Canon Pixma PRO-1

0

A Canon friss bejelentése nyomán hamarosan új fotónyomtató kerülhet a boltok polcaira Pixma PRO-1 néven, mely a japán gyártó profi asztali nyomtatóinak új csúcsmodellje. A készülék A3+ méretben (max. 35,6 cm szélességben) is képes nyomtatni, akár 2 perc 55 mp alatt elkészítve a képet.

A Pixma PRO-1 12 különálló színt használ, mégpedig a legújabb generációs LUCIA pigment tintákból, maximális felbontása pedig 4800x2400dpi. Az újonnan bevezetett Optimum Image Generating (OIG) rendszer analizálja a képet, majd ez alapján határozza meg az optimális színkeverést és tintacsepp méretet. A Chroma Optimizer technológiának köszönhetően jobb fekete fedettséget kapunk, az ötféle monokróm tinta pedig kiváló fekete-fehér nyomatokat biztosít.

A Canon Pixma PRO-1 novemberben kerül forgalomba, kb. 900 eurós (~266 000 Ft) nyitóáron.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Új Canon PIXMA PRO-1: A3+ nyomtató a fényképészek számára

Budapest, 2011. október 25. – A Canon, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata bejelentette a PIXMA Pro sorozat legújabb tagját, a PIXMA PRO-1 modellt. A világon az első, 12 különböző tintát használó, A3+ méretű nyomatok készítésére alkalmas nyomtató külső kialakítását az EOS család ihlette. A színes és monokróm módban is a lehető legjobb nyomtatási minőséget biztosító, stílusos modell a hivatásos és haladó szintű fotósok számára egyaránt ideális megoldás. A kiemelkedő szintű termelékenységnek köszönhetően stúdióban és kereskedelmi kiállításokon is kitűnően használható.

12 tintás rendszer a kiemelkedő teljesítményért

Az egyedülálló, 12 tintás rendszer jelentősen növeli a színtartományt, az új Chroma Optimizer technológiával együtt pedig teltebb fekete színt és egyenletes fényességet biztosít a felhasználók számára. Az öt monokróm tintával professzionális minőségű fekete-fehér nyomatok készíthetők: az árnyékos és a világos területek részletessége kitűnő, a színárnyalatok átmenetei egyenletesek, a szemcsésség pedig alacsony. Az új generációs LUCIA pigmentalapú tintáknak köszönhetően a képek tartósak, így akár értékesítésre vagy kiállításra is alkalmasak.

Kivételes minőségű színes és monokróm nyomatok

A PIXMA PRO-1 1200 ppi bemeneti felbontást támogat – amely a PIXMA Pro modellek előző generációinak kétszerese – így könnyedén megbirkózik a professzionális fényképezőgépek egyre növekvő pixelszámával, és akár 4800×2400 dpi felbontású nyomatok készítésére is alkalmas. Az új optimális képgeneráló (OIG) rendszer a fénykép színeinek elemzése után pontosan kiszámítja az ideális tintakombinációt és a tintacseppek térfogatát, amelyeket a Canon FINE nyomtatófeje a 12 288 fúvóka segítségével pontosan elhelyez a papíron.

Az OIG rendszer bármely nyomtatási mód és papírtípus használata esetén biztosítja a színhűséget, a természetes színátmeneteket és az egységes fényességet. A csatornánként 16 bites nyomtatásnak köszönhetően a színátmenetek a színes és monokróm képeken egyaránt finomabbak lesznek. Az új PIXMA PRO-1 három színes üzemmódot kínál a felhasználók számára: az új színesfotó-nyomtatási mód friss kék és zöld árnyalatokkal, a lineáris mód pedig lineáris színgörbék segítségével adja vissza a színeket. Az ICC profilok üzemmód segítségével a felhasználók papírspecifikus profilokat is használhatnak, vagy sajátokat hozhatnak létre.

Kereskedelmi színvonalú termelékenység

A PIXMA PRO-1 körülbelül 2 perc 55 másodperc alatt készít el egy kiállítási minőségű nyomatot1, amely a PIXMA Pro9500 MkII esetében 7 perc 55 másodperc volt2. A PIXMA PRO-1 típushoz leginkább hasonlító modellnél 2,5-szer nagyobb kapacitású tintatartályok biztosítják, hogy a készülék tintacsere nélkül is minél tovább használható legyen. A nyomtató mindkét oldalán elülső nyitható panelek találhatók, amelyeknek köszönhetően a tartályok egyszerűen elérhetőek. A nagyobb hatékonyság érdekében a hátsó tálcában akár 20 lapnyi fotópapír, míg a kézi adagolónyílásban akár 356 mm (14”) széles fotópapír és művészeti célokra készült nehezebb papír is elhelyezhető.

