Panasonic Lumix DMC-S1 és DMC-S3

0

A Panasonic új sorozatot indít, a kompakt Lumix termékcsaládban. Az S széria első két modellje a DMC-S1 és DMC-S3, melyeket elsősorban a kezdőknek, első fényképezőgépet vásárlóknak szánnak.

Panasonic Lumix DMC-S1

Az S1 csak tudásban szerényebb társánál, méretét tekintve ugyanakkora, ami alig több mint 2 cm-es, szinte ultrakompakt vastagságot jelent. A gép egy 12,1 megapixeles CCD szenzort és egy 4x optikai zoomátfogású Lumix DC Vario objektívet kapott. Kisfilmes értéken 28-112mm-nek megfelelő a látószög. A hat lencsés objektívben három aszférikus elem javítja a képminőséget és a gyártó elmaradhatatlan MEGA O.I.S optikai stabilizátorát sem kell hiányolnunk. A képek feldolgozásáról a Venus Engine hatodik generációs processzora gondoskodik. A zárkésleltetési idő ennek köszönhetően mindössze 0,007 mp. A Sonic Speed AF rendszer pedig nagyon gyors élességállítást ígér.

Mozgóképfelvételre is módunk nyílik, mégpedig 1280 x 720 pixel méretben, 30 kocka/mp képfrissítéssel és mono hangfelvétellel.

Az érzékenység teljes felbontásban ISO1600-ig növelhető, akár manuálisan is, a készülék viszont jobbára automata működésű. A fotós csak az alap beállításokba vagy a témaprogramokba szólhat bele. Vagy még ezekbe sem, hiszen az iA mód a hat legfontosabb témamódot is önállóan választja ki. A DMC-S1 arcfelismerő módot, valamint külön Panorama Assist és Panorama Stitch, vagyis segéd- és összeillesztés lehetőséget is kínál.

A gép hátulján egy 2,7” képátlójú, 230 000 képpont felbontású LCD kijelző kapott helyett, mely a környezeti fény hatására automatikusan változtatja világosságát. A gépben 20 MB belső memória található, amit SD, SDHC, vagy SDXC kártyákkal bővíthetünk. Áramellátásáról a mellékelt lítium-ion akkumulátorral gondoskodhatunk, mellyel kb. 240 felvétel készíthető.

A Panasonic Lumix DMC-S1 kék, fekete, lila és ezüst színváltozatban jelenik meg Magyarországon.

Panasonic Lumix DMC-S3

A fejlettebb modell 14,1 megapixeles CCD-vel rendelkezik és ugyanazzal az optikával. Nagyobb felbontása miatt hajszálnyival jobb nagyítású EZ zoom lehetőséget kapunk. Az S3 nagyjából ennyivel gyorsabb kistestvéréhez viszonyítva, és néhány képpel többet készíthetünk vele egy akkutöltéssel.

Újdonsága a szoftveres vörösszem eltávolítás és belső memóriaként is többet kínál, egész pontosan 70 MB-ot.

Egyéb képességeiben, méretében és tömegében megegyezik a két készülék. A Panasonic Lumix DMC-S3 kék, fekete, piros és ezüst színváltozatban jelenik meg Magyarországon.