Panasonic Lumix DMC-FS16 és DMC-FS18

0

Panasonic Lumix DMC-FS16

A Lumix DMC-FS16 vékonyabb mint 19 mm, mégis 4x zoomátfogású objektívet kapott, ami a gyártó új intelligens zoom szolgáltatásával 5x-re növelhető. A gépben lévő Leica DC Vario-Elmar objektív kisfilmes értéken 28-112mm-nek megfelelő gyújtótávolság tartományban dolgozik, és 6 lencsetagja közül három aszférikus kialakítású a még jobb képminőség érdekében. Természetesen a MEGA O.I.S stabilizátor sem maradt ki a gépből, mely videó módban is használható.

A képérzékelő 14,1 megapixel felbontású, a feldolgozórendszer pedig a legfrissebb Venus Engine VI széria, mely mindössze 0,006 mp-es zárkésleltetést biztosít. A készülék érzékenységét ISO6400-ig (teljes felbontásban ISO1600-ig) növelhetjük.

Bár néhány funkció manuális a többséget a gép automatikájára kell bíznunk, mely iA módban akár a témamódok kiválasztásában is segít. Ezen felül arcfelismerést, panoráma illesztési segítséget és összefűzést is kínál a fényképezőgép, de intelligens érzékenység és expozíció beállítás, vagy háttérfény kompenzáció is választható.

Amennyiben mozgóképet szeretnénk felvenni, legfeljebb 1280 x 720 pixeles felbontásra állíthatjuk a gépet, mely 30 képkocka/mp-es frissítést és mono hangfelvételt biztosít. A kész anyag a 70 MB-os belső memóriába, vagy SD/SDHC/SDXC kártyákra menthető.

A 100%-os lefedettségű LCD kijelző 2,7” méretű, és 230 000 képpont felbontású. A fényképezőgéphez egy saját, 660 mAh-es lítium-ion akkumulátort is csomagolnak, melynek egy feltöltésével kb. 270 kép készíthető.

A gép hazánkban kék, fekete, rózsaszín, piros és ezüst színben lesz kapható.

Panasonic Lumix DMC-FS18

A nagyobb modellszámú ikertestvér csupán néhány dologban tér el. A legfontosabb, a felbontás, mely az FS18 esetében 16,1 megapixel, egy ugyanakkora, 1/2,33” méretű CCD érzékelőn. Ennek köszönhetően az Extra Optikai Zoom nagyítása is jobb egy fokozattal, 8,4x helyett max. 9x-es.

A Lumix DMC-FS18 szintén 720 soros videók rögzítésére képes, de a frissítési sebesség itt 24 kocka/mp.

Ezen kívül csak apróságokban tér el a két gép, mint például az egy feltöltéssel készíthető képek számában, ami ennél a modellnél 260 felvétel, vagy a tömegükben, melynél 3 grammal ez a készülék „vezet”.

Az FS18 kissé eltérő nálunk csak fekete és ezüst változatban lesz kapható.