Olympus E-PL2

0

Az Olympus az E-PL1-et tavaly februárban jelentette be, mely olcsóbb modellként került a boltok polcaira. Az E-PL2-ről ezt viszont nehéz volna elmondani, hiszen ára ezt nem teszi lehetővé.

Az Olympus E-PL2 a korábbi 2,7″-os LCD helyett immár 3″ képátlójúval büszkélkedhet, méghozzá 460 ezer szubpixel felbontásúval.
Újdonság a Live Wheel vezérlőtárcsa, mely az eddigieknél egyszerűbb kezelést tesz lehetővé.
Újdonság, hogy a művészi szűrők immár videófelvétel során is használhatók. A mozgóképrögzítés felbontása azonban maradt 1280×720 pixeles.

A PENPAL külön megvásárolható kiegészítő segítségével Bluetooth-on küldhetjük át képeinket számítógépre, vagy mobiltelefonra.
Új opcionális kiegészítő a SEMA-1 mikrofon kit, illetve a karos makró segédfény is.

Nagyobb zársebességet használhatunk az E-PL2-vel, hiszen az E-PL1 1/2000 mp-es minimális záridejét 1/4000 mp-re redukálták.
Az új modellhez friss akkumulátor is jár, a BLS-5 hosszabb üzemidőt kínál, mint az E-PL1-ben szerepelt BLS-1 (a BLS-5 egyébként az E-PL1s-ben debütált).
S természetesen 2011-ben komoly fényképezőgép nem jelenhet meg SDXC memóriakártya támogatás nélkül, így az E-PL2 is képes már fogadni a 32 GB-nál nagyobb kapacitású SDXC kártyákat is.

Az Olympus E-PL2 többféle kitben lesz kapható januártól, a váz javasolt ára 189.990 Ft.

Az Olympus E-PL2 főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 12,3 Mpixeles FourThirds LiveMOS szenzor
  • Akár ISO6400 érzékenység
  • 1/4000 mp-es maximális zársebesség
  • MFT bajonett
  • opcionális elektronikus kereső
  • vakupapucs
  • RAW formátum támogatása
  • LCD: 3″-os képátlójú, 460.000 szubpixeles
  • 1280×720 pixeles videórögzítés
  • új M.Zuiko Digital 14-42 mm f/3,5-5,6 II kitobjektív gyorsabb és csendesebb élességállítással
  • SD/SDHC/SDXC kártyahely
  • erősebb lítium-ion akkumulátor
  • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

Sajtóközlemény:

A gyorsan terjeszkedő Olympus PEN rendszer legújabb Bluetooth®–kompatibilis szépsége
Még egyszerűbben használható – és szép: Az új Bluetooth®-kompatibilis Olympus PEN E-PL2

2011. Január 6, Hamburg – Az Olympus forradalma az egyszerűen használható csúcsteljesítményű fényképezőgépek kategóriájában a legelső PEN-nel indult. Az Olympus PEN E-PL2 ezt a forradalmat lobbantja újra. A kezdők minden eddiginél egyszerűbben fotózhatnak és filmezhetnek professzionális SLR minőségben. Ez elsősorban a hatalmas, 3 inch méretű kijelzőn megjeleníthető és már a HD videofelvétel közben is használható Élőkép funkciónak, a nagyszerű ergonómiájú Live Wheel funkcióválasztó tárcsának, valamint a még gyorsabb, még könnyebb és szinte teljesen hangtalan M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3-5-5.6 II objektívnek köszönhető. Az Olympus Mikro-NégyHarmad családjának legújabb tagja egyszerűen szemet gyönyörködtető – egy lenyűgöző kivitelű, friss, korszerű dizájn alapján megalkotott fényképezőgép. Ugyancsak ideális a közösségi oldalak generációja számára – az Olympus új PENPAL Bluetooth® kommunikációs eszközével való kompatibilitásnak és az egyre növekvő számú PEN kiegészítőknek köszönhetően. Az ambiciózus felhasználók az E-PL2-ben megtalálják mindazt, ami saját kreativitásuk felfedezéséhez szükséges. Kísérletezhetnek a Művészi Szűrők hatásaival állókép- és HD filmfelvétel módban, kipróbálhatják az új Drámai színárnyalat szűrőt és akár 16-féle Mikro-NégyHarmad rendszerű objektív, illetve három új konverziós lencse (makró, halszem és nagylátószög előtétlencsék), valamint 27 NégyHarmad és (megfelelő adapter használata esetén) több mint 500 más rendszerű objektív között válogathatnak. A határok nélküli fotózás híveinek az E-PL2 fantasztikus képminőséget és a kreativitás teljes szabadságát biztosítják. Az E-PL2 2011 januárjától kapható 189.990.- HUF áron.

