Nincsen számukra hely pályázat – díjátadó

0

Hétszáz ötven pályamunkával neveztek a fotósok a Magyar Református Szeretetszolgálat által meghirdetett, „Nincsen számukra hely” című fotópályázatra, melynek díjátadójára november 25-én került sor.

A győztes Kerekes István Kilátás című fotója lett.

A legjobb tizenkilenc fénykép egy december végéig tartó kiállításon meg is tekinthető a Magyar Református Egyház zsinati székházában (XIV.ker, Budapest, Abonyi u. 21.). A szervezők jövőre egy vándorkiállítás keretében szeretnék bemutatni az arra érdemes munkákat.

Kerekes István: Kilátás

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Objektívvel szolgálnak

Budapest, 2013. november 27. – Tizenkilenc képet díjaztak a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) fotópályázatán. A társadalom peremén élőket bemutató fotók alkotói maguk is a Szeretetszolgálat követei – hangzott el a díjátadón.

Hétszázötven kép érkezett a Magyar Református Szeretetszolgálat „Nincsen számukra hely” című fotópályázatára, melynek célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a társadalom perifériájára került emberekre: a szegényekre, a nehéz sorsú gyermekekre, a szenvedélybetegekre, az idősekre, a fogyatékkal élőkre. A neves fotósokból álló zsűri november 25-én hirdetett eredményt, a legjobb fotókat a Magyarországi Református Egyház zsinati székházában állították ki (1146 Budapest, Abonyi utca 21.), ahol december végéig tekinthetők meg Szipál Márton fotográfus néhány alkotásával együtt.

A pályázat mottóját Jézus születésének körülményei ihlették. Szülei, József és Mária Betlehembe érkezve egy istállóban szálltak meg, mert a bibliai történet szerint „nem volt számukra hely” (Lukács 2,7). „Rengeteg ember él ilyen körülmények között. Az a feladatunk, hogy megkeressük őket és segítsünk nekik” – mondta a szolgálatról Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke megnyitóbeszédében. Az elnök szerint „akik részt vettek a pályázaton, képeikkel ők is a közösségi értékeket szolgálják, bekapcsolódnak a Szeretetszolgálat munkájába”.

Az ünnepélyes díjátadón díszvendégként megjelent Aranyosi Péter humorista is: „Nagyon elszomorít a társadalom kitaszítottjainak sorsa, és jó volt látni, hogy mennyire sokféleképpen ragadták meg a fotósok ezt a témát. Remélem, hogy a képek segítenek abban, hogy akik eddig elsétáltak ezek mellett az emberek mellett az utcán, most már észre fogják venni őket.”

A képeket Dr. Révész Tamás Pulitzer-emlékdíjas fotóművész, egyetemi tanár, Somodi Ferenc, a GDT Év Európai Természetfotósa, Szalontai Ábel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfiai tanszékének vezetője, Szipál Márton, a világ egyik legtöbbet kiállított és díjazott fotográfusa, Füle Tamás, a Parókia Sajtószolgálat szerkesztőségvezetője és Pál Sándor értékelte.

„A fényképezés régen csak a gazdag emberek számára volt elérhető, és mindig is nagyon tetszett nekem, ha a szegényebb emberekről is készülnek képek, mint ahogy e kiállítás képein is láthatjuk. Ezeket a képeket nem lehetett úgy beállítani, mint egy fotóstúdióban, mégis jól összerakták őket, nagyon jól néznek ki” – mondta el a képek kapcsán Szipál Márton, aki a díjátadón is megjelent.

A győztes, Kilátás című képet Kerekes István készítette egy régi bányásztelepülés, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókaza Sólyomtelepén. „Visszajáró vendég vagyok ezen a szegénytelepen, mivel kialakult egy kapocs az itt élő emberek és köztem. Mivel nekik nincs lehetőségük fényképezkedni, megkértek, fotózzam őket úgy is, hogy legyenek családi képeik” – mesélte a fénykép készítésének körülményeiről Kerekes István. Mint elmondta, éppen a ház előtt beszélgetett az édesapával, a gyerekek körülöttük játszottak, amikor a viharvert bejárati ajtó mögül kikukucskált a kisfiú. „Bízom benne, hogy a képért kapott elismerés segít abban, hogy jobban odafigyeljenek az emberek annak tartalmára is” – tette hozzá.

A második helyet Haragos Zoltán Sorsok című fotója érte el, míg a harmadik Bárdos Tamás Kontraszt című képe lett. A közönségszavazást Tuba Viktor Kitaszítva című képe nyerte.

A kiállított képek online is megtekinthetőek a (Református Szeretetszolgálat Facebook-oldalán), de várják azon intézmények, gyülekezetek jelentkezését is, akik januártól vándorkiállítás keretében bemutatnák a fotókat (kommunikacio@jobbadni.hu).