Sony Handycam NEX-VG900E és VG30E(H)

0

Tükrös és MILC gépei mellett a cserélhető objektívvel, és nagy szenzorral rendelkező VG videokamera családot is megújította a Sony, mégpedig pont a szenzor terén. Az új NEX-VG900E már fullframe CMOS érzékelővel rendelkezik, mely 24,3 megapixeles, hasonlóan az SLR-A99 fényképezőgéphez. A készülékhez alapból E-bajonettes optikák csatlakoztathatók, de a mellékelt adapterrel az A-csatlakozós (DSLR) objektívek is felhelyezhetők.

A videók kimeneti felbontása 1920 x 1080 (FullHD), mely természetesen AVCHD 2.0 formátumban készül, akár 50 kocka/mp frissítéssel és maximálisan 28 Mbit/mp-cel. Az így kapott MPEG-4 videók mellett kisebb felbontásban MPEG-2-ben is rögzíthetünk. A hang szintén kiváló, a Dolby® Digital 5.1 Creator surround technológiának köszönhetően, mely mellett két csatornás sztereó felvételt is választhatunk.

A mozifilmszerű hangulathoz 24 kocka/mp-es frissítést, és Cinema Tone Gamma™, valamint Cinema Tone Colour™ színmódokat választhatunk. Az autofókusz rendszer fázis- és kontraszt érzékelés elvén is működik.

A kamerán egy 3″-os, kihajtható és elforgatható Xtra Fine LCD-t helyeztek el, de egy több mint 2 millió képpontos elektronikus OLED kereső is használható.

A fullframe kamera mellett a hagyományos VG sorozat is új modellt kap NEX-VG30E(H) néven, mely folytatja elődei hagyományait és APS-C méretű CMOS szenzort használ, 16,1 megapixellel. A VG30E ezen kívül autofókusz rendszerében (csak kontraszt-alapú), valamint kisebb méretében és tömegében különbözik a csúcsmodelltől.

A VG-széria egy új E-bajonettes zoom objektívet is kap Sony E PZ 18-200mm F3,5-6,3 néven. Hasonló gyújtótávolságú objektív már létezik a rendszerben, de ennél a zoomléptetés egy vezérlőkarral elektronikusan történik, így kimondottan videós munkákhoz ajánlják.

A NEX-VG900E (az említett A adapterrel) 3300 dollárba kerül majd, míg a NEX-VG30E 1800 dollárért, a 18-200mm-es objektívvel pedig 2700 dollárért lesz beszerezhető.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Full Frame Sony Handycam

Megjelent a NEX-VG900E cserélhető objektíves Full HD kamera

Izgalmas lehetőségek tárulnak fel a videósok számára a full frame szenzorral érkező Sony Handycam® NEX-VG900E cserélhető objektíves Full HD kamerával és az APS-C érzékelővel felszerelt társával, a NEX-VG30E-vel.

A kimagasló képminőségű Sony NEX-VG900E az első 35 mm-es érzékelős Handycam®, amellyel teljes egészében kihasználhatjuk a Sony és a Carl Zeiss objektívekben rejtő művészi lehetőségeket. A 24,3 effektív megapixeles NEX-VG900E Exmor CMOS érzékelője csaknem 40-szer nagyobb a kategóriabeli társainál, a modellel egyidejűleg bemutatott NEX-VG30E APS-C szenzora pedig több mint kétszer akkora, mint más cserélhető objektíves Handycam® modelleké.

A növekvő számú objektívekkel gyönyörű háttérlágyítási hatásokat érhetünk el, a magas érzékenységének köszönhetően tiszta, zajmentes felvételeket készíthetünk. A NEX-VG900E szenzorai a 24 megapixeles fotókat RAW formátumban rögzítik, szabad teret hagyva az utómunkálatoknak.

A 25p/24p progresszív képkockasebességgel és a Cinema Tone Gamma™, valamint Cinema Tone Colour™ módok segítségével mozifilmszerű felvételeket alkothatunk, ezen felül pedig számos egyéb beépített effekttel ruházhatjuk fel a HD videofelvételeket vagy képeket.

A videó közbeni kifinomult, egyenletes zoom a billenő gombokkal vezérelhető, amely mind az optikai, mind pedig a digitális zoomolást szabályozva lenyűgöző végeredményt nyújt.

Mindezeken felül a NEX-VG900E kamera DT objektívek esetén automatikusan vált full frame felvételi módról APS-C-re, így a legtöbbet tudjuk kihozni azokból a DT objektívekből, amelyeket a kisebb APS-C szenzoros kamerákra optimalizáltak. A kamerához egy LA-EA3-as adaptert is mellékelnek, amely lehetővé teszi az A bajonettes DSLR objektívek használatát.

A NEX-VG900E a manuális beállítások széles palettáját is biztosítja. A rekesz, a zársebesség vagy az exponálás mind szabályozható, és a fehéregyensúlyt is a környezetnek megfelelően állíthatjuk be.

A kamera részletgazdag, nagy kontrasztú és szinte tökéletesen természetes színvisszaadásra képes. Állítható érintőképernyős LCD kijelzővel is felszerelték, amely a Sony egyedi technológiájának köszönhetően gyönyörű képet és gazdag, mélyfeketét képes megjeleníteni.

A kiváló minőségű hangzás kulcsfontosságú eleme a NEX-VG900E HD videózás élményének. Sztereóról egyszerűen átválthatunk 5.1 csatornás surround hangzásra, illetve lehetőség van külső mikrofon és fejhallgató csatlakoztatására is. A hangrögzítést szemmel követhetjük az LCD kijelzőn feltüntetett audioszintmérő segítségével.

Handycam® NEX-VG30EH/VG30E

Számos profi tulajdonsággal rendelkezik a szintén most bemutatott Handycam® NEX-VG30 is. A 16,1 megapixellel rendelkező kamerát Exmor™ APS HD CMOS szenzorral szerelték fel, amely a cserélhető E-bajonettes objektívek széles választékával kiváló minőségű képet rögzít.

Ahogyan a NEX-VG900E esetében, ezzel a géppel is lehetőségünk nyílik a művészi Picture Effect módban rögzíteni, az 50p, 25p vagy 24p progresszív módokban pedig kifinomult, moziszerű Full HD felvételek készíthetünk.

A NEX-VG30 kamerát szintén XGA OLED Tru-Finderrel, széles körű manuális vezérléssel és billenő zoomgombbal szerelték fel.

A NEX-GV30EH tartozékokkal kiegészített változat, mely tartalmaz egy új E bajonettes PZ 18-200 mm F3.5-6.3 OSS Power Zoom objektívet, amely kiválóan megállja a helyét a széles látószögtől egészen a teleobjektíves használatig. Kifinomult, csendes autófókusz, és az optikai SteadyShot képstabilizáló emeli professzionális szintre a kamerát.

A Sony Handycam® NEX-VG900E és NEX-VG30E kamerák európai megjelenése november-december környékén várható.