FullHD videóval: Panasonic DMC-FZ48

0
266

A Panasonic frissítette pontosan egy évvel ezelőtt bejelentett DMC-FZ45 fényképezőgépét, s kiadta annak FullHD videózásra és gyors sorozatfelvétel készítésére alkalmas változatát, a DMC-FZ48-at.

Bár a bevezető alapján joggal gondolhatnánk, hogy az új jövevény egy BSI-CMOS szenzoros masina, a valóság azonban nem ez. Az új gép is CCD szenzort alkalmaz, mint az FZ45, de abból nagy sebességűt. A nagytesó DMC-FZ100-hoz képest így valamelyest lassabb sorozat érhető el, de a 3,7 kép/mp így is szép eredmény.

A nagyobb sebességért egy kis felbontást kell beáldoznunk, az DMC-FZ48 ugyanis a korábbi 14 Mpixel helyett megelégszik 12 Mpixellel, illetve megszűnt a RAW formátum támogatása.
Jobb LCD került viszont a hátlapra, mely a korábbi 230 ezer szubpixel helyett 460 ezer apró képpontot tartalmaz.

Változatlan viszont az optika, továbbra is a 24×-es zoomátfogású, (kisfilmes formátumban) 25-600 mm-nek megfelelő objektívvel dolgozhatunk.

A Panasonic Lumic DMC-FZ48 (USÁ-ban DMC-FZ47) ára a 400 euró körül alakul majd. Piaci megjelenésére augusztus közepétől számíthatunk.

A Panasonic Lumix DMC-FZ48 főbb jellemzői:

 • CCD: 12,1 Mpixel, 1/2,3″
 • ISO80-1600 érzékenység, nagy érzékenységű módban akár ISO6400
 • Objektív: 24x-es zoomátfogás, 25-600 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8-5,2 fényerő, 1 cm-es makró közelpont
 • elektronikus kereső
 • 3D fotózás
 • rekesz- és zársebesség előválasztás, teljes kézi üzemmód
 • LCD: 3″ 460e szubpixel
 • 1920×1080 pixeles videórögzítés (50 félkép/mp vagy 25 kép/mp)
 • 23 mezős automatikus élességállítás, arcfelismerés
 • SD/SDHC/SDXC kártyahely
 • Li-ion akkumulátor (400 kép kapacitás CIPA mérés szerint)
 • Hi-Speed USB2.0 és HDMI csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

Szuperzoomos digitális fényképezőgép kiváló minőségű, 24-szeres optikai zoomobjektívvel
Új Lumix DMC-FZ48 1920 x 1080 pixeles Full-HD videofelvétellel és Kreatív Manuális Vezérléssel

A Panasonic örömmel mutatja be új LUMIX „FZ”-sorozatú modelljét, a DMC-FZ48-at, amely erőteljes optikai zoomot és vonzó jellemzőket, például manuális működtetést, full-HD videofelvételi lehetőséget, valamint „Miniatűr Effektus” üzemmóddal kiegészített új kreatív vezérlést kínál.

A kiváló minőségű LEICA DC VARIO-ELMARIT objektív 25 mm-es ultranagy látószöget, és erőteljes, 24-szeres optikai zoomot biztosít. Ezenkívül rendelkezik a Panasonic legújabb Black Box Nano Surface Coating technológiájával, amely minimálisra csökkenti a szellemképességet és becsillanást okozó fényvisszaverődéseket. Az említett nagy teljesítményű (35 mm-es egyenértéken számítva 25-600 mm-es) optikai zoom akár 32-szeres erősségűre is fokozható a kép minőségét még digitális közelítés esetén is megőrző Intelligens Felbontás technológiát alkalmazó Intelligens Zoom funkció segítségével.

Mivel a gépben 12,1 megapixeles nagy sebességű CCD-érzékelő található, a készülék kompatibilis az 1920×1080-as AVCHD-formátumú full-HD videorögzítéshez, illetve a nagy sebességű folyamatos felvételkészítéshez szükséges nagy sebességű, nagy kapacitású jelfeldolgozással. Fejlett képfeldolgozó áramköre, a Venus Engine FHD mind fotó, mind videó üzemmódban gondoskodik a kiváló képminőségről. Intelligens Felbontás technológiája minden egyes képfelületnek optimális jelfeldolgozást, s ezáltal természetes tisztaságot és finom részletességet biztosít. A Sonic Speed AF “hangsebességű autofókusz” és a gyors bemelegedési idő kivételes reakcióképességgel ruházza fel az új modellt, így még a legtünékenyebb pillanatok is megörökíthetők egy-egy szép fotón. A Követő AF pontossága és sebessége szintén drámai javuláson ment keresztül.

Manuális vezérlési lehetőség – a nagyobb alkotói szabadság érdekében – mind fotó-, mind videofelvétel esetén rendelkezésre áll. A Lumix népszerű Intelligens Automata (iA) üzemmódja minden felvételkészítési szituációban segít a felhasználónak a legjobb eredmény elérésében. POWER O.I.S. optikai képstabilizátor, valamint Motion Deblur üzemmód gondoskodik az éles képekről, akár a kéz remegéséből, akár a tárgy mozgásából eredő elmosódás lépne fel. A POWER O.I.S., az Arcfelismerés, az Arcészlelés, a Követő AF, az Intelligens ISO-vezérlés, az Intelligens Jelenetválasztás, valamint az Intelligens Dinamikatartomány-vezérlés egyszerűen az iA üzemmód alkalmazásával munkába állítható, így a legnagyobb könnyedséggel készíthetők gyönyörű felvételek.

Mindehhez ráadásként az FZ48 „3D-fotó” üzemmóddal is fel van vértezve, mely lehetőséget nyújt valósághű, torzítatlan háromdimenziós képek rögzítésére. A felvételek VIERA 3D HDTV-n vagy más, MPO-kompatibilis 3D-berendezésen is lejátszhatók.

Közvetlenül számítógépen vagy más hordozható elektronikus eszközön átalakítás nélkül történő megtekintéshez a videók MP4-formátumban is rögzíthetők.

A 3,0”-os intelligens LCD 460 000 képpontos felbontása mind felvétel, mind visszajátszás közben jól látható, részletes megjelenítést kínál.

Kiváló optikai és digitális teljesítményének köszönhetően a DMC-FZ48 fotón és mozgóképen egyaránt hatékonyan, kiváló minőségben és könnyedén képes megörökíteni a pillanat szülte emlékeket, legyen szó szabadtéri gyermekrendezvényekről vagy beltéri családi összejövetelekről.