Meglepően jó az Olympus OM-D E-M5 zajszűrése

0

Az Olympus az OM-D-vel új sorozatot teremtet, mellyel az igazán igényes fotósokat célozta meg. Azt gondolhatnánk, hogy ez csak a külsőre, felépítésre és szolgáltatásokra vonatkozik, de szerencsére ez nem így van. Bár az alkalmazott 16 Mpixeles szenzor nagyobb felbontású, mint az eddigi Olympus MILC-ekben alkalmazott, mégis jobban használható képeket kapunk nagy érzékenységnél (JPEG-ről beszélünk). A TruePic VI képfeldolgozó processzorra gyanakodhatnánk, ha nem tudnánk, hogy ugyanez található az E-P1, E-PL3, E-PM1 gépekben is. Márpedig azoknál a modelleknél az ISO6400 már meglehetősen kompromisszumos. Ezzel szemben az OM-D E-M5-nél véleményem szerintem még elfogadható. Az alábbi képkivágásokon az E-M5 és az E-P3 ISO6400-as képének egy-egy kivágása látható.

E-P3

E-M5

E-P3

E-M5
Mindkét kép minimális zajszűréssel készült, igaz, míg a PEN szériánál a zajszűrés kikapcsolása valóban kikapcsolt állapotot jelent, az E-M5-nél csak minimálisat. Ennek ellenére a PEN-ek között nem találunk olyan zajszűrési beállítást, amely felvenné a versenyt az E-M5 „ki” állású zajszűrése mellett készült, de egyébként jól láthatóan zajszűrt képével. A részletek egész szépen megmaradtak, s a zavaró színzajnak nyoma sincs, de még a luminancia zajból is csak néhány jellegzetes vonalka maradt. Én azt mondom, hogy ha az Olympus ezt viszi tovább a többi PEN gépébe is, nagyon szép előrelépést tud majd produkálni. Az egész jó ISO6400-as képről megkérdeztük facebook oldalunkon olvasóinkat, hogy szerintük milyen gép képe a fenti E-M5 ISO6400-as kivágás. A legtöbb tipp MILC-re érkezett, de volt, aki DSLR-re gondolt, s akadt, aki APS-C-re tippelt. Sőt, Barabás Áron véleménye így szólt: „ISO 6400-hoz ez nem sok zaj szerintem, ez valami komolyabb DSLR gép lesz” Valójában mi is pontosan ugyanezt gondoljuk. Ez egy komolyabb DSLR minőségével is vetekszik. Nyilván nem fullframe szenzorosra gondolunk, de egy APS-C méretnél is szép teljesítmény lenne. Csak úgy érdekességképpen belelapoztam a legutóbbi tesztjeinkbe és megkerestem a legutolsó APS-C szenzoros tesztelt gépet. Igaz, nem DSLR, de APS-C szenzoros a Samsung NX200-asa. Íme az ISO6400-as két kivágása:
Samsung NX200

Samsung NX200
Mint a fentiekből már kitalálható, jelenleg folyik az OM-D E-M5 tesztelése. Addig is az érzékenység tesztképeinken már nyugodtan lehet csámcsogni: ISO200 ISO400 ISO800 ISO1600 ISO3200 ISO6400 ISO12800 ISO25600