani kívánt, kedvenc jeleneteiket.