Panasonic Lumix DMC-FP7

0

A Panasonic most bejelentett kompaktjai között a legfejlettebb Lumix DMC-FP7 névre hallgat. Vele egy időben a DMC-FP5 modell adatait is közzétette a cég, de információink szerint ez a típus hazánkban nem lesz kapható. Az olcsóbb DMC-FP5 modell legfőbb különbsége, hogy kisebb érintőképernyőt, és „csak” 14 megapixeles felbontást kap.

Panasonic Lumix DMC-FP7

A DMC-FP7 ezzel szemben 16,1 megapixeles, mely úgy tűnik 2011-ben már egyáltalán nem lesz ritkaság. A CCD érzékelő adatait az új Venus Engine VI dolgozza fel, melynek köszönhetően a gép zárkésleltetése nem haladja meg a 0,006 mp-et. Az érzékenység High Sensitivity módban, vagyis kisebb felbontásnál ISO6400 is lehet, manuálisan pedig ISO100 és 1600 között állítható.

A Lumix DC Vario objektív 4x-es optikai zoomátfogású, ami jelen esetben 35-140mm-nek megfelelő gyújtótávolság tartományt jelent. Intelligens zoom szolgáltatással ezt 5,1x-es átfogásig bővíthetjük. A 11 optikai elemet tartalmazó objektív 4 aszférikus, és 1 ED képminőség javító lencsét kapott. Makró állásban legfeljebb 10 cm-ről fényképezhetünk vele.

A mozgókép felvétel ezúttal is a jól bevált HD minőségben történhet, legfeljebb 1280 x 720 pixeles felbontást adva. A képkockák 24 fps sebességgel frissülnek és a videó mellé mono hang rögzítésére is lehetőségünk nyílik. Sorozat módban 4 kép/mp-es sebességet kínál, mely legfeljebb 3 megapixelen lehetséges. Teljes felbontásban 1,7 kép/mp-es sorozatot kapunk.Teljes felbontásban 1,4 kép/mp-es sorozatot kapunk (a Panasonic január 19-én küldött módosított specifikációi alapján).

A fényképezőgép kezelésének legfontosabb eleme az extra nagy, 3,5”-os érintőképernyő, mely 230 000 képpont felbontású. Az érintésérzékeny kezelés lehetővé teszi az AF mezők kiválasztását, a fontosabb beállítások képernyőn való kezelést, a képnagyítást, vagy akár az expozíció indítását is.

A rekesz és a záridő ennél a gépnél is automatikus beállítású, de minden mást manuálisan is befolyásolhatunk. Aki azonban még a témamódok vezérlését is a gépre bízná, választhat intelligens automatikát. A készülék 27 témaprogramot kínál, melyekből a legfontosabb hatot automatikusan is képes kiválasztani. Ezen felül intelligens felbontás, érzékenység vezérlés, arcfelismerés, szoftveres vörösszem eltávolítás, árnyék kompenzáció és követő AF mód is részét képezi a gép szolgáltatáskészletének.

Egy 660 mAh-es lítium-ion akkumulátor és egy hálózati töltő is jár a fényképezőgép mellé. Egy feltöltéssel kb. 240 felvétel készíthető. Memóriakártyát viszont nem kapunk. Ebből a többiekhez hasonlóan az SD, SDHC és SDXC típusok használhatók, ha nem akarunk mindenáron a gép 70 MB-os belső tárhelyére hagyatkozni.

Az alig több mint 18 mm vastag Lumix DMC-FP7 fekete és piros színben lesz kapható a hazai boltokban.