Érkezhetnek az első plenoptic gépek?

0

8 évvel ezelőtt diplamunkaként indult, most pedig már a célegyenesben jár Ren Ng projektje. A még tavaly szeptemberben Adobe által bemutatott plenoptic lencsés elméleti megoldás is azonos módszert alkalmaz. A módszer lényege, hogy a gép a hagyományos fényképezőgépekkel szemben nem egy fókuszált optikát, hanem az optika és a szenzor között még egy, mátrixba helyezett sok-sok apró lencsét tartalmazó réteget is tartalmaz. Az elülső objektív csak a gyújtótávolságot határozza meg, az élességet nem kell előre beállítani. A mátrixba helyezett lencsesorból kapott káoszos kép bonyolult algoritmus segítségével válik értelmezhető képpé. A módszer legnagyobb előnye azonban nem bonyolultságában, hanem felhasználhatóságában rejlik.

A kép ugyanis utólag fókuszálható, szinte bárhová. Akár közelre, akár távolra, szinte bárhova, mindezt úgy, hogy gyönyörű mélységélességünk lehet. Hangsúlyozzuk: utólag!

A Mountain Viewban tartott, Lytro által szervezett találkozón többek között az is terítékre került, hogy talán hamarosan piacra is kerülhet ilyen fényképezőgép. A dolog érdekessége, hogy a technológiát nem kívánják licenszelni, azt saját maguk által fejlesztett fényképezőgépeken alkalmazzák majd. Ez részben jó, részben rossz. Jó, mert így biztosan tudható, hogy működő rendszert kapunk, rossz, mert így nem sok esély van arra, hogy Canon, vagy Nikon gyárból ilyen termék gördüljön ki.

A módszer egyébként annyira hatékony, hogy segítségével kiváló akciófotók készíthetők, annak problémája nélkül, hogy a fókuszálással törődnünk kellene.

Egy biztos: ha elkészül az első ilyen gép, az akkora lépés lehet a fényképezés történelmében, mint az Otto-motor feltalálása az autózásban.

Kattintson a kép azon részére, ahová fókuszálni szeretne!

Lytro.com / Jason Bradley

Lytro.com / Eric Cheng

Lytro.com / Richard Koci Hernandez

Lytro.com / Eric Cheng

Lytro.com / Richard Michael Soo