PEN használhatóság
A könnyű és kompakt E-PL2 a felhasználóbarát tervezésű és szépséges kivitelezésű fényképezőgépek világában egyaránt egy újabb mérföldkőnek számít. Az immáron legendás, többszörös díjnyertes Olympus PEN E-PL1 szellemében, annak intelligens áttervezésével, finomításokkal megalkotott fényképezőgép még magasabbra emelte a mércét a konkurens fényképezőgép rendszerek előtt. Mint ahogy elődje is, az E-PL2 rendelkezik a kiváló Élőkép funkcióval, mely a kezdők számára minden lépést megtanít az igazán jó fotók készítéséhez – ráadásul ez a felhasználóbarát funkció már HD videofelvétel közben is használható. A hátul található, új Live Wheel vezérlőtárcsa segítségével a menük közötti navigálás és a keresett beállítás kiválasztása még egyszerűbb – az óriási, 3” méretű, 460,000 képpont felbontású LCD kijelző pedig magát a komponálást és a fotók visszanézését teszi még könnyebbé és élvezetesebbé. A problémamentes használatot biztosító jellemzők között találjuk az új SDXC* memóriakártya kompatibilitást, mely a „jövő adathordozójának” használhatóságát és óriási tárolási kapacitását kínálja – a nagyméretű képfájlok és High Definition videofelvételek számára.

PEN kreativitás
Csakúgy, mint az E-PL1, az E-PL2 is kettő az egyben: egy remek fényképezőgép és egy kompakt, HD videofelvételre alkalmas videokamera. A kezdő filmkészítők számára tökéletes E-PL2 HD videofelvétel módban is lehetővé teszi a hat Művészi Szűrő használatát – ellentétben a PEN konkurenseivel. Az új Drámai színárnyalat Művészi szűrő (mely elsőként az Olympus profik számára alkotott E-5 D-SLR zászlóshajójában jelent meg) a kontraszt fokozásával éri el a fotók, illetve videók földöntúli, erőteljes megjelenését. Ráadásul a tovább finomított Művészi szűrő II funkció lehetővé teszi, hogy a már eleve szűrővel ellátott képeket „tovább szűrjük” a Keret, Pin Hole és Lágy fókusz szűrők egyikével.

PEN minőség
A PEN fényképezőgépek mindegyike kiváló képminőséget kínál. A gyorsmozgású témák minőségi felvételéhez az E-PL2 a szinte hangtalan, M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm (35mm-es rendszerben 28-84mm) 1:3.5-5.6 II objektívvel büszkélkedik, mely nem csak gyorsabb élességállításra képes, de a korábban a jó kis videofelvételt tönkretevő mechanikai zajtól mentes. Az akár 6400 ISO érzékenység, 1/4000 másodperces záridő, illetve a 3fps gyorsaságú sorozatfelvétel által az E-PL2 teljesen felszerelt – és képes arra, hogy a legtöbbet hozza ki a kiváló M.ZUIKO DIGITAL objektívrendszerből. Így gyenge fényviszonyok között is fantasztikus képek rögzíthetők. A PEN fényképezőgépek másik nagy előnye a hatékony, vázba épített képstabilizátor rendszer, mely kiküszöböli a gép mozgatásából eredő életlenséget – függetlenül attól, hogy éppen milyen objektívet, illetve adaptert használunk. Ez a rendszer biztosítja, hogy az M.ZUIKO DIGITAL objektívek versenytársaiknál könnyebbek – hiszen nincs szükség az objektívbe épített külön képstabilizátorra. A 12.3 megapixel effektív felbontású High Speed Live MOS képszenzor, a három RAW képet rögzítő többszörös expozíció-felvételi mód és a beépített vaku ugyancsak a PEN technológia büszkeségei, melyeket az E-PL2 kínál nekünk. A lélegzetelállító kép- és HD videofelvétel-minőség minden képen szembetűnő – függetlenül attól, hogy a fotós mennyire képzett, vagy képzetlen.