A cseppek térfogatának valósidejű vezérlése stabilizálja a színsűrűséget és a tinta sűrűségét, amely azt eredményezi, hogy a színek ugyanúgy jelennek meg minden nyomaton. Az Ethernet kapcsolat garantálja, hogy a PIXMA PRO-1 hálózaton keresztül egyszerűen megosztható legyen.

Egyszerűsített munkafolyamat és professzionális színszabályozás

A PIXMA PRO-1 nyomtatóhoz tartozó Easy-PhotoPrint Pro beépülő szoftver lehetővé teszi a nyomtató egyszerűbb beállítását és a kötegelt nyomtatást. A modell támogatja a teljes Adobe Photoshop® termékcsaládot valamint a Canon Digital Photo Professional szoftvercsomagot is. A nyomtató automatikusan kiválasztja az egyes Canon papírokhoz megfelelő ICC profilt, az ismert gyártók művészi célra használható papírjaihoz pedig az ICC profilok nagyobb választéka is elérhető.

A letölthető Colour Management Tool Pro szoftver támogatja az x-rite színkezelő eszközöket – mint például a Colour Munki Photo és a Colour Munki Design termékeket – valamint az egyéni ICC profilok létrehozásával optimális nyomtatási minőséget biztosít a felhasználók számára. A PIXMA PRO-1 modellben található környezetifény-korrekció funkció segítségével a felhasználók kiválaszthatják, hogy a nyomat milyen megvilágítás mellett lesz kiállítva. A nyomtató ezután automatikusan beállítja a színeket, így a különböző megtekintési körülményeknek megfelelően a lehető legjobb színhűséget biztosítja a felhasználók számára.

A PIXMA PRO-1 2011 novemberétől lesz elérhető Európában.

PIXMA PRO-1 legfontosabb jellemzői

  • A3+ méretű nyomatok készítésére is képes nyomtató, professzionális fotósok számára
  • Forradalmian új, kiemelkedő színskálát biztosító 12 tintás rendszer
  • Chroma Optimizer az egységes fényességért és az erőteljes, éles fekete színekért
  • Az optimális képgeneráló rendszer, mely növeli a színhűséget
  • Gyönyörű fekete-fehér nyomatok az 5 monokróm tintának köszönhetően
  • Az új LUCIA pigmentalapú festékek kiemelkedően tartós fényképeket garantálnak
  • Körülbelül 2 perc és 55 másodperc alatt készíthető kiállítási minőségű, A3+ méretű fénykép
  • A nagy kapacitású tintatartályok hosszú csereidőközöket biztosítanak
  • Számos támogatott papírtípus, többek között 356 mm (14”) széles, valamint vastag papírok támogatása
  • Easy-PhotoPrint Pro beépülő szoftver a hatékony nyomtatási munkamenetek érdekében

Technológiai ismertető

12 tintás rendszer

Az új 12 tintás rendszernek köszönhetően az új modell biztosítja a legjobb nyomtatási minőséget az A3+ méretű nyomatok készítésére alkalmas, tintasugaras nyomtatók közül. Az új rendszer Chroma Optimizer technológiát és ötféle monokróm tintát – fotó fekete, matt fekete, sötétszürke, szürke és világosszürke – használ, amely finomabb színátmeneteket eredményez, valamint csökkenthető a szemcsésség és a patinásodás.

Chroma Optimizer

A 12 tintás rendszer Chroma Optimizer technológiája kibővíti a színskálát, valamint sűrű, sima fekete színeket biztosít a felhasználók számára. A felületi tükröződés szabályozásával megszünteti a fényességbeli eltéréseket, így megőrzi a fényképek természetes színeit.

Tartós képek

Az új generációs LUCIA pigmentalapú tintákkal hihetetlenül tartós képek nyomtathatók. Pro Platinum PT-101 típusú Canon fotópapír használata esetén albumba helyezve 200 évig, fénynek kitett helyen 60 évig, légköri levegőnek és fénynek kitéve pedig több mint 50 évig garantált a képminőség.

