Érkezik a Sigma Merrill sorozat

0

A Sigma „Merrill” néven indít régi-új termékvonalat, mely gyakorlatilag korábbi APS-C Foveon érzékelős fényképezőgépeik új kiadása lesz. Némely típusnál csak a név és az ár, másoknál a felbontás is változik.

Az előbbi körbe tartozik a tavaly kiadott csúcsmodelljük a Sigma SD1 is, melynek különleges Foveon szenzora 46 millió képpontos, de egyedi, egymás fölötti elrendezésük miatt a végső képméret 4800 × 3200 pixel, vagyis 15,3 megapixel lesz.

Az újra kiadott SD1 Merrill a korábbihoz hasonló képességekkel rendelkezik, viszont jóval alacsonyabb áron. Annak idején kisebb vihart kavart, hogy az SD1-et 9700 dolláros áron jelentette be a gyártó, amit azután 6400 dollárra csökkentettek. A Sigma képviselője a gyártási módszerek általuk sem várt magas költségeivel indokolja a magas árat. Az újra kiadott SD1 Merrill a tervek szerint kb. fele áron 3300 dollárért lesz kapható, idén márciustól. Mivel ez a gyártó ajánlott kiskereskedelmi ára (MSRP), néhány sajtóorgánum 2300 dollárra teszi a valódi vételárat.

A Sigma tervei között szerepel korábbi APS-C érzékelős kompaktjaik újra kiadása is, az SD1 szenzorával, a Merrill sorozat részeként. Egyelőre az elsőként kiadott DP1-ről és a DP2-ről lenne szó, melyek szintén a 46 (15,3) megapixeles, 23,5 × 15,7mm-es Foveon képérzékelővel jönnének ki.

Mindkét gépre (az eredeti változathoz képest) új objektív kerül: a DP1 kisfilmes értéken 28mm F2,8-as, a picit vékonyabb DP2 pedig 45mm F2,8-as beépített objektívvel rendelkezik majd. A mellékelt termékfotókon látható, hogy a kezelőszerveket is áttervezték.

A DP1 Merrill és DP2 Merrill megjelenési ideje és ára egyelőre nem ismert.

DP1 Merrill

DP1 Merrill

DP2 Merrill

DP2 Merrill

A „Merrill” terméknév egyénként a Foveon szenzor egyik vezető tervezője, az 2008-ban elhunyt, Richard ‘Dick’ Merrill előtti tisztelgésként kerül a gépekre.