Panasonic Lumix DMC-FS35 és DMC-FS37

0

Panasonic Lumix DMC-FS35

A Lumix DMC-FS sorozat haladóbb modelljeinél is igyekeztek megtartani a kisméretű vázat, de a 8x-os zoomátfogás valamivel nagyobb méretet követelt, így a vázak közel 28mm vastagok. A Leica DC Vario-Elmar objektív kisfilmes értéken 28-224mm-nek megfelelő látószöget ad, 1:3,3-5,9 fényerővel. Makró módban legfeljebb 5 cm-re közelíthetjük meg a témát. A Panasonicnál szokásos extra zoom kiegészítésekkel 10x-es intelligens zoomra, kisebb felbontásban 18x-os extra optikai zoomra és 4x-es digitális zoomra van lehetőség. Ehhez azért megbízható stabilizálás sem árt, melyet a MEGA O.I.S rendszer biztosít.

A felbontás legfeljebb 16,1 megapixel, a képek és videók feldolgozása pedig az új Venus Engine VI rendszerre hárul. Érzékenység terén ISO 6400-ig merészkedhetünk, ha megelégszünk kisebb felbontással is. Egyébként ISO1600 a maximum.

Kiterjedt szolgáltatáskészlete ellenére ez a DMC-FS35 is automata működésű. A rekesz és záridő beállítására nincs módunk, bár a többi funkció manuálisan is szabályozható. Aki inkább az automatikára bízná magát 28 témaprogram közül választhat, melyek közül a gyakrabban előfordulók kiválasztását az automatikára (iA mód) is bízhatjuk.

A videofelvételi képesség ennél a gépnél is alap, mégpedig HD (1280 x 720 pixel) minőségben. A képfrissítés ilyen esetben 24 kocka/mp, kisebb felbontásban 30 kocka/mp. A videó mellé mono hangfelvétel is készülhet. Sorozatfelvételre kapcsolva 4 kép/mp-el dolgozhatunk kis felbontásban, legnagyobb képméretben, pedig 1,5 kép/mp-et bír a készülék. Sorozatfelvételre kapcsolva 4 kép/mp-cel dolgozhatunk kis felbontásban, legnagyobb képméretben, pedig 1,4 kép/mp-et bír a készülék (a Panasonic január 19-én küldött módosított specifikációi alapján).

A rögzített anyagok tárolására 70 MB belső memória áll rendelkezésre, mely gyorsan szűkösnek bizonyulhat, így külön megvásárolt SD, SDHC és SDXC kártyákkal bővíthető. Az akkumulátort viszont nem kell megvennünk, hisz a töltővel együtt jár a géphez. Egy feltöltéssel kb. 250 fényképet készíthetünk, melyek a 2,7” méretű, 230 000 képpontos LCD kijelzőn, vagy a mellékelt A/V kábel segítségével bármilyen televízión nézhetők vissza.

A Lumix DMC-FS35 kék, fekete, piros, ezüst és lila változatban kerül majd a hazai boltok polcaira.

Panasonic Lumix DMC-FS37

Ez a modell jórészt ugyanazt tudja, mint kisebb rokona. Megegyezik a felbontásuk és az optikájuk is. Az egyedüli fontos különbség a hátsó kijelző. Ez az FS37-nél egy 3” méretű, és szintén 230 000 képpont felbontású érintőképernyő. A gép kezelésének jó része ennek segítségével történik, így például egy mozdulattal kiválasztható bármelyik AF pont, elindítható az expozíció, vagy kinagyítható a visszajátszott kép. A kezeléshez egy kis műanyag érintőlap is jár a gép mellé.

A DMC-FS37 valamivel gyorsabb végtelen sorozatfelvételt nyújt, mely ezúttal 1,7 kép/mp sebességű, ezen kívül 7 grammal nehezebb az előbb bemutatott modellnél.

Ez a fényképezőgép kevesebb színváltozatban lesz kapható idehaza. Az ígéretek szerint csak fekete és ezüst színben.