Toshiba light-field szenzor

0

Elsősorban mobiltelefonokba szánják a Toshiba új szenzorát, amely a Lytro light-field megoldásához hasonlóan utólagos fókuszálást tesz lehetővé.

A gyártó elképzelései szerint felbontásban 2 Mpixeltől 8 Mpixelig nyújtózkodhatnak majd ezzel a szenzorral. Ennél azonban érdekesebb, hogy milyen céllal hozták létre ezt a képérzékelőt.
A Lytro gépe nagyjából 5×5 mm-es szenzorral dolgozik, egy átlagos mobiltelefonba 1/3,2″ típusú szenzor kerül, amely hasonló méretű. Az objektív persze a másik kérdés, míg a Lytro f/2 fényerejűt választott, a mobilokba általában gyengébb lencse kerül. Az utófeldolgozás során azonban a tér mélységinformációi segítségével könnyedén elmoshatók a fókuszon kívüli részletek, ahogyan egyébként a Lytro szoftvere is rásegít a mélységélesség érzékeltetésére.

A Toshiba új szenzorával készült mobiltelefonokkal tehát sokkal kisebb mélységélességű képek lesznek utólag készíthetők, mint azt egyébként maga az optika tenné. Ráadásul a fókuszálással nem kell bajlódnunk fotózáskor, így a mobiltelefonokkal való fényképezés is gyorsul majd.
A dolog további érdekessége, hogy a Lytro gépe 11 millió képpontos, melyből 1080×1080 pixeles képet készít, de ebből csak max. 540×540 pixeles képeket tudunk megosztani weben. Ha az arányok maradnak, vajon nem lesz túl kis felbontású a Toshiba szenzorával készült kép?