Aptina és Omnivision képérzékelő szenzorok kocsikba

0

Aptina ASX350AT

Az Aptina két új képérzékelő szenzort jelentett be, melyeket gépjárművekben való felhasználásra tervezett. Az Aptina ASX350AT 1/5″ típusú SOC szenzor (System on Chip – chipre integrált rendszer), amely VGA felbontással bír, s külön kiegészítő nélkül teszi lehetővé hátsó kamerák építését. A chip képes dinamikus átlapolással különböző információkat megjeleníteni a képen, emellett beépített hőmérővel is rendelkezik. Az optika precíz elhelyezését további segédpixelekkel könnyíti meg, amely a gyártás során lesz igen hasznos.

Az Aptina AR0140AT 1/4″ típusú, 1 Mpixeles SOC képérzékelő, nagy dinamika átfogással és alacsony fénymennyiség igénnyel. A 3 mikronos pixelek segítségével akár 96 dB dinamika is elérhető. Az AP0100AT kiegészítő processzorral együtt az AR014AT lehetőséget nyújt 720p videók továbbítására is, emellett további színes információ rétegek is elhelyezhetők a képre. További különleges szolgáltatás a perspektíva és optikai hibák real-time korrekciója, valamint a három részre tagolt kép összeállítása (első és oldalsó képekből kialakított triptich).

Mindkét szenzort komoly igénybevételhez tervezték, így -40..+105°C között működőképesek.

Az Omnivision hasonló felhasználási területre szánja OV10626 AutoVision szenzorát, amely főként vezetést segítő rendszerekhez fejlesztettek. A dinamikus átlapolást itt is támogatják, azaz különböző információkat képes a rendszer a képre helyezni, emellett színes HDR módjának köszönhetően akár 120 dB dinamika is elérhető. Torzítás korrekció és több részből összeállított élőkép itt is elérhető, de ehhez az OV480 chipet kell felhasználni.