Új Vanguard állványok és kiegészítők

0

A Vanguard új termékei között két új állványcsaládot és egy-egy új fejet találunk. Nézzük át őket röviden.

Vanguard Abeo tripodok

A Vanguard Abeo termékcsaládot a haladó fotósoknak fejlesztették ki. Három, habosított bevonattal ellátott, magnézium ötvözetből készült lába három szekcióból áll, végükön gumi található, amely azonban visszatekerhető, s ez esetben fém tüskékre támaszkodhat a tripod. A lábakat 25, 50 és 80 fokra is terpeszthetjük.
Középoszlopa két részből áll, így nagy terpesznél válthatunk a kisebb középoszlopra, s alacsony szintről fotózhatunk. A nemkívánatos elcsavarodás ellen hatszögletű keresztmetszetet választott a gyártó. A jobb használhatóságért vízmérték is került az állványra.

A Vanguard Abeo sorozat egyelőre 5 modellt tartalmaz, a fejet külön kell megvásárolnunk (esetleg kit-ben). A tripodok 290-330 euróért lesznek kaphatók.

Vanguard Nivelo állványok

A már korábban bevezetett Nivelo széria két újabb taggal bővült, a 244BK és a 245NK típusjelzésűekkel. Az igazán kis méretű, könnyen hordozható, vízmértékkel is ellátott állványok 25 és 50 fokos szögben nyitható, négy szekciós lábakkal rendelkeznek, ezek végén gumi talp biztosítja a csúszásmentességet. Ezek egyébként a szekciók kinyitásához és rögzítéséhez is használhatók.
A fényképezőgépet gyorsrögzítővel szoríthatjuk a talphoz, melyet fel-le dönthetünk (portré állásban elforgatáshoz először a gépet kell elfordítanunk a talpon).
A középoszlopot a föld közeli fotózáshoz átforgathatjuk fejjel lefelé, vízszintes rögzítésre azonban nincs lehetőség.
A főként kisebb gépekhez, kompakt és tükör nélküli cserélhető objektíves masinákhoz, illetve belépőszintű DSLR-ekhez tervezett állványok 3 kg teherbírásúak.

A Vanguard Nivelo 244BK 150, a 245BK 160 euróért kerül piacra.

Vanguard BBH gömbfejek

A fejek között is találunk újdonságokat, ilyen az új BBH széria, amely masszív gömbfejeket tartalmaz.
A magnézium ötvözetből készült BBH-100, BBH-200 és BBH-300 gömbfejekkel a professzionális fotósoknak célozták meg, ezt bizonyítja a dupla vízmérték, a gyorsszorító, a méretes talp és az oxidált, karcmentes gömbfelület is.

A BBH-100, BBH-200 és BBH-300 gömbfejek 200 és 290 euró között lesznek megvásárolhatók.

Vanguard GH-200 pisztoly gömbfej

A végére maradt talán a legérdekesebb darab, a GH-200 pisztoly gömbfej, mely a GH-100 sikereire alapoz.
Elsősorban nehéz standard, illetve teleobjektívekhez fejlesztették ki, különleges, pisztoly formája pedig a könnyebb beállítást teszi lehetővé, 360 fokban körbeforgathatóságának köszönhetően. Az állványtalp elhelyezése és kialakítása is a nagy teleobjektívek tulajdonosainak kedvez, de ugyanúgy jól jöhet egy makrózás során is. A különlegessége abban rejlik, hogy egy szorító kioldásával a talpat könnyedén előre-hátra mozgathatjuk, megkeresve ezzel az ideálisabb alátámasztást, vagy éppen a jobb tárgytávolságot. Igaz, makrózáskor ehhez ideálisabb a fogasléces megoldás.
A frikciós beállító gomb segítségével az alap szorítás mértékét állíthatjuk be, így kioldás után sem történhet olyan baleset, amelynek során a nehéz objektív lebillen és sérülést okoz akár a fotósban, akár magában az optikában.
S még egy kényelmi szolgáltatás: a fej 72 pontban körbefordítható a precíz panorámázáshoz. Ehhez jól érezhető kattanások tartoznak, melyek között 5 foknyi elfordulást végzünk.

A vízmértékkel is ellátott BH-200 ára várhatóan 230 euró lesz.