Kapcsolható AA-szűrőt fejleszt a Nikon

0

A fotós szabadalmak után kutakodók ismét egy érdekes fejlesztést szórtak ki a Japán Szabadalmi Hivatal webes bejegyzései között. A Nikon egy ki-, és bekapcsolható, aluláteresztő AA (anti-aliasing) szűrőt fejleszt, mellyel – ha akarjuk – egy kis plusz felbontástöbbletet nyerhetünk.

Mint tudvalevő, a cég D800E és D7100 modelljeiben is elhagyta a szenzor előtti hagyományos AA szűrőt, melyet a hibás színinformációk (pl. a moiré jelenség) kiküszöbölésére használnak a gyártók. Hátránya viszont, hogy kissé mossa a kép részleteit.

A Nikon most közzétett szabadalma a DSLR modelljeiben is alkalmazott technológia továbbfejlesztése. Ismét három szűrőréteget használnak, de a középső ezúttal nem egy sima optikai üveg/infraszűrő, hanem egy folyékony kristály réteg, melyen elektromos töltést átvezetve megváltoztatható a fényáteresztő tulajdonsága. Az első réteg által szétbontott fénysugarat így a szenzor különböző képpontjaihoz továbbíthatja, a folyékony kristály szűrő aktuális állapotának megfelelően.

A kép így különböző hatásfokkal szűrt lehet, attól függően, hogy milyen felhasználásra szánjuk. Fényképeknél például kevésbé szűrhetünk a minél jobb részletvisszaadás érdekében, videóknál pedig erősebb szűrés lép érvénybe a mozgás során zavaró moiré jelenség csökkentéséhez.

A változtatható hatásfokú AA szűrő egyelőre még csak szabadalomként létezik, tehát a fejlesztéséről és az esetleges megjelenéséről nincs információnk.