Canon objektívek

0

A Canon egy egész falat szentelt az EF objektíveknél alkalmazott technológiák bemutatásának. Végigvették a fontosabb jellemzőket és amit lehetett demonstráltak is. Canon objektív technológiák Fluor bevonat Alacsony sztatikus töltöttsége és magas nedvességtaszító képessége miatt megnehezíti a kosz és az egyéb szennyeződések megtapadását a lencsén. A bevont lencse fényáteresztő képessége és karcállósága nem változik, míg a nedves szennyeződések és az ujjlenyomatok speciális tisztítószer nélkül, egy puha törlőkendővel letörölhetők róla. Fluor bevonat SWC (Subwavelength Structure Coating) bevonat A hagyományos tükröződéscsökkentő bevonatok hatékonysága a beesési szög növekedésével csökken, így a nagy görbületű objektíveknél több tükröződésre lehet számítani. A Canon által 2008-ban bemutatott SWC technológia 200 és 400 nanométer közötti magasságú piramisokat alkot a felületen, ami a beesési szögtől függetlenül elnyeli a fénysugarakat. Ezzel még a nagy görbületű objektívek tükröződése is jelentősen csökkenthető. SWC bevonat Aszférikus lencsék A szférikus lencsék azon képességét hivatottak javítani, hogy azok nem képesek minden fénysugarat azonos pontba gyűjteni. A Canon 1971 óta használ aszférikus lencsetagokat az objektívben, 1985 óta pedig már öntött lencsetagoknál is alkalmazza a technológiát. Az aszférikus lencsék a képminőség javítása mellett az objektívek méretének csökkentésében is nagy szerepet kaptak. CPplus_Canon_lens16 DO (Diffractive Optical Element) lencsék A diffrakció vagy fényelhajlás kiküszöbölésére fejlesztette ki a Canon 2000 környékén azt a többrétegű diffrakciós bevonatot, ami eredményesen csökkenti az objektívek kromatikus aberrációját, és lehetővé teszi kisebb objektívek építését. DO lencsetag UD és Super UD lencsék A fluoritos lencsék iránti megnőtt igény kielégítésére fejlesztette ki a Canon az ultraalacsony szórású (UD) lencsetagokat a hetvenes évek második felében. Két UD lencse összeillesztésével helyettesíthetővé váltak a fluoritos lencsék. 1993-ban a Super UD lencse megjelenésével már egyetlen lencsével is el tudják érni ezt az eredmény. UD lencsék Fluorit Az optikai üvegnél jobb minőségű fluorit alkalmazásával olyan lencsesor építhető, ahol a különböző hullámhosszú fénysugarak pontosan egy pontban találkoznak, ami jelentősen javítja a kép élességét a kép közepétől a széléig.

Fluorit

Optikai képstabilizátor

A Canon 1995-ben mutatta be az első olyan kisfilmes rendszerű cserélhető objektívet, ami beépített képstabilizáló lencsetaggal rendelkezett. A lencsetag megfelelő mozgatásával így megakadályozható az elkészült kép bemozdulásból eredő elmosódása.

CPplus_Canon_lens11

USM

Az ultrahangos remegést forgássá alakító 1987-ben bemutatott rendszer rendkívül gyors és halk automatikus élességállítást tesz lehetővé.

USM

CPplus_Canon_lens13

STM

Csendesebb, finomabb élességállítást kínáló léptetőmotoros rendszer, amit a DSLR videózás elterjedésére való válaszként fejlesztettek ki. A két kitett váz egyikén egy hagyományos, a másikon egy STM rendszerű objektív volt, így bárki kipróbálhatta a kettőt egymás mellett működés közben is. Az STM valóban észrevétlenül áll élesre, míg a másik objektívnél hallható és érezhető a hagyományos élességállítás enyhén vibráló jellege.

cpplus_canon_lens_30

cpplus_canon_lens_31

EMD

A minden Canon EF objektívben megtalálható elektromagnetikus diafragma, vagyis blende a pontos expozíció alapja.

cpplus_canon_lens_32

CPplus_Canon_lens10

Canon EF400mm f/2.8L IS II USM

CPplus_Canon_lens09

Canon EF 500mm f/4 IS II USM

CPplus_Canon_lens08

Canon EF 600mm f/4L IS II USM

CPplus_Canon_lens07

Canon EF 8-15mm F4L USM Fisheye

CPplus_Canon_lens06

Canon EF200-400mm f/4L IS USM

CPplus_Canon_lens05

Canon EF 24-70mmf/2.8L II USM

CPplus_Canon_lens04

A CP+ tudósítás létrejöttét idén a Canon Hungaria Kft. támogatja. A fotók Canon EOS 6D-vel és az új Canon EF 24-70mm f/4 L IS USM objektívvel készültek.