Új generációs PEN kiegészítők
Az E-PL2 tulajdonosai minden eddiginél több lehetőséget kapnak fényképezőgépük képességeinek bővítésére. A Bővítmény csatlakozó 2. a kreativitás és az adatmegosztás új világát tárja elénk a villámgyorsan bővülő PEN kiegészítők segítségével. Például az új, opcionális PENPAL kommunikációs eszköz a facebook® generáció számára ideális. A minden Bővítmény csatlakozó 2.-vel ellátott géppel kompatibilis PENPAL a képeket és más fájlokat közvetlenül számítógépre, vagy mobiltelefonra továbbítja Bluetooth® kommunikáció használatával – mindössze egy gombnyomásra. Így a legjobban sikerült felvételek minden eddiginél gyorsabban oszthatók meg barátainkkal, családunkkal, illetve kollégáinkkal a közösségi oldalakon keresztül. További lenyűgöző kiegészítőket is találunk: például a SEMA-1 mikrofon kitet, optikai és elektronikus keresőt, vagy akár a MAL-1 karos makrófény, mely precíz megvilágítást biztosít makrófotózáshoz. A felhasználók elképesztő választékkal találkoznak az objektívek között: a 27 NégyHarmad és több mint 500, megfelelő adapter alkalmazásával felhelyezhető, más rendszerű objektív mellett az E-PL2 mindegyik, az Olympus díjnyertes M.ZUIKO DIGITAL családjába tartozó Mikro-NégyHarmad objektívvel kompatibilis. Ráadásul a buli- és tájfotózáshoz ideális WCON-P01 nagylátószögű konverziós lencse, az FCON-P01 különleges és extrém kreatív halszem konverter, valamint a szélsőségesen közeli makrókhoz szükséges MCON-P01 konverter tovább bővíti az alkalmazhatóság körét. Az E-PL2 és az RM-UC1 távkioldó együttes használatával remek ’Bulb’ (hosszú expozíciós idejű) felvételek készíthetők.

Az Olympus PEN E-PL2 189.990.- HUF áron, 2011, január elejétől kapható.

E-PL2 kiemelt jellemzők:

Képminőség

  • HD videofelvétel és képrögzítés közben is használható Művészi Szűrők – Drámai színárnyalat szűrővel
  • Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer
  • Igen hatékony beépített képstabilizátor
  • Kompakt M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6 II gyors és halk objektív (állókép- és mozgóképfelvételhez)
  • 12.3 effektív megapixel felbontású High Speed Live MOS képszenzor

Egyszerű használat

  • 3.0” LCD kijelző 460,000 képpont felbontással
  • Egyszerűen használható Live Wheel funkciómenü
  • HD videofelvétel és képrögzítés esetén is használható Élőkép funkció

Kreativitás és sokoldalúság

  • Bővítmény csatlakozó 2. az egyre növekvő számú PEN kiegészítő-család számára
  • PENPAL kommunikációs eszközzel kompatibilis
  • Az új MAL-1 karos makrófénnyel kompatibilis
  • 1/4000 mp. zársebesség 3 fps sorozatfelvétellel
  • Multi-expozíciós felvétel (3 RAW kép)
  • ISO 6400 érzékenység
  • Hosszú üzemidőt biztosító BLS-5 Lítium-ion akkumulátor
  • Három új konverziós lencsével kompatibilis:
    WCON-P01 nagylátószög (14-42mm 1:3.5-5.6 II objektívhez)
    FCON-P01 speciális halszem (14-42mm 1:3.5-5.6 II objektívhez)
    MCON-P01 makró (14-42mm 1:3.5-5.6 II, 40-150mm 1:4.0-5.6 és 14-150mm 1:4.0-5.6 objektívhez)

További jellemzők

  • 16-féle Mikro-NégyHarmad, 27-féle NégyHarmad és több mint 500-féle más rendszerű objektívvel kompatibilis (megfelelő közgyűrű használata esetén)
  • Lenyűgöző, új PEN design
  • SDXC memóriakártya kompatibilitás*

* Az SD az SD Card Association bejegyzett védjegye.

Az Olympus PEN E-PL2 a következő kitekben kapható:

  • E-PL2 kit M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6 II objektívvel
  • E-PL2 dupla zoom kit (DZK) M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 II és M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6 objektívekkel
  • E-PL2 10.7x zoom kit M.ZUIKO DIGITAL ED 14-150mm 1:4.0-5.6 objektívvel

