A Pentax és a Carl Zeiss is eltűnőben

0

Két nagy cég, a Carl Zeiss és a Ricoh Pentax is név egyszerűsítést hajt végre, amelynek során a Carl Zeiss-ből egyszerűen Zeiss, a Ricoh Pentax-ból pedig egyszerűen Ricoh lesz.

A Carl Zeiss-nél a névváltás már csak azért is meglepő, hiszen Carl Zeiss – finommechanikai és optikai műszerész – 1846-ban nyitotta meg saját műhelyét, amelyből végül a Carl Zeiss A.G. kifejlődhetett. A Carl név elvétele a cégnévből kevésbé teszi majd személyessé a jénai gyártót, ráadásul a Carl Zeiss név gyönyörű egybecsengése is eltűnik, ha már csak Zeiss-ként emlegetjük.
A névváltás indoka egyébként pont az, hogy a legtöbb helyen a Zeiss név már egybeforrt a Carl Zeiss brand-del, a gyártó célja pedig az, hogy egy tisztább, egyértelműbb imázst alakítson ki a Zeiss márkáról.
Arról nincs információ, hogy ezt a lépést pontosan mikor teszik meg.

A Ricoh Pentax augusztus 1-től vált nevet, ők a Pentax névtől válnak meg – érthető módon -, s maradnak csupán Ricoh. A Pentax DSLR-ek, objektívek és távcsövek továbbra is ezen a néven maradnak piacon, de az új kompakt fényképezőgépek és innovációk már csak Ricoh név alatt kerülnek forgalmazásra.