Optimális képgeneráló (OIG) rendszer

Az OIG rendszer a fénykép színeinek elemzése után pontosan kiszámítja az optimális tintakombinációt és a tintacseppek térfogatát, amelyeket ezután a FINE nyomtatófej pontosan elhelyez a papíron. A rendszer minden nyomtatási módban és minden papírtípus használatával színhűséget, természetes színátmeneteket és egységes fényességet biztosít a felhasználók számára.

Szürkeárnyalatos fotó mód

A minőségi monokróm nyomatok készítésére tervezett – Canon Easy-PhotoPrint Pro beépülő szoftverben elérhető – szürkeárnyalatos fotó mód használatával a képek hagyományos sötétkamrákban készült nyomatokra hasonlítanak. A nyomatokon hideg, meleg vagy egyéni árnyalatok is alkalmazhatók, de akár teljesen semleges árnyalatúak is lehetnek.

Csatornánként 16 bites nyomtatás

A csatornánként 16 bites nyomtatás a színes és monokróm képeken is finomabb színátmeneteket eredményez. Használatával a felhasználók a legtöbbet hozhatják ki 16 bites képekből.

Nyomtatókocsin kívül elhelyezett tintatartályok

A termelékenység növelése érdekében a nyomtató különálló nyomtatófejeket és csöves tintaellátó rendszert tartalmaz. A nagy kapacitású tintatartályoknak köszönhetően a készülék a tartályok cseréje nélkül hosszabb ideig használható, a ház két oldalán található, elülső nyitható paneleken keresztül pedig könnyen elérhetőek a tartályok. Így szükség esetén gyorsan és egyszerűen elvégezhető a tartálycsere.

Új FINE nyomtatófej

A FINE (teljes fotolitográfiás tintasugárfúvóka-kialakítás) technológia segítségével akár 4800×2400 dpi felbontással professzionális fényképeszekhez méltó, részletes és kiváló minőségű nyomatok készíthetők. A megnövelt számú, 12 288 fúvókának (1024 fúvóka x 12 szín) és a nagyobb működési gyakoriságuknak köszönhetően nőtt a nyomtatási sebesség.

Valós idejű cseppvezérlés

A valós idejű cseppvezérlés azt jelenti, hogy a készülék folyamatosan felügyeli a kibocsátott tintacseppek térfogatát, amely minden nyomatban biztosítja az egységes színsűrűség visszaadását.

Papíradagoló rendszer

A PIXMA PRO-1 készülék a legfeljebb A3+ méretű fényképek és matt nyomathordozók adagolásához automatikus lapadagolót tartalmaz. A nyomtató hátsó oldalán a legfeljebb 14×19”, illetve vastag papírhoz külön kézi adagolónyílás is található, amely a minőség fenntartása mellett egyszerűbbé teszi a nyomtatást.

Easy-PhotoPrint Pro

A Canon Easy-PhotoPrint Pro egy beépülő szoftver a Canon Digital Photo Professional, az Adobe® Photoshop® CS-CS5 és az Adobe® Photoshop® Lightroom® termékekhez. Használatával egyszerre több fénykép nyomtatható és minden fontos beállítás egy helyen, egyszerűen érhető el. Segítségével még az egyes Canon papírokhoz megfelelő ICC profil is automatikusan kiválasztható. Az Easy-PhotoPrint Pro monokróm túlexponálás-gátlója biztosítja, hogy a képek határai élesek és tiszták legyenek. Ennek eléréséhez a szürkeárnyalatos fényképek túlexponált területein növeli a sűrűséget.

Környezetifény-korrekció

A felhasználók kiválaszthatják, hogy a nyomat milyen megvilágítás mellett lesz kiállítva. A nyomtató ezután automatikusan beállítja a színeket, amely az adott megtekintési körülmények között a lehető legjobb színvisszaadást biztosítja.

Canon Colour Management Tool Pro

A Canon Colour Management Tool Pro használatával a felhasználó kalibrálhatja a készüléket és ICC profilokat hozhat létre. Az x-rite színkezelési eszközökkel – mint például i1 Pro, i1 Pro UV-szűrővel, Colour Munki Photo és Colour Munki Design – is kompatibilis.

Full HD videonyomtatás

A Full HD videonyomtatás funkcióval a felhasználók csúcsminőségű képeket nyomtathatnak Canon digitális tükörreflexes fényképezőgéppel vagy egyéb Canon digitális fényképezőgéppel felvett Full HD videókból. A szoftver javítja a képek felbontását és csökkenteni a zajt, amely főként a különösen rossz fényviszonyok között készült felvételek esetében hasznos.