Részletes ismertető

Művészi szűrők
Segítségükkel speciális effekteket használhatunk közvetlenül a fényképezőgépen.
Dioráma: a kompozíció mélységélességének növelésével a kép újszerű, makett világot idéző struktúrát kap.
Drámai színárnyalat: a kontraszt növelésével a képek dinamikus hangulatot kapnak. Mint ahogyan a többi Olympus szűrő, a Drámai színárnyalat is különleges, hiszen akár fotókon, akár videofelvételeken is alkalmazható.
Szemcsés film: ez a hatás a valóság érzetét éleszti újra, amit a szemcsés, nagy kontrasztú monokróm képek idéznek fel. Az erős jelenlétnek és drámai hangulatnak köszönhetően a téma élesen kirajzolódik a képen.
Pin Hole: csökkenti a periferikus fényt, mintha tűlyukon keresztül látnánk a képet. Ehhez adódik az egyedi színárnyalat, ami titokzatosságot sugalló stílust, vagy olyan portrékat eredményez, mintha elvesztünk volna egy másik dimenzióban vagy az űrben.
Pop Art: emeli, erősebbé és élénkebbé teszi a színeket, melyekkel jobb hatású fotók készíthetőek, melyek a pop art stílus érzetét fejezik ki.
Lágy fókusz: lágy tónust, légies, másvilági hangulatot kölcsönöz a képeknek. Olyan megjelenést ad, mintha a képre mennyi fény borítana fátylat, a részleteket, mint például a hajat vagy virágszirmokat azonban nem tompítja.

Beépített képstabilizátor
Közvetlenül a fényképezőgép vázba épített képstabilizátor. Lehetővé teszi a képstabilizálás fotójavító hatásainak élvezetét, függetlenül a csatlakoztatott objektívtől. Egy gyro-szenzor érzékeli a bemozdulás pontos irányát. A beépített SWD rendszernek köszönhetően a bemozdulást a képérzékelő eltolásával kompenzálja a bemozdulási adatoknak megfelelően.

Konverziós előtétlencsék
Halszem konverter: A kreativitás teljesen új világát tárja elénk. Az objektívtől függően akár 120° látószögű, torzított félgömbnyi területet fotózhatunk fantasztikus minőségben – igencsak drámai hatást keltve.
Makró konverter: Lenyűgöző makrófelvételek készítésére objektívtől függően akár 24cm tárgytávolság használatával. A természet világának nem szokványos megörökítéséhez ideális.
Nagylátószög konverter: Ideális zárt térben, nagyobb látószög eléréséhez – például egy buli több résztvevőjének fotózásához. Ráadásul a közeli és távoli szereplők közötti elkülönülés különleges hatású felvételeket eredményez: az objektívhez közelebb elhelyezkedő téma sokkal nagyobb, mint a háttérben lévők – így a kép mélységének drámai érzékeltetését érhetjük el.

Karos makrófény
Nem csak egy egyszerű fényforrás, hanem két, a fényképezőgép által energiával ellátott, nagy fényerejű LED – mindkettő saját, teljesen flexibilis fémkar végére helyezve. Mindkét kar akár 17cm hosszú is lehet a Bővítmény csatlakozóra helyezett vékony kis egységtől számítva. A karos makrófény ideális makrófotózáshoz, vagy akár kisebb tárgyak online aukciói számára készítendő fotók megvilágításához.

Mikro-NégyHarmad szabvány
A Mikro-NégyHarmad szabvány a digitális képalkotás legújabb technológiáinak maximális kihasználására született. Felhasználói számára a NégyHarmad rendszer 4/3-típusú szenzora által biztosított képminőséget egy sokkal kompaktabb kivitelben kínálja. Az új Mikro-NégyHarmad szabvány teszi lehetővé minden eddiginél kompaktabb cserélhető objektívek fejlesztését. Óriási előnye az objektívek és a váz új vezérlési rendszere, mely az elektronikus csatlakozófelületek nagyobb számának köszönhetően újabb funkciók és a meglévő rendszer továbbfejlesztését biztosítja.

Multi-expozíció
E funkcióval akár három RAW kép szuperponálható egyetlen, többszörösen exponált képpé.

PENPAL
Egy kompakt kommunikációs eszköz akár 2600 felvétel tárolására és Bluetooth® szabványú adatkommunikáció segítségével azok továbbküldésére más Bluetooth® eszközök – például mobiltelefon, számítógép, vagy akár másik PENPAL-lal felszerelt fényképezőgép – számára. Ezáltal a felvételek megosztása igencsak egyszerű akár közösségi oldalakon, akár e-mail rendszeren keresztül.

Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer
A digitális tükörreflexes fényképezőgépekbe pl. objektívcsere alkalmával kerülő por tönkreteheti a fotókat – hacsak el nem távolítjuk. A Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer alkalmazásával ez a probléma kiküszöbölhető. Az átlátszó szűrő a fényképezőgép-zár és a CCD között helyezkedik el. Biztosítja, hogy a por ne kerüljön a CCD felületére. A porszemcsék a szűrőn rakódnak le, ami aktiválás esetén ultrahangos rezgéssel lerázza. Az Olympus alkalmazott először pormentesítő rendszert digitális tükörreflexes fényképezőgépekben.